• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 30.2°C
  3 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 28.5°C
  2 BF
  64%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 28.8°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  3 BF
  73%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.0°C / 24.8°C
  1 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 21.2°C
  2 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 27.0°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.0°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  2 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  3 BF
  80%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 22.3°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.5°C / 25.6°C
  1 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  3 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 30.4°C
  2 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.3°C / 27.1°C
  1 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 25.5°C
  1 BF
  44%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  83%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η εμβολιαστική προστασία κατά του χρόνιου συνδρόμου COVID-19

 • A-
 • A+
Οι πιο πρόσφατες έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα εμβόλια κατά του κορονοϊού μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο χρόνιας νόσησης και προστατεύουν περισσότερο όσους ή όσες εμβολιάζονται εγκαίρως, σε σχέση με τα άτομα που μολύνθηκαν και θεραπεύτηκαν χωρίς να έχουν εμβολιαστεί.

Tους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων που, αφού μολύνθηκαν, νόσησαν και θεραπεύτηκαν από COVID-19, εμφανίζουν για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά τη θεραπεία διάφορα επίμονα προβλήματα υγείας. Μια κατάσταση που ονομάζεται άλλοτε σύνδρομο «Post COVID-19» (Μετα-COVID) και άλλοτε σύνδρομο «Long COVID-19» (Μακρύ COVID), μολονότι και οι δύο ονομασίες περιγράφουν το «χρόνιο σύνδρομο της νόσου COVID-19», που εκδηλώνεται με μια σειρά από λίγο-πολύ σοβαρά και εμμένοντα συμπτώματα.

Τα τυπικά συμπτώματα του χρόνιου συνδρόμου COVID-19 ποικίλλουν, ωστόσο οι συχνότερες επιπλοκές που εμφανίζονται μετά τη θεραπεία είναι η δύσπνοια και η κόπωση. Πάντως στα χρόνια συμπτώματα περιλαμβάνονται κάποιες ήπιες γνωστικές και ψυχικές διαταραχές, κεφαλαλγία, ανοσμία ή/και αγευσία, μυαλγία, πόνος στο στήθος ή στις αρθρώσεις, έντονος βήχας με ή χωρίς πτύελα, τριχόπτωση, αϋπνία, ρινόρροια και καρδιολογικά́ ή γαστρεντερικά́ προβλήματα, Λιγότερο συχνά́ εμφανίζονται συμπτώματα όπως ρίγη, εξανθήματα, πόνος στο αυτί́ και διαταραχές της όρασης.

Πώς εξηγούνται και πού οφείλονται αυτά τα χρόνια συμπτώματα που εκδηλώνονται μετά και παρά τη φαινομενικά πλήρη θεραπεία και μπορεί́ να συνεχιστούν έως και 6 μήνες μετά την έξοδο από́ το νοσοκομείο ή από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Στην πρόσφατη επιστημονική αρθρογραφία, τόσο οι ερευνητές (ιολόγοι, επιδημιολόγοι) όσο και οι ειδικοί παθολόγοι διακρίνουν συνήθως ανάμεσα σε λιγότερο και περισσότερο οξύ «χρόνιο σύνδρομο της νόσου COVID-19»: ήπιο ή λιγότερο οξύ θεωρείται όταν εμφανίζεται μεταξύ της τέταρτης και της δωδέκατης εβδομάδας μετά τη σοβαρή λοίμωξη και τη θεραπεία από τον κορονοϊό, ενώ αν αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά τη δωδέκατη (ή και παραπάνω) εβδομάδα, τότε θεωρούν ότι πρόκειται για οξύ σύνδρομο της χρόνιας νόσου COVID-19.

Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια;

Τα αίτια της εκδήλωσης των χρόνιων συμπτωμάτων, τα οποία εκδηλώνονται και στα άτομα που νοσούν σε μικρότερες ηλικίες και στις γυναίκες περισσότερο από τους άνδρες, δεν είναι ακόμη γνωστά. Μια εύλογη, αλλά ακόμη ανεπαρκώς τεκμηριωμένη υπόθεση είναι ότι ύστερα από σοβαρή νόσηση και επιτυχή θεραπεία, το ανοσιακό μας σύστημα αντιδρά στο υψηλό ιικό φορτίο του κορονοϊού παράγοντας πολλά αντισώματα και άλλες ισχυρές ανοσιακές αντιδράσεις που, τελικά, στρέφονται κατά των οργάνων του σώματός μας.

Με άλλα λόγια, τα συμπτώματα του χρόνιου συνδρόμου προκύπτουν και αρχίζουν να εκδηλώνονται αφού η συσσώρευση ανοσιακών αντιδράσεων έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς τις οργανικές φλεγμονές και εξαλείψει τους απειλητικούς κορονοϊούς που τις προκαλούν. Μια διαφορετική, αλλά εξίσου εύλογη, υπόθεση είναι ότι, ενώ αντιμετωπίστηκε επιτυχώς η αρχική λοίμωξη και θεραπεύτηκε η σοβαρή νόσος COVID-19, ορισμένοι κορονοϊοί παραμένουν κρυμμένοι σε κάποια όργανα του σώματός μας (έντερο, συκώτι, νευρικό σύστημα, εγκέφαλο) και από εκεί, μολονότι υποδραστήριοι, εξακολουθούν να μας πλήττουν.

Το γεγονός ότι σήμερα αγνοούμε, αφ’ ενός, ποια είναι τα αίτια και, αφ’ ετέρου, πόσο εκτεταμένο επιδημιολογικά είναι το «χρόνιο σύνδρομο της νόσου COVID-19» δημιουργεί πολλά ερωτήματα και σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Αν, ως γνωστόν, ο μαζικός εμβολιασμός με τα διαθέσιμα εμβόλια έχει καταφέρει όντως να μειώσει σημαντικά τις πιο σοβαρές συνέπειες της νόσου COVID-19, δεν είναι εξίσου αποτελεσματικός στην προστασία από τις ασυμπτωματικές επαναμολύνσεις των ήδη εμβολιασμένων, ούτε και εξαλείφει τη μεταδοτικότητα των νέων και πιο ήπιων παραλλαγών του κορονοϊού.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπολογιστεί, σήμερα, ο κίνδυνος ή και η πιθανότητα εμφάνισης του «χρόνιου συνδρόμου της νόσου COVID-19» στα ήδη εμβολιασμένα άτομα ή στα άτομα που μολύνθηκαν αλλά είναι ασυμπτωματικά. «Το να κάνουμε ακριβείς αξιολογήσεις για το πόσα άτομα θα εκδηλώσουν συμπτώματα του χρόνιου συνδρόμου, αφού εμβολιαστούν πλήρως, θα αποδειχτεί εξαιρετικά σύνθετο εγχείρημα», όπως δήλωσε στο περιοδικό «Nature» ο Petter Brodin, διαπρεπής Σουηδός επιδημιολόγος.

Εν τούτοις, όπως αποκάλυψαν οι πιο πρόσφατες μελέτες, τα εμβόλια κατά του κορονοϊού μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο και προστατεύουν από αρκετά συμπτώματα του χρόνιου συνδρόμου της COVID-19 όσους εμβολιάζονται εγκαίρως, σε σχέση με τα άτομα που μολύνθηκαν και θεραπεύτηκαν χωρίς να έχουν εμβολιαστεί.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η εμβολιαστική προστασία στις παραλλαγές Ομικρον
Οι δείκτες της αναπαραγωγής και της διάδοσης της Ομικρον είναι, τουλάχιστον, τρεις φορές μεγαλύτεροι από αυτούς της επιθετικής παραλλαγής Δέλτα.
Η εμβολιαστική προστασία στις παραλλαγές Ομικρον
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Έρευνα: Ο εμβολιασμός ενός 20-40% του πληθυσμού μπορεί να φέρει ισχυρή οχύρωση
Τα εμβόλια Covid-19 εκτιμάται πως θα συμβάλλουν καθοριστικά στην κατακόρυφη μείωση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων, αν ένα ικανοποιητικό ποσοστό του πληθυσμού εμβολιαστεί, λέει έρευνα.
Έρευνα: Ο εμβολιασμός ενός 20-40% του πληθυσμού μπορεί να φέρει ισχυρή οχύρωση
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Για την προστασία από τη μόλυνση οι μάσκες αντι-Covid δεν επαρκούν!
Η χρήση μάσκας δεν επαρκεί για την προστασία από την μόλυνση από κορονοϊό σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Warwick Business School.
Για την προστασία από τη μόλυνση οι μάσκες αντι-Covid δεν επαρκούν!
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Covid-19: 1 στα 4 παιδιά θα εμφανίσουν μακρόχρονα συμπτώματα
Ένα στα τέσσερα παιδιά με Covid-19 θα εμφανίσουν μακρόχρονα συμπτώματα της νόσου, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που ανέλυσε δεδομένα από Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία και Νότια Αμερική.
Covid-19: 1 στα 4 παιδιά θα εμφανίσουν μακρόχρονα συμπτώματα
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λιγότερο αποτελεσματικά τα «παιδικά» εμβόλια της Pfizer/BioNTech
Μεγάλη αμερικανική έρευνα κατέδειξε ότι ειδικά τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, μόλις ένα μήνα μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους, είναι απροστάτευτα κατά μιας πιθανότητας λοίμωξης.
Λιγότερο αποτελεσματικά τα «παιδικά» εμβόλια της Pfizer/BioNTech

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας