• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 6.6°C / 10.1°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.8°C / 8.3°C
  4 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  11°C 10.4°C / 12.3°C
  4 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  26%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.9°C / 6.9°C
  2 BF
  42%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.1°C / 7.6°C
  2 BF
  38%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.4°C / 3.4°C
  3 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  8°C 6.3°C / 11.6°C
  2 BF
  59%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 12.0°C
  5 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  8°C 3.9°C / 7.9°C
  3 BF
  46%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.7°C
  5 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  6°C 5.7°C / 8.6°C
  5 BF
  48%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  3 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.5°C / 7.7°C
  2 BF
  43%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.5°C / 7.8°C
  1 BF
  69%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 7.8°C / 11.8°C
  2 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 6.4°C / 10.3°C
  2 BF
  51%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 5.3°C / 7.7°C
  1 BF
  36%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 4.8°C / 8.3°C
  2 BF
  40%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  64%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πώς η παραλλαγή Δέλτα αλλάζει τον ευρωπαϊκό χάρτη

 • A-
 • A+
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση και τον χάρτη επικινδυνότητας του ΕCDC που ταξινομεί όλες τις χώρες της Ε.Ε. με βάση τον κίνδυνο μόλυνσης από τη νόσο COVID-19, η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού τείνει να γίνει, τους αμέσως επόμενους μήνες, η κυρίαρχη μορφή μετάδοσης της νόσου και στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση (23.7.21) του ΕCDC, δηλαδή του Κέντρου πρόληψης και ελέγχου των ασθενειών της Ε.Ε., ο ευρωπαϊκός χάρτης για τον μεγαλύτερο και τον μικρότερο κίνδυνο μετάδοσης της νόσου COVID-19 στις διάφορες χώρες της Ενωσης έχει αλλάξει, τελευταία, λόγω της ταχύτατης διάδοσης της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού. Πράγματι, σε σχέση με την προηγούμενη έκθεση, έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των χωρών υψηλού κινδύνου -σε βαθύ κόκκινο στον χάρτη- στις οποίες και καταγράφεται μια αύξηση των μολύνσεων τις δύο-τρεις τελευταίες εβδομάδες.

Ετσι, από το μικρότερου κινδύνου ροζέ στο υψηλού κινδύνου κόκκινο χρώμα έχουν περάσει η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, τα περισσότερα νησιά της Ελλάδας, η Κορσική και κάποιες περιοχές στις Κάτω Χώρες. Στις παραπάνω χώρες καταγράφεται μια σαφής αύξηση των διαπιστωμένων μολύνσεων από 75 έως 200 άτομα ανά 100 χιλιάδες άτομα και των θετικών στα τεστ ανίχνευσης της τάξης του 4%.

Για παράδειγμα, στην Ισπανία μέσα σε μία εβδομάδα ο αριθμός των ασθενών από τον κορονοϊό που χρήζουν εντατικής θεραπείας αυξήθηκε από 9,18% σε 13,52%, ενώ ειδικά στη Μαδρίτη τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν σε ποσοστό 82%, από τα οποία πάνω από το 90% προκλήθηκαν από τον κορονοϊό Δέλτα, με αποτέλεσμα αρκετοί Ισπανοί επιδημιολόγοι να μιλάνε για ένα επόμενο επιδημικό κύμα.

Μάλιστα, σε αρκετές περιοχές της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Ελλάδας και της Κύπρου, η κατάσταση επιδεινώνεται καθημερινά λόγω της αύξησης των κρουσμάτων, ενώ και το μεγαλύτερο μέρος της Γαλλίας πέρασε πια από το πράσινο στο πορτοκαλί χρώμα στον χάρτη, δηλαδή από τη σχετικά χαμηλή στη μέση επικινδυνότητα μόλυνσης.

Η Δέλτα τείνει να γίνει κυρίαρχη πανευρωπαϊκά

Η παραλλαγή Δέλτα θεωρείται το, μέχρι σήμερα, πιο απειλητικό στέλεχος του κορονοϊού που προκαλεί τη νόσο COVID-19, το επιστημονικό όνομά της είναι «B.1.617». Πρόκειται για μια ιδιαίτερα μεταδοτική και άρα επίφοβη παραλλαγή, που είχε εντοπιστεί ήδη από το Οκτώβριο του 2020 στην Ινδία, εκεί πια κυριαρχεί σχεδόν παντού και από εκεί μεταδόθηκε ταχύτατα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Από τον περασμένο Απρίλιο και Μάιο, καταγράφεται μια εκρηκτική εξάπλωση της παραλλαγής Δέλτα, η οποία απειλεί πλέον σοβαρά ακόμα και τις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, όπως το Ισραήλ, η Αγγλία, η Αυστραλία και η Ε.Ε. Ομως, η παραλλαγή Δέλτα, μολονότι μεταδίδεται πολύ ταχύτερα και αποτελεσματικότερα σε σύγκριση με τους αρχικούς κορονοϊούς, δεν αποτελεί απαραίτητα μεγαλύτερη απειλή από άλλες παραλλαγές για τη ζωή των ξενιστών της, τουλάχιστον όσων δεν ανήκουν στις πιο ευπαθείς ανθρώπινες ομάδες.

Από τα πιο πρόσφατα δεδομένα ιχνηλάτησης και ταυτοποίησης των παραλλαγών του κορονοϊού στην Γηραιά Ηπειρο, που υπάρχουν στις εκθέσεις του ECDC αλλά και του ευρωπαϊκού τμήματος του ΠΟΥ, προκύπτει ότι, μεταξύ 28 Ιουνίου και 11 Ιουλίου, η Δέλτα ήταν ήδη η κυρίαρχη παραλλαγή σε 19 από τις 28 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή τη χρονική περίοδο, η συχνότητα εμφάνισης της παραλλαγής Δέλτα ήταν 68,3% στις 19 χώρες που ιχνηλατούσαν συστηματικά τις παραλλαγές, υπερβαίνοντας την παραλλαγή Αλφα που μέχρι τότε ήταν η κυρίαρχη, ενώ τώρα αντιστοιχεί περίπου στο 22,3%.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έκθεση και τον χάρτη επικινδυνότητας του ΕCDC, που ταξινομεί όλες τις χώρες της Ε.Ε. σύμφωνα με τη μεταδοτικότητα του κορονοϊού και τον κίνδυνο μόλυνσης του πληθυσμού κάθε χώρας, η παραλλαγή Δέλτα τείνει να γίνει, τους αμέσως επόμενους μήνες, η κυρίαρχη μορφή μετάδοσης της νόσου COVID-19 και στην Ευρώπη.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Πού οφείλεται η υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού;
Εδώ και μήνες, οι σχετικές εργαστηριακές έρευνες αναζητούν στο γονιδίωμα του κορονοϊού τα πιο «καυτά σημεία» αυτής της παραλλαγής, από τα οποία εξαρτάται πιθανότατα η πολύ υψηλή μεταδοτικότητά της.
Πού οφείλεται η υψηλή μεταδοτικότητα της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού;
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Πώς «κινείται» ο κορονοϊός στα μέσα μαζικής μεταφοράς
Οι ιοί διατηρούνται μολυσματικοί μέχρι 4 ώρες πάνω στις χάλκινες επιφάνειες, ενώ πάνω στο χαρτόνι διατηρούνται ενεργοί μέχρι το πολύ 24 ώρες και πάνω σε συνήθεις θερμοπλαστικές επιφάνειες μέχρι 72 ώρες.
Πώς «κινείται» ο κορονοϊός στα μέσα μαζικής μεταφοράς
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ο πόλεμος για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού
Την αναστολή των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια και την άμεση αδειοδότηση της δημόσιας παραγωγής εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 υποστηρίζουν προοδευτικά κόμματα της Ε.Ε.
Ο πόλεμος για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η μεταλλαξιμότητα του κορονοϊού
Ανάμεσα στις διαρκείς μεταλλάξεις και τις πολυάριθμες προσαρμοστικές αλλαγές του βρετανικού κορονοϊού τρεις ήταν αυτές που συνέβαλαν στη μεταδοτική επιτυχία της νέας παραλλαγής.
Η μεταλλαξιμότητα του κορονοϊού
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Για την προστασία από τη μόλυνση οι μάσκες αντι-Covid δεν επαρκούν!
Η χρήση μάσκας δεν επαρκεί για την προστασία από την μόλυνση από κορονοϊό σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Warwick Business School.
Για την προστασία από τη μόλυνση οι μάσκες αντι-Covid δεν επαρκούν!
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Οι καλοκαιρινοί καύσωνες και η διάδοση του κορονοϊού
Πώς η ταυτόχρονη παρουσία της ζέστης και της πανδημίας θα επηρεάσουν την καθημερινή ζωή μας αυτό το ασυνήθιστο καλοκαίρι; Ευτυχώς, ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι μεγάλες ζέστες και οι καύσωνες αυτής της εποχής,...
Οι καλοκαιρινοί καύσωνες και η διάδοση του κορονοϊού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας