• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.5°C
  3 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 12.8°C
  3 BF
  79%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.0°C / 15.4°C
  3 BF
  76%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 8.3°C
  0 BF
  96%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.2°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.4°C / 11.0°C
  1 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.6°C / 14.1°C
  2 BF
  94%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.9°C / 11.8°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.9°C
  3 BF
  72%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.1°C
  5 BF
  85%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 12.3°C
  2 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 11.5°C / 13.3°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.1°C
  3 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 14.0°C
  0 BF
  79%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 10.5°C / 10.5°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.3°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.2°C / 8.2°C
  1 BF
  95%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η πρώτη Τεχνητή Νοημοσύνη που διαθέτει βρεφικό κοινό νου

 • A-
 • A+

Ονομάζεται «PLATO» και είναι το πρώτο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης που είναι ικανό να μαθαίνει και να επιδεικνύει βασικές ικανότητες κοινού νου για τα υλικά αντικείμενα του φυσικού κόσμου, κάτι ανάλογο με τις ικανότητες κοινού νου που αναπτύσσουν τα πολύ μικρά παιδιά τεσσάρων μηνών, όταν μαθαίνουν εμπειρικά να αναγνωρίζουν κάποιες προφανείς πολύ απλές φυσικές ιδιότητες των αντικειμένων που υπάρχουν γύρω τους.

Σύμφωνα με το εκτενές άρθρο που μόλις δημοσιεύτηκε στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «Nature Human Behaviour», το νέο μαθησιακό σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης βασίζεται σε μια σειρά από αρκετά περίπλοκους αλγορίθμους και υπολογιστικά προγράμματα που δημιουργήθηκαν από μια ερευνητική ομάδα που συντόνιζε ο πρωτοπόρος Luis Piloto στη βρετανική DeepMind (θυγατρική εταιρεία της Google).

Χάρη στην ύπαρξη του ανθρώπινου κοινού νου, όλοι ξέρουμε ότι αν αφήσουμε μια μπάλα που κρατάμε, αυτή θα πέσει στη γη, ή ότι ένα μάτσο κλειδιά που τα ακουμπάμε πάνω σε ένα τραπέζι δεν θα διαπεράσουν ποτέ την επιφάνειά του. Πρόκειται για μια ικανότητα που εντοπίζεται ήδη κατά τον τέταρτο μήνα, όταν τα βρέφη, που παρατηρούν επίμονα και πιάνουν με περιέργεια όλα τα κοντινά αντικείμενα για να τα γνωρίσουν καλύτερα, εκφράζουν μεγάλη έκπληξη όταν ένα αντικείμενο δεν συμπεριφέρεται με τον αναμενόμενο τρόπο, όταν π.χ. κάτι εμφανίζεται ή εξαφανίζεται ξαφνικά από το οπτικό τους πεδίο.

Ωστόσο, το να προγραμματίσουμε ένα υπολογιστικό σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης να μαθαίνει κατ’ αυτόν τον επίπονο τρόπο, δηλαδή το να του διδάξουμε πώς να αποκτήσει κοινό νου μέσω δοκιμών και λαθών, δεν είναι καθόλου εύκολο. Εξάλλου, ακόμη και τα πιο σύγχρονα και ισχυρά υπολογιστικά συστήματα δεν είναι σε θέση να το κάνουν και παρά την ασύληπτη υπολογιστική τους δύναμη δεν μπορούν να αναπτύξουν ούτε καν τον κοινό νου των βρεφών!

Υπολογιστική νοημοσύνη με γνωστικές προσδοκίες;

Ο Luis Piloto και οι συνεργάτες του στην DeepMind, αφού δοκίμασαν ανεπιτυχώς τις συνήθεις μεθόδους προγραμματισμού εκ των προτέρων των νοητικών ικανοτήτων, κατέφυγαν σε μια εναλλακτική και, απ’ ό,τι φαίνεται, πολύ πιο αποτελεσματική προσέγγιση: να εκπαιδεύσουν ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης προβάλλοντάς του σειρά από βίντεο που έδειχναν ψηφιακά μπαλάκια να πέφτουν, να κυλάνε στο έδαφος ή να κινούνται γύρω από άλλα αντικείμενα, μπαλάκια που συγκρούονται μεταξύ τους ή που εξαφανίζονται ξαφνικά.

Μετά από αυτή την πρώτη φάση εκπαίδευσης, ακολουθούσε μια δεύτερη φάση όπου παρουσίασαν στο υπολογιστικό σύστημα νέα βίντεο, μερικά από τα οποία έδειχναν μόνο μη ρεαλιστικές σκηνές με μπαλάκια που έκαναν εντελώς αφύσικες κινήσεις, όπως π.χ. το να περνάνε «μαγικά» μέσα από υλικά εμπόδια. Οταν ολοκληρώθηκαν αυτές οι δύο εκπαιδευτικές φάσεις, το νέο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης είχε πλέον μάθει να αναγνωρίζει και να διακρίνει σαφώς τις φυσικές από τις αφύσικες κινήσεις και, γεγονός ακόμη πιο εντυπωσιακό, να εκδηλώνει έκπληξη όταν του προέβαλλαν βίντεο με μπαλάκια που εκτελούσαν εντελώς αφύσικες ή απαγορευμένες «μαγικές» κινήσεις.

Χάρη σε αυτή τη νέα εκπαιδευτική στρατηγική, δημιούργησαν το «PLATO» (Physics Learning through Auto-encoding and Tracking Objects), το πρώτο σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης που φαίνεται ικανό να επιδεικνύει έναν στοιχειώδη κοινό νου, παρόμοιο με αυτόν που διαθέτουν τα ανθρώπινα βρέφη, αφού, όπως αυτά, το PLATO είναι σε θέση να εκδηλώνει έκπληξη απέναντι στα «αφύσικα» γεγονότα. Γεγονός που δείχνει ότι έχει αποκτήσει ανθρώπινου τύπου γνωστικές προκαταλήψεις για τα μη αναμενόμενα και άρα αφύσικα φαινόμενα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ομιλία του Κ. Δασκαλάκη στο Ιδρυμα Ευγενίδου
Για τον αινιγματικό κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και τις διανοητικές προκλήσεις του θα μιλήσει αύριο Τρίτη στις 18.45 ο κορυφαίος επιστήμονας Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.
Ομιλία του Κ. Δασκαλάκη στο Ιδρυμα Ευγενίδου
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ανάκτηση χαμένων έργων τέχνης μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης
Δύο σημαντικές επιστημονικές έρευνες, μία ολλανδική και μία βρετανική, που δημοσιεύτηκαν φέτος, μας αποκάλυψαν μια απρόσμενη εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη μελέτη της ζωγραφικής.
Ανάκτηση χαμένων έργων τέχνης μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Οι μαθηματικές και φιλοσοφικές πτυχές της Τεχνητής Νοημοσύνης
Κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα μικρό αλλά πολύ πυκνό σε ιδέες βιβλίο με τίτλο «Μαθηματικά, Φιλοσοφία και Τεχνητή Νοημοσύνη». Ο Γιώργος Λ. Ευαγγελόπουλος εισηγήθηκε, επιμελήθηκε τη μετάφραση και έγραψε έναν...
Οι μαθηματικές και φιλοσοφικές πτυχές της Τεχνητής Νοημοσύνης
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Το πιο πρόσφατο επίτευγμα της Τεχνητής Νοημοσύνης
Πρώτη φορά ένα πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης, το υπολογιστικό σύστημα «Aristo», κατάφερε να περάσει επιτυχώς μία απαιτητική σχολική δοκιμασία: ένα τεστ ερωτήσεων που υποβάλλονται, στις ΗΠΑ, σε μαθητές της 3ης...
Το πιο πρόσφατο επίτευγμα της Τεχνητής Νοημοσύνης
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ανακάλυψαν την πιο κοντινή μαύρη τρύπα στη Γη
Ο εντοπισμός της έγινε πρόσφατα χάρη στη συνεργασία δύο ερευνητικών ομάδων αστροφυσικών, η πρώτη του αμερικανικού ινστιτούτου Harvard & Smithsonian και η δεύτερη του ευρωπαϊκού ινστιτούτου Max Planck.
Ανακάλυψαν την πιο κοντινή μαύρη τρύπα στη Γη
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Δύο εκδηλώσεις για τα νέα ψηφιακά Μέσα
Δύο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις για τα νέα ψηφιακά Μέσα. Εκδήλωση γνωριμίας με το περιοδικό «Αυτόματον» και επιμορφωτικά σεμινάρια για τον ψηφιακό γραμματισμό στην τρίτη ηλικία.
Δύο εκδηλώσεις για τα νέα ψηφιακά Μέσα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας