• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.7°C / 23.1°C
  2 BF
  80%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 16.6°C / 21.6°C
  1 BF
  74%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.9°C / 23.2°C
  1 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 16.1°C
  1 BF
  96%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 18.5°C / 21.9°C
  2 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.0°C / 19.9°C
  2 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  12°C 12.4°C / 16.2°C
  1 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  95%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.1°C / 27.8°C
  4 BF
  35%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 24.4°C
  4 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 18.1°C
  1 BF
  79%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.6°C / 21.7°C
  2 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  1 BF
  83%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 20.0°C / 24.3°C
  1 BF
  55%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.7°C / 23.9°C
  2 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  1 BF
  73%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανοίγοντας τα σχολεία χωρίς σαφή υγειονομικά πρωτόκολλα

 • A-
 • A+
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι σχετικές οδηγίες για τη δεύτερη σχολική χρονιά σε καιρό πανδημίας δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφαλή και ανώδυνη επανεκκίνηση της εκπαιδευτικής μηχανής στον τόπο μας.

Ανεξάρτητα από την επιδημιολογική κατάσταση της πόλης ή και της χώρας στην οποία βρίσκεται ένα σχολείο, όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας -μαθητές, δάσκαλοι και το υπόλοιπο σχολικό προσωπικό- οφείλουν να φοράνε διαρκώς χειρουργική μάσκα μέσα στους χώρους του σχολείου, ακόμη και όσοι από αυτούς έχουν ήδη εμβολιαστεί ή νοσήσει.

Επίσης, η χρήση της χειρουργικής μάσκας, καθώς και η αυστηρή τήρηση των άλλων μέτρων υγειονομικής προστασίας -όπως π.χ. η αποφυγή σωματικών επαφών και η τήρηση της απόστασης ασφαλείας- θα πρέπει αυτονόητα να θεωρούνται ως υποχρεωτικά μέτρα και για όλους όσοι εισέρχονται και παραμένουν για λίγο εντός του σχολικού χώρου.

Τι ισχύει, όμως, για τα νήπια ηλικίας κάτω των 6 ετών ή για τους μεγαλύτερους μαθητές (ηλικίας από 6 έως 17 ετών), οι οποίοι, έχοντας διαγνωσμένα προβλήματα υγείας, δεν επιτρέπεται να φοράνε την προστατευτική μάσκα; Ή με τους μαθητές που διαθέτουν βεβαίωση ανοσίας στον κορονοϊό, επειδή έχουν ήδη μολυνθεί ή και νοσήσει ελαφρά από την Covid-19 τους τελευταίους 6 μήνες; Μάταια θα αναζητούσατε σαφείς οδηγίες για αυτές τις περιπτώσεις.

Σε ό,τι αφορά, τώρα, τους σοβαρούς κινδύνους διάδοσης του κορονοϊού από την καθημερινή, πολύωρη παραμονή των μαθητών στις τάξεις τους, η διεύθυνση των σχολείων οφείλει να προνοήσει ώστε όλες οι σχολικές αίθουσες να αερίζονται επαρκώς, για να αποφεύγεται η συγκέντρωση σε αυτές των μολυσματικών μικροοργανισμών, των διάφορων ιών, διοξειδίου του άνθρακα κ.ά., που, ως γνωστόν, επιβαρύνουν σοβαρά την υγεία τόσο των μαθητών όσο και του διδακτικού προσωπικού.

Επομένως, περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, φέτος το σχολικό προσωπικό θα πρέπει να φροντίζει για τη διαρκή ανανέωση -με φυσικά ή μηχανικά μέσα- του αέρα στις σχολικές αίθουσες.

Επιπλέον, το προσωπικό κάθε σχολείου οφείλει να επιβλέπει και να ρυθμίζει επακριβώς τις ομαδικές μετακινήσεις και τις δραστηριότητες των μαθητών κατά την είσοδο, την παραμονή και την έξοδό τους στους σχολικούς χώρους, τόσο στις κλειστές αίθουσες διδασκαλίας όσο και στους ανοιχτούς χώρους, δηλαδή στα διαλείμματα μεταξύ των μαθημάτων. Μια ανθρωποθάλασσα από μαθητές, η πυκνότητα και η ροή της οποίας θα πρέπει να προγραμματίζεται και να ρυθμίζεται προκαταβολικά καθημερινά, ώστε με τις ετεροχρονισμένες δραστηριότητες των διαφόρων σχολικών τμημάτων να αποφεύγεται ο υπερβολικός συνωστισμός των μαθητών.

Τραγικά απροετοίμαστοι και τη δεύτερη χρονιά

Διαβάζοντας τα σχετικά «ενημερωτικά» δελτία και τα υγειονομικά πρωτόκολλα (που ακόμη δεν έχουν σταλεί στα σχολεία!), διαπιστώνει κανείς αμέσως ότι η κυβέρνηση επέλεξε να ανοίξει φέτος τα σχολεία με πιο ασαφή μέτρα προστασίας και πιο ελαστικά υγειονομικά πρωτόκολλα από τα περσινά.

Παρ’ όλα αυτά, δείχνει αποφασισμένη να μην κλείσει καμία τάξη ή καμία σχολική μονάδα, ακόμη κι αν εμφανιστούν σε αυτές αρκετά κρούσματα κορονοϊού, προσδιορίζοντας μάλιστα προκαταβολικά πόσα επιβεβαιωμένα κρούσματα απαιτούνται (50% συν 1) για να μπορεί η αρμόδια σχολική αρχή να αποφασίζει για το αντίθετο: να θέσει σε καραντίνα μία ολόκληρη τάξη, ένα σχολικό τμήμα ή και ολόκληρο το σχολείο.

Τι θα συμβεί, ωστόσο, στην περίπτωση που σε μία ή περισσότερες τάξεις ενός σχολείου εμφανιστεί ένας λίγο μικρότερος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με ή χωρίς σοβαρά συμπτώματα μόλυνσης από τον κορονοϊό;

Σε αυτή την περίπτωση προβλέπεται μόνο το προφανές: τα μεμονωμένα άτομα που έχουν μολυνθεί πρέπει να απομακρύνονται αμέσως από το σχολείο και να παραμένουν σε «υποχρεωτική καραντίνα» στο σπίτι. Χωρίς, εντούτοις, να προβλέπεται η «προληπτική καραντίνα» και για όλα τα άτομα με τα οποία ήρθαν σε επαφή στο σχολείο οι επιβεβαιωμένοι φορείς του κορονοϊού! Με άλλα λόγια, δεν πρόκειται για προληπτικά αλλά για κατασταλτικά μέτρα, που θα εφαρμόζονται εκ των υστέρων.

Ετσι, τουλάχιστον στην αρχή της νέας σχολικής χρονιάς, θα δούμε μάλλον λιγότερες μαζικές καραντίνες και πολύ περισσότερους υποχρεωτικούς αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους από πέρυσι: δύο self tests την εβδομάδα, τα οποία και θα παρέχονται δωρεάν στους μαθητές, αλλά όχι και στους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Οι τελευταίοι οφείλουν να πληρώνουν οι ίδιοι τα δύο εβδομαδιαία rapid tests, τα οποία θα πρέπει να είναι αρνητικά για να μπορούν να πηγαίνουν στην εργασία τους.

Επομένως, δεν θα έπρεπε να χαρακτηρίζονται ως «καταστροφολόγοι» και με περισσή ελαφρότητα να απαξιώνονται από τα περισσότερα ΜΜΕ όσοι επιστήμονες -ειδικοί ιολόγοι, ανοσολόγοι και επιδημιολόγοι- προβλέπουν και με επιστημονικά τεκμηριωμένα επιχειρήματα υποστηρίζουν ότι, υπό αυτές τις συνθήκες, το άνοιγμα των σχολείων θα αποτελέσει μια επιπρόσθετη και σοβαρή πηγή νέων μολύνσεων, που, πολύ σύντομα, θα αποτυπωθούν στην «απρόσμενη», κατά τα άλλα, αύξηση των κρουσμάτων της νόσου Covid-19.

Αραγε, ποιος θα αναλάβει τη νομική, επιστημονική και τελικά πολιτική ευθύνη, όταν, πολύ σύντομα φέτος, θα εμφανιστούν τα πρώτα σοβαρά περιστατικά ανεξέλεγκτης διάδοσης του κορονοϊού στα σχολεία, εξαιτίας, όχι τόσο του κορονοϊού, αλλά της ανεπάρκειας και της ασάφειας των εξαγγελθέντων μέτρων για την προστασία των μαθητών, των εκπαιδευτικών και του σχολικού προσωπικού;

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η εμβολιαστική προστασία κατά του χρόνιου συνδρόμου COVID-19
Τα συμπτώματα του χρόνιου συνδρόμου προκύπτουν και αρχίζουν να εκδηλώνονται αφού η συσσώρευση ανοσιακών αντιδράσεων έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς τις οργανικές φλεγμονές.
Η εμβολιαστική προστασία κατά του χρόνιου συνδρόμου COVID-19
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Χτυποκάρδια στα θρανία με το καλημέρα της σχολικής χρονιάς
«Στα τυφλά», χωρίς ουσιαστικά μέτρα κατά της Covid-19, με συνωστισμένους μαθητές και κενά σε εκπαιδευτικούς, θα ξεκινήσει αύριο η νέα σχολική χρονιά.
Χτυποκάρδια στα θρανία με το καλημέρα της σχολικής χρονιάς
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αγιασμός... με την απειλή της απουσίας
Εκφοβισμός για τους μαθητές στα σχολεία τα οποία ελέγχει απολύτως, οδηγίες για το θεαθήναι στα αυτοδιοίκητα πανεπιστήμια από το υπουργείο Παιδείας λίγο πριν την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς.
Αγιασμός... με την απειλή της απουσίας
ΥΓΕΙΑ
Μάσκα και καλό εξαερισμό προτείνει το ΕΚΠΑ για τα σχολεία
Προκρίνοντας τον εμβολιασμό ως την πιο ενδεδειγμένη λύση, οι γιατροί της Ιατρικής Σχολής συνοψίζουν τις συστάσεις για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων τον Σεπτέμβριο.
Μάσκα και καλό εξαερισμό προτείνει το ΕΚΠΑ για τα σχολεία
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Οι εμβολιασμένοι πρέπει να φοράνε μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις;
Δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για την ικανότητα των σημερινών εμβολίων να εξαλείφουν τον κίνδυνο μετάδοσης των κορονοϊών από τους εμβολιασμένους σε άλλα πρόσωπα.
Οι εμβολιασμένοι πρέπει να φοράνε μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας