Σύμφωνα με νέα έρευνα Bρετανών επιστημόνων για τα ποσοστά θνησιμότητας ανά φύλο σε ορισμένες χώρες, τα αγόρια και οι νεαροί ενήλικες άνδρες πεθαίνουν περισσότερο από τα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες.
Το 2019 τα αγόρια και οι νεαροί άνδρες ηλικίας 10-24 ετών αντιπροσώπευαν τα 2/3 (61%) του παγκόσμιου συνολικού αριθμού θανάτων. Από το 1950 τα ποσοστά θνησιμότητας σε αυτές τις ηλικίες έχουν μειωθεί κατά 30% για τον θηλυκό πληθυσμό σε αντίθεση με 15,3% για τον αρσενικό.
Οι πιο σημαντικές αποκλίσεις θανάτων ανάμεσα στις δύο έμφυλες κατηγορίες σημειώθηκαν στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, με το ποσοστό για τους άνδρες ηλικίας 20 έως 24 ετών να είναι κατά τρεις φορές μεγαλύτερο από την αντίστοιχη κατηγορία γυναικών. Επιπλέον, για τις ηλικίες 15-24 ετών στον ανδρικό πληθυσμό της εξεταζόμενης περιοχής κυριότερη αιτία θανάτου ήταν η διαπροσωπική βία, το ψυχικό τραύμα και η χρήση ουσιών. Δεν φαίνεται να έχει υπάρξει κάποια μείωση στα ποσοστά θνησιμότητας αυτής της κατηγορίας τα τελευταία 20 χρόνια, σημειώνει η έρευνα.
Τα δεδομένα για τους άνδρες το 2019 δείχνουν ότι οι κύριες αιτίες θανάτων ποικίλουν ανά περιοχή και ηλικία. Συγκεκριμένα, για τους άνδρες μεταξύ 10 και 14 ετών οι περισσότεροι θάνατοι οφείλονται σε ατυχήματα σε όλες τις περιοχές, πέρα από τις εύπορες, όπου κύρια αιτία θανάτου ήταν ο καρκίνος. Βέβαια, στις περιοχές της νότιας Ασίας και της Υποσαχάριας Αφρικής οι περισσότεροι θάνατοι προέκυψαν από ασθένειες μετά από κατανάλωση μολυσμένης τροφής και νερού. Όσον αφορά στους άνδρες ηλικίας 15-24, κυρίαρχο αίτιο θανάτου αποτέλεσε ο «τραυματισμός από μετακινήσεις» για όλες τις αναφερθείσες περιοχές.
Η έρευνα υποστηρίζει ότι για τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας για τους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες σε πολλές περιοχές ευθύνεται η ολιγωρία των ιθύνοντων θεσμών να αναδείξουν τα κύρια αίτια θανάτου για τα αγόρια και τους νεαρούς ενήλικες. Ειδικά για τους νεαρούς 10 έως 24 υπάρχει σοβαρή αδιαφορία από πλευράς νομοθετών και σοβαρή υποχρηματοδότηση ενημερωτικών και ενισχυτικών προγραμμάτων αυτής της ηλικιακής ομάδας.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας