• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.2°C / 24.2°C
  2 BF
  64%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 21.9°C
  1 BF
  69%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  19°C 13.0°C / 19.4°C
  0 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.9°C / 10.9°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 17.0°C / 19.9°C
  1 BF
  77%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.4°C / 16.2°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.3°C / 19.3°C
  1 BF
  61%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 24.4°C
  3 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 19.6°C
  0 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 21.8°C
  0 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  85%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.0°C / 20.0°C
  0 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.4°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 15.5°C / 23.4°C
  0 BF
  68%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 20.4°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.0°C / 22.7°C
  1 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.7°C / 20.5°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  1 BF
  86%
ESA-CNES-ARIANESPACE via AP
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το ταξίδι του διαστημικού τηλεσκοπίου JWST ξεκίνησε!

 • A-
 • A+
Το νέο πανίσχυρο Διαστημικό Τηλεσκόπιο Τζέιμς Βεμπ εκτοξεύτηκε ανήμερα τα Χριστούγεννα.

Την ημέρα των Χριστουγέννων, στις 14.30 ώρα Ελλάδος, εκτοξεύτηκε με επιτυχία ο πύραυλος «Ariane 5» που μεταφέρει στο Διάστημα το μεγαλύτερο και ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο που κατασκευάστηκε ποτέ. Επειτα από περίπου έναν μήνα ταξιδιού, το νέο τηλεσκόπιο θα τεθεί σε τροχιά σε ένα προκαθορισμένο σημείο στο Διάστημα, σε απόσταση 1,5 εκατομμύριο χιλιόμετρα από τη Γη.

Το τελικό σημείο προορισμού βρίσκεται στο δεύτερο σημείο Λακράντζ (Lagrange) -όπου εξισορροπούνται οι βαρυτικές δυνάμεις του Ηλιου και της Γης- επιτρέποντας έτσι στο τηλεσκόπιο να παραμένει επ’ αόριστο σε σταθερή τροχιά γύρω από τον Ηλιο.

Οταν φτάσει εκεί και αφού πραγματοποιηθεί από τη Γη μια σειρά από περίπλοκα τεστ ελέγχου της καλής ενεργοποίησης των πανίσχυρων ανιχνευτικών του συσκευών, το τεχνολογικό «μάτι» του τηλεσκοπίου θα αρχίσει να διερευνά -σε ασύλληπτο μέχρι σήμερα βάθος χρόνου και έκταση- μια σειρά από αινιγματικά κοσμικά φαινόμενα.

Πράγματι, η επιτυχής κατασκευή και η επικείμενη λειτουργία του πανίσχυρου Διαστημικού Τηλεσκοπίου Τζέιμς Βεμπ, συντομογραφικά «JWST» (James Webb Space Telescope) γεννούν τεράστιες γνωστικές προσδοκίες στους αστροφυσικούς και τους κοσμολόγους, επειδή υπόσχεται να τους αποκαλύψει κάποιες αδιερεύνητες και εντελώς απρόσιτες πτυχές των δομών και της ιστορίας του Σύμπαντος.

Πρώτη φορά στη μακραίωνη ιστορία των αστρονομικών ερευνών, οι τεχνολογικές καινοτομίες του τηλεσκοπίου JWST θα επιτρέψουν να παρατηρήσουμε πολύ απομακρυσμένα διαστημικά αντικείμενα και φαινόμενα, τα οποία θα ήταν αδύνατον να καταγραφούν και να αναλυθούν σε μοριακό επίπεδο από τα επίγεια τηλεσκόπια!

Σε σύγκριση με τα προηγούμενα διαστημικά τηλεσκόπια το JWST είναι πολύ μεγάλο: ενώ το κάτοπτρο του τηλεσκοπίου Hubble έχει μέγεθος μόλις 2,4 μέτρα, το συνολικό κάτοπτρο του JWST έχει διάμετρο 6,5 μέτρα. Αυτό το γιγάντιο κάτοπτρο αποτελείται από 18 αναδιπλούμενα μικρότερα κάτοπτρα, τα οποία από κοινού σχηματίζουν το ενιαίο κάτοπτρο με συνολική διάμετρο 6,5 μέτρα, ικανό να ανιχνεύει το φως από πολύ απόμακρα ουράνια σώματα.

Επιπλέον, αυτά τα 18 μικρότερα κάτοπτρα έχουν επενδυθεί με ένα στρώμα χρυσού 200 φορές λεπτότερο από μια ανθρώπινη τρίχα, το λεπτό επίστρωμα χρυσού καθιστά το τηλεσκόπιο JWST ικανό να ανιχνεύει την υπέρυθρη ακτινοβολία που εκπέμπουν τα πολύ απομακρυσμένα άστρα και γαλαξίες.

Οι ισχυρές ανιχνευτικές μηχανές του νέου τηλεσκοπίου Τζέιμς Βεμπ είναι προγραμματισμένες να αναλύουν λεπτομερώς τη γεωλογική δομή και τη χημική σύσταση των ουράνιων σωμάτων που βρίσκονται εντός ή εκτός του ηλιακού συστήματος (εξωπλανητών) και να ανιχνεύουν αν αυτοί οι πλανήτες διαθέτουν ή όχι κάποια τυπικά γήινα χημικά μόρια, όπως π.χ. διοξειδίου του άνθρακα, μεθανίου ή και νερού.

Ομως, εκτός από τις ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τη γεωλογική και τη χημική σύσταση των πλανητών και των δορυφόρων τους, εξίσου πολύτιμες προβλέπεται να είναι και οι πρωτοφανείς κοσμολογικές παρατηρήσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν στους ειδικούς να ανασυγκροτήσουν τις φυσικές διαδικασίες που διαμόρφωσαν τα μεμονωμένα άστρα ή τους εξωπλανήτες, καθώς και το πώς εξελίχθηκαν κάποια πολύ απομακρυσμένα αστρικά-πλανητικά συστήματα και γαλαξίες.

Αν αυτές οι εύλογες επιστημονικές προσδοκίες επιβεβαιωθούν, τότε οι εντυπωσιακές εφαρμογές του τηλεσκοπίου Τζέιμς Βεμπ θα αποτελέσουν ένα σημείο καμπής για τις μελλοντικές αστροφυσικές και κοσμολογικές έρευνες, καθώς και την απαρχή για την περαιτέρω ανάπτυξη της επόμενης γενιάς διαστημικών τηλεσκοπίων.

Το υψηλό κόστος της νέας τηλεσκοπικής τεχνολογίας

Η ιδέα της κατασκευής αυτής της υπέροχης τηλεσκοπικής μηχανής ανάγεται στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και το σχέδιο ήταν η κατασκευή από την αμερικανική NASA, τα επόμενα πέντε χρόνια, ενός νέου τηλεσκοπίου που θα ήταν ικανό να ανιχνεύει ένα ευρύ φάσμα υπέρυθρων ακτινοβολιών και, επομένως, θα ερχόταν να συμπληρώσει και, ενδεχομένως, να διαδεχτεί τα υπαρκτά διαστημικά τηλεσκόπια... που από τότε είχαν ήδη δείξει ότι έχουν κάποιους εγγενείς τεχνολογικούς περιορισμούς.

Τα νέα ισχυρότατα τηλεσκόπια οι ειδικοί τα είχαν βαφτίσει, αρχικά, με το ακρωνύμιο NGST, δηλαδή «Επόμενη Γενιά Διαστημικών Τηλεσκοπίων» (Next Generation Space Telescope) και σχεδίαζαν να έχουν έναν καθρέφτη με συνολική διάμετρο 8 μέτρα, ενώ το διαστημικό τηλεσκόπιο JWST, που τελικά κατασκευάστηκε πριν από έναν χρόνο, έχει έναν καθρέφτη με διάμετρο «μόνο» 6,5 μέτρα.

Γεγονός που μας αποκαλύπτει τις τεράστιες τεχνολογικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι κατασκευαστές του νέου διαστημικού τηλεσκοπίου, δυσκολίες όχι μόνο τεχνολογικές, επιστημονικές, αλλά και οικονομικές, που μέχρι πριν από μερικά χρόνια φαίνονταν ανυπέρβλητες. Τελικά, όλες οι δυσκολίες ξεπεράστηκαν με επιτυχία, χάρη στη διεθνή επιστημονική και οικονομική συνεργασία μεταξύ των ΗΠΑ και 14 χωρών της Ε.Ε., χιλιάδες επιστήμονες εργάστηκαν από κοινού για την υλοποίηση αυτού του τόσο απαιτητικού και δαπανηρού τεχνολογικού ονείρου.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, οι αρχικές εκτιμήσεις για την ολοκλήρωση της κατασκευής και την εκτόξευσή του ήταν το 2007, ενώ το κόστος υπολογιζόταν σε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Ομως οι τεχνοεπιστημονικές προκλήσεις αποδείχτηκαν ανυπέρβλητες: το αρχικό NGST ήταν πολύ μεγάλο για να μεταφερθεί αυτούσιο από οποιονδήποτε υπαρκτό πύραυλο.

Ετσι, το 2011, η NASA και οι άλλες 14 αστρονομικές εταιρείες προχώρησαν σε ριζική αναθεώρηση του σχεδιασμού της αποστολής και συμφώνησαν ότι το τηλεσκόπιο θα έπρεπε να διπλώνει ώστε να μπορεί να χωρέσει και να μεταφερθεί από τον πύραυλο, η νέα πιθανή ημερομηνία εκτόξευσης μετατοπίστηκε στο 2018, ενώ το κόστος εκτοξεύθηκε στα 8,8 δισ. δολάρια.

Τελικά, όμως, μόνο πριν από έναν χρόνο ξεπεράστηκαν όλα τα εμπόδια και η εκτόξευσή του ορίστηκε για ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2021, ενώ το συνολικό κόστος του εγχειρήματος έφτασε στα 9,7 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Γιορτάζοντας τα 50 χρόνια από την πρώτη προσσελήνωση του ανθρώπου
Γιορτάζοντας τον πρώτο «περίπατο» του ανθρώπου πάνω στη Σελήνη, το Ιδρυμα Ευγενίδου διοργανώνει το επόμενο Σάββατο μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.
Γιορτάζοντας τα 50 χρόνια από την πρώτη προσσελήνωση του ανθρώπου
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Μακρινός εξωπλανήτης με πολύ οικεία όψη
Η νέα έρευνα βασίστηκε στα αναρίθμητα παρατηρησιακά δεδομένα του περίφημου διαστημικού τηλεσκοπίου Κέπλερ, που είχε εκτοξευτεί από τη NASA το 2009 και τέθηκε εκτός λειτουργίας το 2018.
Μακρινός εξωπλανήτης με πολύ οικεία όψη
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η εμβολιαστική προστασία στις παραλλαγές Ομικρον
Οι δείκτες της αναπαραγωγής και της διάδοσης της Ομικρον είναι, τουλάχιστον, τρεις φορές μεγαλύτεροι από αυτούς της επιθετικής παραλλαγής Δέλτα.
Η εμβολιαστική προστασία στις παραλλαγές Ομικρον
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Σκοτεινή ύλη και μαύρες τρύπες ως δύο όψεις του ίδιου νομίσματος
Οι αστροφυσικοί ανακάλυψαν ότι όλοι ανεξαιρέτως οι γαλαξίες κινούνται και απομακρύνονται πολύ ταχύτερα απ’ ό,τι υπολογίζαμε και άρα θα έπρεπε να έχουν ήδη από καιρό διαλυθεί.
Σκοτεινή ύλη και μαύρες τρύπες ως δύο όψεις του ίδιου νομίσματος

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας