• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 30.1°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 26.0°C / 30.7°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 30.0°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  36%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.6°C
  4 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.0°C / 27.6°C
  2 BF
  39%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 24.2°C
  2 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 27.7°C
  3 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.7°C
  2 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.7°C
  2 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  0 BF
  41%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.5°C / 28.8°C
  2 BF
  44%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  3 BF
  79%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.8°C / 29.8°C
  0 BF
  46%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 28.4°C
  2 BF
  45%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  1 BF
  42%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με αφορμή το τελευταίο βιβλίο του ιστορικού Αγγελου Χανιώτη

 • A-
 • A+

Ο Αγγελος Χανιώτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1959, σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στα Πανεπιστήμια Αθηνών και Χαϊδελβέργης. Δίδαξε επί σειρά ετών Αρχαία Ιστορία στα Πανεπιστήμια Νέας Υόρκης, Χαϊδελβέργης και Οξφόρδης. Από το 2010 κατέχει την έδρα Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο περίφημο Ινστιτούτο Ανωτάτων Σπουδών (Institute of Advanced Study) στο Πρίνστον.

Με το ερευνητικό και το συγγραφικό του έργο, που έχει τιμηθεί με αμέτρητα βραβεία τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα, έχει ανανεώσει την εικόνα που έχουμε για την ελληνιστική εποχή.

Τι είναι, όμως, η ελληνιστική εποχή και γιατί έχει τόσο μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον να τη μελετάμε στην εποχή μας; Αυτά, μεταξύ άλλων, ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν χθες στην εκδήλωση-συζήτηση με τίτλο: «Ελληνισμός και οικουμένη: από τον Αλέξανδρο στον Αδριανό», που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο Πολεμικού Μουσείου στις 19.30.

Στη συζήτηση συμμετείχαν με τις ομιλίες τους η Σοφία Ανεζίρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια Αρχαίας Ιστορίας του ΕΚΠΑ, ο Θεόδωρος Γιαννόπουλος, δρ Προϊστορικής Αρχαιολογίας, διδάσκων στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο Κώστας Μπουραζέλης, ομότιμος καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας στο ΕΚΠΑ, ο Γιάννης Μυλωνόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης και Αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο Columbia, και ο συγγραφέας του βιβλίου, Αγγελος Χανιώτης.

Αφορμή για αυτή την πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση ήταν η ελληνική έκδοση του βιβλίου του Αγγελου Χανιώτη «Η εποχή των κατακτήσεων: Ο ελληνικός κόσμος από τον Αλέξανδρο στον Αδριανό 336 π.Χ.-138 μ.Χ.», που κυκλοφορεί από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης.

Ενα σπουδαίο ιστορικό βιβλίο, που με τρόπο γοητευτικό παρουσιάζει τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην πολιτική, την κοινωνία, τον πολιτισμό και τη θρησκεία που έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια δύο κρίσιμων ιστορικών περιόδων, οι οποίες μέχρι σήμερα αντιμετωπίζονταν χωριστά: την ελληνιστική εποχή, η οποία ξεκινάει συμβατικά με τη βασιλεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου και τελειώνει με τον θάνατο της Κλεοπάτρας (336-30 π.Χ.) και την πρώιμη αυτοκρατορική εποχή, από την εγκαθίδρυση μοναρχικού πολιτεύματος από τον Αύγουστο (27 π.Χ.) έως τον θάνατο του Αδριανού (138 μ.Χ.).

Δύο παραδοσιακά «διακριτές» ιστορικές εποχές, που όπως υποστήριξαν οι ομιλητές στη χθεσινή εκδήλωση, είναι όχι απλώς δικαιολογημένο αλλά και ιστορικά επιβεβλημένο να τις συνεξετάζουμε. Αυτή η από κοινού πραγμάτευσή τους προέκυψε από την καινοφανή ιδέα της «μακράς ελληνιστικής εποχής», που πρώτος διατύπωσε και τεκμηρίωσε σε αυτό το βιβλίο ο Αγγελος Χανιώτης.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Αναζητώντας τους αρχαϊκούς δρόμους της διονύσιας έκστασης
Την Τετάρτη 4 Ιουλίου στο βιβλιοπωλείο ΙΑΝΟΣ (Σταδίου 24), στις 6 το απόγευμα, ο γεωλόγος από την Κρήτη Στέλιος Μανωλιούδης, φιλοξενούμενος του αρχιτέκτονα Κωστή Καζαμιάκη, συνομιλεί με τον ομότιμο καθηγητή...
Αναζητώντας τους αρχαϊκούς δρόμους της διονύσιας έκστασης
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Παρίες ανάμεσα στους παρίες
Στο βιοπολιτικό πρόβλημα της «συννοσηρότητας» και τη θεραπεία του εστιάζει το τελευταίο βιβλίο της Κατερίνας Μάτσα. Οι «ασθενείς με συννοσηρότητα» είναι άνθρωποι εξαρτημένοι από ναρκωτικές ουσίες που...
Παρίες ανάμεσα στους παρίες
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Το επιστημονικό βιβλίο την άνοιξη (III)
Στις σημερινές ανοιξιάτικες βιβλιοπροτάσεις δεν θα μπορούσαν να λείψουν δύο πολύ αξιόλογες επιστημονικές ανθολογίες η πρώτη εστιάζει στη νόσο Αλτσχάιμερ, ενώ η δεύτερη στη μελέτη των γενετικών συνδρόμων που...
Το επιστημονικό βιβλίο την άνοιξη (III)
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Το επιστημονικό βιβλίο την άνοιξη (II)
Δυο νέα, πολύ αξιόλογα βιβλία κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Το ένα αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της σκέψης του Κορνήλιου Καστοριάδη, ενώ το δεύτερο πώς επηρέασαν οι προηγούμενεςπανδημίες την πορεία της ανθρώπινης...
Το επιστημονικό βιβλίο την άνοιξη (II)
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Το επιστημονικό βιβλίο την άνοιξη (I)
Στο σημερινό και στα επόμενα άρθρα θα παρουσιάσουμε μια σειρά από βιβλία που αναδεικνύουν την επιτακτική ανάγκη πρωτότυπων νοητικών εργαλείων για την αντιμετώπιση της τρέχουσας πλανητικής κρίσης.
Το επιστημονικό βιβλίο την άνοιξη (I)
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Στο μυαλό ενός... μύστη
Ο Ανδρέας Παπανικολάου μάς παρουσιάζει το νέο του βιβλίο «Μυστική γνώση» ● Σε αυτό το συγγραφικό του εγχείρημα, ο διαπρεπής Ελληνας νευροεπιστήμονας αναζητά μια «επιστημονική προσέγγιση του θρησκευτικού,...
Στο μυαλό ενός... μύστη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας