• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.7°C
  2 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.6°C / 11.9°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 13.8°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  3 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 9.6°C
  3 BF
  81%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.0°C / 12.0°C
  0 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 9.5°C
  2 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.6°C / 13.5°C
  2 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.8°C / 18.7°C
  5 BF
  65%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.9°C / 14.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 14.4°C / 16.3°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 10.6°C / 11.7°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 13.9°C / 13.9°C
  3 BF
  62%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.5°C
  2 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.7°C / 13.9°C
  2 BF
  52%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.4°C / 15.8°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.0°C / 15.9°C
  3 BF
  43%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 10.3°C / 11.0°C
  1 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  11°C 8.7°C / 12.2°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  2 BF
  56%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα αρχαιότερα απολιθωμένα βακτήρια

 • A-
 • A+
Αναλύοντας τα αποτυπώματα των πρώτων αναερόβιων αρχαιοβακτηρίων, που βρέθηκαν σε πετρώματα στη «Ζώνη Μπάρμπερτον» της Νότιας Αφρικής μια διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε ότι πρόκειται για τα αρχαιότερα βακτήρια που ζούσαν κάτω από τη γήινη επιφάνεια πριν από 3,42 δισεκατομμύρια χρόνια.

Υπάρχει μια περιοχή στη Νότια Αφρική όπου βρίσκουμε έναν από τους αρχαιότερους γεωλογικούς σχηματισμούς πάνω στη Γη. Στα ηφαιστειογενούς προέλευσης ιζηματογενή και μαγματογενή πετρώματα που υπάρχουν εκεί, έχει αποτυπωθεί η ιστορία της ζωής στον πλανήτη μας πριν από 3,2 έως 3,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Η περιοχή ονομάζεται «Ζώνη των πράσινων πετρωμάτων Μπάρμπερτον» (Barberton Greenstone), η οποία από το 2018 έχει ενταχθεί στη λίστα των περιοχών διάσωσης της κληρονομιάς της ανθρωπότητας (World Heritage List) της UNESCO, επειδή είναι μία μοναδική από γεωλογική και παλαιοντολογική άποψη περιοχή.

Αναλύοντας δείγματα από τα αρχαιότατα πετρώματα που υπάρχουν στη Ζώνη Μπάρμπερτον, μία διεθνής ομάδα ερευνητών υπό τη διεύθυνση του ιταλικού Πανεπιστημίου της Μπολόνια ανακάλυψε πρόσφατα μεθανογόνα αρχαιοβακτήρια, δηλαδή κάποιες πολύ πρώιμες μονοκύτταρες μορφές ζωής που εμφανίστηκαν και εξελίχθηκαν όταν η Γη ήταν πολύ νέα και στην ατμόσφαιρά της δεν υπήρχε ακόμη οξυγόνο.

Αυτοί οι αρχαιότατοι βακτηριακοί μικροοργανισμοί, όπως από καιρό γνωρίζουμε, μπορούσαν να μετατρέπουν μόρια υδρογόνου και διοξειδίου του άνθρακα σε μεθάνιο: μία βασική αναερόβια βιοχημική διεργασία (μεθανιογένεση), που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην εξέλιξη της ζωής και εμφανίστηκε με τα «Αρχαία», δηλαδή με τα πρώτα μεθανιογόνα βακτήρια.

Διευρύνοντας τα κριτήριά μας για την παρουσία ζωής

Η πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε σε πετρώματα της Νότιας Αφρικής την παρουσία πολλών αναερόβιων βακτηρίων που ζούσαν ήδη πριν από 3,4 δισεκατομμύρια χρόνια στο εσωτερικό ενός υδροθερμικού συστήματος που υπήρχε κάτω από τη γήινη επιφάνεια που, τότε, καλυπτόταν από θάλασσα!

Αυτά τα δείγματα απολιθωμένων μικροοργανισμών, που έχουν διατηρηθεί εντυπωσιακά καλά επειδή σχηματίστηκαν στο βάθος της γήινης επιφάνειας και κάτω από τη θάλασσα, μας αποκαλύπτουν ότι ορισμένα από τα πρώτα οικοσυστήματα της εξέλιξης της ζωής ήταν υπόγεια και οι πρώτες μορφές βακτηρίων που ζούσαν σε αυτά «τρέφονταν» από τις υπόγειες ηφαιστειακές δραστηριότητες.

Η αλληλεπίδραση μεταξύ του ψυχρότερου νερού της θάλασσας με τα υπόγεια υδροθερμικά ρεύματα, όπως υποθέτουν, δημιουργούσε ένα περιβάλλον πλούσιο σε χημικά συστατικά, τα οποία και διαμόρφωναν τις αναγκαίες περιβαλλοντικές συνθήκες για την ανάπτυξη και τη συντήρηση αυτών των πρώιμων μορφών ζωής.

Τα μικροσκοπικά απολιθώματα των πρώτων αναερόβιων βακτηρίων που ήρθαν στο φως έχουν νηματοειδή μορφή και η χημική και κυτταρική δομή τους παραπέμπει, ήδη από τότε, στη μετέπειτα εξέλιξη των κυττάρων, δηλαδή στον χωρισμό σε μία εξωτερική προστατευτική κυτταρική μεμβράνη και τις διάφορες ενδοκυτταρικές δομές στο εσωτερικό της.

Το ότι πρόκειται όντως για απολιθωμένα βακτήρια επιβεβαιώνεται από τις χημικές αναλύσεις των νηματοειδών αποτυπωμάτων που βρέθηκαν πάνω στα πετρώματα και τα οποία περιέχουν το μεγαλύτερο μέρος των αναγκαίων κυτταρικών συστατικών, όπως π.χ. την εξωτερική προστατευτική μεμβράνη πλούσια σε άνθρακα, ενώ και η χημική σύσταση των εσωτερικών δομών παραπέμπει στον κύκλο του μεθανίου των μεθανογόνων αρχαιοβακτηρίων.

Τα δεδομένα και τα συμπεράσματα αυτής της έρευνας δημοσιεύτηκαν πριν από μερικές ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Science Advances με τίτλο «Cellular remains in a ~3,42 billion-year-old subseafloor hydrothermal environment».

Πρόκειται για τη αρχαιότερη, μέχρι σήμερα, μαρτυρία ύπαρξης αυτών των μικροοργανισμών και για μία ανακάλυψη που διευρύνει τις απόψεις μας για το πώς ήταν οι οικότοποι που φιλοξένησαν και στήριξαν τις πρώτες μορφές κυτταρικής ζωής στον πλανήτη.

Ομως, η ανακάλυψη αυτή ανοίγει και νέες προοπτικές για την αναζήτηση διαφορετικών οικολογικών συνθηκών και ειδών ζωής σε άλλους πλανήτες, αφού διευρύνει σημαντικά τους περιβαλλοντικούς περιορισμούς και τις οικολογικές προϋποθέσεις για την ανάπτυξη των γήινων μορφών ζωής και εκτός της Γης, π.χ. στον Αρη ή και σε άλλους πλανήτες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η πρώτη μεγάλη εξαφάνιση των θηλαστικών
Oμάδα παλαιοντολόγων ανακάλυψε πρόσφατα ότι πριν από 30 εκατομμύρια χρόνια, κατά τη διάρκεια των μεγάλων κλιματικών αλλαγών εξαφανίστηκαν από την Αφρική και την αραβική χερσόνησο το 63% των θηλαστικών.
Η πρώτη μεγάλη εξαφάνιση των θηλαστικών
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η ανίχνευση του εγκεφαλικού αποτυπώματός μας
Οι πρόοδοι στις τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου επέτρεψαν πολύ πρόσφατα την ακριβέστερη ανίχνευση της ιδιαίτερης «υπογραφής» της λειτουργίας του εγκεφάλου μας.
Η ανίχνευση του εγκεφαλικού αποτυπώματός μας
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ενα Νόμπελ για την ανανεωτική και κοινωνικά υπεύθυνη Φυσική
«Το να βάζω τάξη στο χάος υπήρξε το πάθος της ζωής μου και το αντικείμενο των ερευνών μου» υποστηρίζει ο βραβευμένος με το φετινό Νόμπελ Φυσικής Τζόρτζο Παρίζι.
Ενα Νόμπελ για την ανανεωτική και κοινωνικά υπεύθυνη Φυσική
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η επόμενη γενιά ρομπότ με «υβριδικούς» μυς
Οι έρευνες για την κατασκευή των νέων «υβριδικών ρομπότ» ξεκίνησαν κατά τη δεκαετία του 1990, ενώ οι πρώτες πρακτικές εφαρμογές της νέας τεχνολογίας εμφανίστηκαν πριν από μία δεκαετία.
Η επόμενη γενιά ρομπότ με «υβριδικούς» μυς
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Το Pint of Science επιστρέφει!
Το διαδικτυακό για φέτος Pint of Science και ένα αφιέρωμα στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων έρχονται αυτή την εβδομάδα προσφέροντας εκδηλώσεις για την επιστημονική γνώση και έρευνα.
Το Pint of Science επιστρέφει!
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Τιμώντας την προσφορά του Λευτέρη Ζούρου στην ελληνική εξελικτική παιδεία και έρευνα
Ο Ε. Ζούρος που έλαβε για το 2020 το Βραβείο Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού για «Εξαίρετη Πανεπιστημιακή Διδασκαλία» μιλά στην «Εφ.Συν.» για την εξελικτική παιδεία στη χώρα μας.
Τιμώντας την προσφορά του Λευτέρη Ζούρου στην ελληνική εξελικτική παιδεία και έρευνα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας