• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.2°C / 11.3°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.9°C / 9.9°C
  0 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.1°C / 15.0°C
  4 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  1 BF
  40%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 8.5°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.2°C / 9.3°C
  2 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  5°C 4.5°C / 5.4°C
  0 BF
  31%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.3°C / 13.6°C
  1 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 10.5°C / 13.8°C
  4 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  3 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.0°C / 11.8°C
  5 BF
  43%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 9.6°C
  2 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.5°C / 12.5°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.5°C
  0 BF
  55%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.3°C / 11.5°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  10°C 9.8°C / 10.4°C
  2 BF
  34%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 11.5°C
  0 BF
  69%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.3°C
  0 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.0°C / 10.0°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.8°C / 5.8°C
  2 BF
  30%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νευρωνικά τσιπάκια για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ

 • A-
 • A+
Οι μελλοντικές θεραπείες της νόσου Αλτσχάιμερ και των συμπτωμάτων άνοιας που τη συνοδεύουν δεν θα είναι μόνο φαρμακολογικές αλλά και βιονικές: τσιπάκια πυριτίου που λειτουργούν σαν νευρικά κύτταρα, φαίνεται πως είναι σε θέση να αποκαταστήσουν κάποιες κατεστραμμένες εγκεφαλικές δομές και λειτουργίες λόγω της νόσου Αλτσχάιμερ. Οπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, τα πρώτα μικροτσίπ τεχνητών νευρώνων έχουν ήδη δοκιμαστεί εργαστηριακά σε καλλιέργειες νευρώνων και σε πειραματόζωα.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι μια σοβαρή νευροεκφυλιστική πάθηση του κεντρικού νευρικού συστήματος που οφείλεται στην καταστροφή των νευρώνων και στην προοδευτική ατροφία των εγκεφαλικών δομών.

Συνήθως η νόσος εκδηλώνεται στην τρίτη ηλικία με συμπτώματα «άνοιας», δηλαδή εξασθένησης βασικών νοητικών λειτουργιών (διαταραχές της μνήμης, του λόγου και με ψυχικές αλλοιώσεις των συναισθηματικών λειτουργιών).

Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει φαρμακολογική ή άλλη θεραπεία ικανή να αναστρέψει τις ιστολογικές αλλοιώσεις, τον εγκεφαλικό εκφυλισμό και να αποκαταστήσει τις νοητικές απώλειες. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι τα επόμενα χρόνια ενδέχεται να γίνει εφικτή η αντικατάσταση κάποιων νευραλγικής σημασίας εγκεφαλικών κυκλωμάτων, που έχουν καταστραφεί από τη νόσο Αλτσχάιμερ, από μικροτσίπ τεχνητών νευρώνων.

Σαν ένα είδος «μπαϊπάς» για την αποκατάσταση της δομικής συνέχειας και της επικοινωνίας του νευρικού δικτύου που έχει διακοπεί λόγω της νευροεκφυλιστικής νόσου, αυτά τα νευρωνικά τσιπάκια θα μπορούσαν, στο μέλλον, να λειτουργήσουν ως τεχνητές γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των εγκεφαλικών δομών που έχουν απομείνει άθικτες.

Πάντως, ο Alain Nogaret στο Πανεπιστήμιο του Bath, η Elisa Donati και ο Giacomo Indiveri στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, καθώς και άλλοι ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Bristol, ανακοίνωσαν ότι έχουν ήδη αρχίσει να δοκιμάζουν τα νευρωνικά τσιπάκια σε καλλιέργειες βιολογικών νευρώνων, ενώ ετοιμάζονται να τα εφαρμόσουν και σε πειραματόζωα (ποντικούς). Στα πειραματόζωα αυτά τα τσιπάκια θα τοποθετηθούν στον κατεστραμμένο ιππόκαμπο, την περιοχή του εγκεφάλου που είναι γνωστό ότι παίζει αποφασιστικό ρόλο στη δημιουργία της πρόσκαιρης μνήμης και η οποία πλήττεται σοβαρά από τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Το επόμενο ερευνητικό βήμα θα είναι, λοιπόν, να διαπιστωθεί το πώς ακριβώς αυτοί οι τεχνητοί νευρώνες μπορούν να αντικαταστήσουν τους βιολογικούς νευρώνες που έχουν καταστραφεί από τη νόσο και οι οποίοι σχετίζονται άμεσα με τη μνήμη, αν δηλαδή μπορούν να βελτιώσουν τις απώλειες μνήμης των πειραματόζωων λόγω της νόσου Αλτσχάιμερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λειτουργία αυτών των μικροτσίπ δεν είναι ασυνεχής και ψηφιακή, αλλά αναλογική, όπως ακριβώς και η λειτουργία των νευρώνων του εγκεφάλου μας. Αυτό επιτρέπει στους τεχνητούς νευρώνες να επικοινωνούν εύκολα με τους βιολογικούς νευρώνες επειδή μιλάνε την ίδια γλώσσα, δηλαδή μπορούν να ανταλλάσσουν μεταξύ τους ηλεκτρικά σήματα.

Επιπλέον, αυτοί οι τεχνητοί νευρώνες χρειάζονται ελάχιστη ηλεκτρική ενέργεια για να λειτουργήσουν, μόλις 140 Νανοβάτ (nW), δηλαδή για τη λειτουργία τους απαιτείται το ένα εκατομμυριοστό των ενεργειακών αναγκών της λειτουργίας ενός συνήθους μικροεπεξεργαστή. Ενα πρόσφατο και πολύ εντυπωσιακό τεχνολογικό επίτευγμα, που επιτρέπει σε αυτά τα μικροτσίπ να χρησιμοποιούν για τη λειτουργίας τους τις ελάχιστες αλλαγές ηλεκτρικής ισχύος που παράγονται από τους βιολογικούς νευρώνες, δηλαδή να είναι αυτάρκεις και να μη χρειάζονται άλλες πηγές ενέργειας.

Δεδομένης της ταχύτητας των εξελίξεων σε αυτόν τον τομέα έρευνας, τα πρώτα μικροτσίπ τεχνητών νευρώνων για εγκατάσταση σε ανθρώπινους εγκεφάλους προβλέπεται ότι θα είναι έτοιμα τα επόμενα 5 ή 10 χρόνια, όπως υποστηρίζει ο καθηγητής Βιοπληροφορικής Gloude Kanah και πρωτοπόρος ερευνητής σε αυτόν τον τομέα έρευνας.

Το βέβαιο είναι ότι στο απώτερο μέλλον η ανάπτυξη των σημερινών βιονικών και βιοπληροφορικών τεχνολογιών δεν θα περιοριστεί μόνο στην αποκατάσταση των εγκεφαλικών δυσλειτουργιών από την παρουσία της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά θα επεκταθεί και στη θεραπεία πολλών άλλων νευροεκφυλιστικών παθήσεων.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η ανίχνευση του εγκεφαλικού αποτυπώματός μας
Οι πρόοδοι στις τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου επέτρεψαν πολύ πρόσφατα την ακριβέστερη ανίχνευση της ιδιαίτερης «υπογραφής» της λειτουργίας του εγκεφάλου μας.
Η ανίχνευση του εγκεφαλικού αποτυπώματός μας
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Η ιογενής Νευροκορονοπάθεια
Ενα διόλου ασήμαντο ποσοστό όσων νοσούν σοβαρά από την Covid-19 παρουσιάζει, εκτός από τα τυπικά πνευμονολογικά και ανοσολογικά προβλήματα, αρκετά σοβαρές νευροαισθητηριακές διαταραχές, όπως «ανοσμία» και...
Η ιογενής Νευροκορονοπάθεια
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η εγκεφαλική διαστρέβλωση του χρόνου
Πρόσφατη νευροεπιστημονική μελέτη κατάφερε να ρίξει κάποιο φως στο εγκεφαλικό υπόστρωμα των σοβαρών αποκλίσεων στην ακριβή εκτίμηση του χρόνου από τους περισσότερους ανθρώπους.
Η εγκεφαλική διαστρέβλωση του χρόνου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας