• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.2°C / 20.7°C
  0 BF
  77%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.6°C / 22.7°C
  1 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  1 BF
  68%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 15.0°C
  3 BF
  84%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  4 BF
  94%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.2°C / 21.0°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 15.1°C / 18.1°C
  1 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.8°C
  4 BF
  72%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 19.0°C / 19.0°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 22.4°C
  4 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  4 BF
  70%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  1 BF
  62%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 17.5°C / 23.3°C
  0 BF
  34%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 17.8°C
  1 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.8°C / 21.0°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 20.5°C / 20.5°C
  2 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 23.9°C
  1 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  65%
Oasisamuel | Dreamstime.com

Ποιοι συνδυασμοί εμβολίων προσφέρουν τη μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα κατά της Covid-19

 • A-
 • A+

Όσα εμβόλια έχουν εγκριθεί προς χορήγηση αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη ενισχύουν την ανοσοποίηση με τη χορήγηση τρίτης δόσης είτε έχουν χορηγηθεί δύο δόσεις AstraZeneca ή Pfizer/BioNTech προηγουμένως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα βρετανικής έρευνας. Ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι το ποσοστό θωράκισης διαφέρει από εμβόλιο σε εμβόλιο μετά την αναμνηστική δόση.

Υπάρχουν, βέβαια, εμβόλια που παρέχουν σημαντικότερη αύξηση στα επίπεδα αντισωμάτων και κυτταρικής απόκρισης σε σχέση με τα υπόλοιπα. Τα εμβόλια τεχνολογίας mRNA φαίνεται ότι είναι πιο αποτελεσματικά συγκριτικά με αυτά της «παλιάς» τεχνολογίας, παρότι όλα εξασφαλίζουν αύξηση των αντισωμάτων 28 μέρες μετά τη χορήγηση.

Συγκεκριμένα, στις εργαστηριακές δοκιμές χρησιμοποιήθηκαν σε εθελοντές και τα επτά διαθέσιμα εμβόλια στην Ευρώπη, δύο με τρεις μήνες αφότου ολοκλήρωσαν τη διαδικασία εμβολιασμού τους με τις δύο δόσεις, ή με τη μία στην περίπτωση του μονοδοσικού Johnson & Johnson. Στην έρευνα συμπεριλήφθηκαν και τα εμβόλια που δεν έχουν λάβει ακόμη έγκριση από την ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή, όπως αυτό της Valneva και της CureVac, που βρίσκονται ακόμη στη φάση των δοκιμών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι παρενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν ήπιες και χωρίς ιδιαίτερη διάρκεια, με τις πιο έντονες να εμφανίζονται με τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης των Johnson & Johnson και AstraZeneca σε άτομα που είχαν προηγουμένως εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech. Αναφορικά με εκείνους που είχαν εμβολιαστεί πλήρως με Moderna, η ενισχυτική δόση AstraZeneca δημιούργησε τις πιο σοβαρές παρενέργειες.

Τα αποτελέσματα των πολυαναμενόμενων δοκιμών με κωδική ονομασία «COV-BOOST», δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet» και θα συμβάλλουν καθοριστικά στις πολιτικές των αρμόδιων αρχών για τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης στους εμβολιασμένους παγκοσμίως. Παρότι τα αποτελέσματα γνωστοποιήθηκαν στη Βρετανική Κυβέρνηση, η ίδια προχώρησε στην έγκριση μονάχα των mRNA εμβολίων για χορήγηση αναμνηστικής δόσης.

Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι εθελοντές ήταν ήδη επαρκώς προστατευμένοι πριν τη χορήγηση της έξτρα δόσης, όμως ο επαναληπτικός εμβολιασμός δύο με τρεις μήνες μετά αποσκοπούσε στην απόκτηση πιο σαφούς εικόνας για τη δυναμική του εμβολιασμού, που θα βελτίωνε τελικά το εμβολιαστικό πρόγραμμα των κυβερνήσεων ενόψει του κρίσιμου για την πανδημία χειμώνα.

Πάντως, σε αυτή την περίπλοκη μελέτη το βάρος δόθηκε στα mRNA εμβόλια, που αποτελούν τα καινούρια «όπλα» στη μάχη του εμβολιασμού, με το ερευνητικό δείγμα να αποτελείται από 2.878 ενήλικες άνω των 30.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι το υπό δοκιμή εμβόλιο της Valneva δεν παρείχε παραπάνω ανοσοποίηση μετά τις 28 μέρες από τη χορήγηση σε εκείνους που είχαν εμβολιαστεί με Pfizer. Ωστόσο για το συγκεκριμένο πεδίο της μελέτης χρησιμοποιήθηκαν μόνο 100 εθελοντές. Πάντως, παρατηρήθηκε ότι σε γενικές γραμμές το εμβόλιο της Valneva δεν αύξησε τα αντισώματα και στις υπόλοιπες περιπτώσεις.

Ακόμη, όσοι είχαν εμβολιαστεί πρώτα και με τις δύο δόσεις της AstraZeneca είδαν τα επίπεδα ανοσίας τους να αυξάνονται μετά τη χορήγηση οποιουδήποτε από τα υπόλοιπα έξι διαθέσιμα εμβόλια. 

Χαρακτηριστικό είναι δε ότι όσοι εμβολιάστηκαν πλήρως με Pfizer εξ αρχής δεν σημείωσαν ιδιαίτερη ενίσχυση στην ανοσία τους μετά τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης με κάποιο άλλο εμβόλιο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό οφείλεται στην ισχυρή ανοσολογική βάση απόκρισης που δημιουργεί εκ των προτέρων το εμβόλιο της Pfizer.

Τέλος, το εμβόλιο της Moderna διαπιστώθηκε ότι παρέχει τη μεγαλύτερη αύξηση αντισωμάτων μετά τη χορήγηση της τρίτης δόσης σε εμβολιασμένους που πρώτα τους έχει χορηγηθεί άλλη μάρκα εμβολίου.

Τα συμπεράσματα των επιστημόνων είναι «ενθαρρυντικά», δεδομένου ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικοί συνδυασμοί εμβολίων στη διαδικασία του εμβολιασμού κατά της Covid-19, χωρίς ανησυχητικές παρενέργειες. Με αυτόν τον τρόπο οι κυβερνήσεις μπορούν να προσαρμοστούν στις ιδιαιτερότητες της αγοράς ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση για το κάθε εμβόλιο, που σε ορισμένες περιπτώσεις δημιουργεί ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα και κατ' επέκταση κενά στην εμβολιαστική εκστρατεία, λένε οι επιστήμονες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Εμβόλια mRNA: H Moderna μηνύει τις Pfizer/BionTech για παραβίαση πατέντας
Η Moderna ισχυρίζεται ότι οι εταιρείες Pfizer/BionTech αντέγραψαν την τεχνολογία mRNA που η εταιρεία είχε αναπτύξει χρόνια πριν από την πανδημία.
Εμβόλια mRNA: H Moderna μηνύει τις Pfizer/BionTech για παραβίαση πατέντας
ΕΥΡΩΠΗ
Βρετανική έρευνα για τους συνδυασμούς εμβολίων με την καλύτερη ανοσιακή απόκριση
Στη νέα μελέτη του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet» αναλύθηκαν στοιχεία για 1.070 εθελοντές άνω των 50 ετών.
Βρετανική έρευνα για τους συνδυασμούς εμβολίων με την καλύτερη ανοσιακή απόκριση
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Λιγότερο αποτελεσματικά τα «παιδικά» εμβόλια της Pfizer/BioNTech
Μεγάλη αμερικανική έρευνα κατέδειξε ότι ειδικά τα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών, μόλις ένα μήνα μετά τον πλήρη εμβολιασμό τους, είναι απροστάτευτα κατά μιας πιθανότητας λοίμωξης.
Λιγότερο αποτελεσματικά τα «παιδικά» εμβόλια της Pfizer/BioNTech
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ειδικό εμβόλιο κατά της παραλλαγής «Ο» εξετάζει η BioNTech
«Ετοιμοπόλεμη» απέναντι στη νέα παραλλαγή του κορονοϊού δηλώνει η BioNTech, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο νέου εμβολίου που θα ανταποκρίνεται στις μεταλλάξεις που μπορεί να προκύψουν από την ιδιαίτερη...
Ειδικό εμβόλιο κατά της παραλλαγής «Ο» εξετάζει η BioNTech

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας