• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C -0.6°C / 5.2°C
  0 BF
  62%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.6°C / 3.8°C
  2 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  2°C 0.9°C / 5.7°C
  1 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.1°C / -1.4°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  0 BF
  80%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.0°C / 3.2°C
  1 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.6°C / -0.5°C
  1 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.6°C / 4.6°C
  1 BF
  53%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.8°C / 7.7°C
  4 BF
  84%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  2 BF
  58%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 8.5°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 4.0°C / 4.0°C
  5 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  1 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.1°C / -1.5°C
  0 BF
  46%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  1°C -1.6°C / 1.7°C
  1 BF
  76%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.8°C / 6.0°C
  3 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.0°C / 5.4°C
  2 BF
  69%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C -1.8°C / 2.7°C
  1 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  3°C -1.4°C / 3.9°C
  1 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.2°C / -4.2°C
  1 BF
  65%

Reuters: Προκαταρκτικά στοιχεία ότι ο εμβολιασμός μπορεί να μη σταματά τη μετάδοση της Δέλτα

 • A-
 • A+

Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι άτομα που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού μπορεί να διασπείρουν την παραλλαγή Δέλτα, το ίδιο εύκολα όσο και οι ανεμβολίαστοι, σύμφωνα με επιστήμονες της οργάνωσης Public Health England. Τα ευρήματα ταιριάζουν με αυτά των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, τα οποία την περασμένη εβδομάδα εξέφρασαν ανησυχία ότι οι προσβληθέντες από την παραλλαγή Δέλτα μπορούν - σε αντίθεση με τις άλλες παραλλαγές - να την μεταδώσουν. 

Η άκρως μεταδοτική παραλλαγή Δέλτα έχει γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή του κορονοϊού παγκοσμίως, συντηρώντας την πανδημία εξαιτίας της οποίας έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 4.4 εκατομμύρια άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων περισσοτέρων των 130.000 στη Βρετανία.

Τα εμβόλια έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν αρκετή προστασία ενάντια στη σοβαρή νόσηση και στους θανάτους από τη Δέλτα, ιδιαίτερα εάν κάποιος έχει κάνει διπλή δόση, αλλά δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για το εάν οι εμβολιασμένοι την μεταδίδουν στους άλλους.

«Ορισμένα αρχικά ευρήματα ... δείχνουν ότι τα επίπεδα του ιού σε όσους έχουν μολυνθεί από το Δέλτα που έχουν ήδη εμβολιαστεί μπορεί να είναι παρόμοια με τα επίπεδα που βρέθηκαν σε μη εμβολιασμένα άτομα» ανέφερε η PHE σε ανακοίνωσή της.  «Αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στη μολυσματικότητα των ανθρώπων, είτε έχουν εμβολιαστεί είτε όχι. Ωστόσο, πρόκειται για πρώιμη διερευνητική ανάλυση και απαιτούνται περαιτέρω στοχευμένες μελέτες για να επιβεβαιωθεί εάν αυτό συμβαίνει». 

Η PHE ανέφερε ότι από τα επιβεβαιωμένα περιστατικά Δέλτα που είχαν καταλήξει στο νοσοκομείο από τις 19 Ιουλίου, το 55,1% δεν ήταν εμβολιασμένο, ενώ το 34,9% είχε λάβει δύο δόσεις εμβολίου COVID-19.

Σχεδόν το 75% του βρετανικού πληθυσμού έχει κάνει δύο δόσεις εμβολίου και η PHE είπε ότι «όσο περισσότεροι από τον πληθυσμό εμβολιάζονται, θα βλέπουμε ένα υψηλότερο σχετικό ποσοστό εμβολιασμένων στο νοσοκομείο». Παράλληλα, η PHE ανέφερε ότι μια άλλη παραλλαγή, γνωστή ως B.1.621, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Κολομβία, είχε δείξει σημάδια αποφυγής της ανοσολογικής απόκρισης που προκλήθηκε είτε από εμβόλια COVID-19 είτε από προηγούμενη μόλυνση.

Η PHE έχει χαρακτηρίσει την παραλλαγή «υπό διερεύνηση», αλλά δεν την έχει δηλώσει ως «παραλλαγή ανησυχίας» - χαρακτηρισμός που μπορεί να προκαλέσει ισχυρές πολιτικές απαντήσεις. «Υπάρχουν προκαταρκτικά εργαστηριακά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι ο εμβολιασμός και η προηγούμενη μόλυνση μπορεί να είναι λιγότερο αποτελεσματικές στην πρόληψη της μόλυνσης με (B.1.621)", ανέφερε, προσθέτοντας ότι έχουν επιβεβαιωθεί 37 περιπτώσεις της παραλλαγής στην Αγγλία. «Ωστόσο, αυτά τα δεδομένα είναι πολύ περιορισμένα και απαιτείται περισσότερη έρευνα. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι είναι πιο μεταδοτική από την κυρίαρχη παραλλαγή Δέλτα». 

Πηγή: Reuters

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Moderna: Μπορεί να φθάσουμε και το ένα δισ. δόσεις του εμβολίου μας φέτος
Εκπρόσωπός της είπε ότι δεν είναι ακόμα σαφές για πόσο μπορεί να διαρκούν τα αντισώματα που δημιουργούνται με το εμβόλιο, αλλά πρόσθεσε ότι ενδεχομένως αυτό το διάστημα να είναι έως δύο χρόνια.
Moderna: Μπορεί να φθάσουμε και το ένα δισ. δόσεις του εμβολίου μας φέτος
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Έρευνα: Ο εμβολιασμός ενός 20-40% του πληθυσμού μπορεί να φέρει ισχυρή οχύρωση
Τα εμβόλια Covid-19 εκτιμάται πως θα συμβάλλουν καθοριστικά στην κατακόρυφη μείωση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων, αν ένα ικανοποιητικό ποσοστό του πληθυσμού εμβολιαστεί, λέει έρευνα.
Έρευνα: Ο εμβολιασμός ενός 20-40% του πληθυσμού μπορεί να φέρει ισχυρή οχύρωση
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
3,8 εκατ. δόσεις του νέου εμβολίου της Novavax θα παραλάβει η Γερμανία το πρώτο τρίμηνο
Η Γερμανία θα παραλάβει 1,4 εκατομμύριο δόσεις την εβδομάδα της 21ης Φεβρουαρίου και τις επόμενες εβδομάδες θα παραλάβει τις υπόλοιπες 3,8 εκατομμύρια δόσεις.
3,8 εκατ. δόσεις του νέου εμβολίου της Novavax θα παραλάβει η Γερμανία το πρώτο τρίμηνο
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Έρευνα: Γιατί ο κορονοϊός εξασθενεί μετά από 20 λεπτά στον αέρα
Εκτιμήσεις Βρετανών επιστημόνων κάνουν λόγο για σημαντική απώλεια της μολυσματικής του ικανότητας εφόσον βρεθεί για λίγα λεπτά στον αέρα.
Έρευνα: Γιατί ο κορονοϊός εξασθενεί μετά από 20 λεπτά στον αέρα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας