• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.2°C
  2 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 23.6°C
  1 BF
  78%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.0°C / 24.0°C
  3 BF
  77%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  0 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 25.0°C
  3 BF
  43%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.4°C / 21.4°C
  2 BF
  35%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.6°C / 24.6°C
  0 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 21.9°C / 26.9°C
  2 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.8°C
  3 BF
  78%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.1°C / 26.1°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.9°C
  0 BF
  94%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  27°C 26.5°C / 26.5°C
  2 BF
  43%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.5°C / 26.5°C
  2 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.8°C / 25.8°C
  4 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.4°C
  2 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.3°C / 20.3°C
  2 BF
  88%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 25.7°C
  2 BF
  42%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 21.8°C
  2 BF
  64%
NASA/JPL-Caltech
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η επόμενη γενιά ρομπότ με «υβριδικούς» μυς

 • A-
 • A+
Στόχος του τομέα έρευνας της Ρομποτικής (Βιομηχανολογία) είναι η δημιουργία ρομπότ ικανών να εκδηλώνουν κάποιες συγκεκριμένες βιολογικές και σωματικές λειτουργίες ορισμένων ζώων ή και των ανθρώπων.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Μηχανολόγοι και επιστήμονες του αμερικανικού στρατού σχεδιάζουν και διερευνούν, από καιρό, τη δυνατότητα κατασκευής μιας νέας γενιάς ρομποτικών μηχανών, που επειδή θα διαθέτουν ένα υβριδικό ή, ακριβέστερα, μικτό ηλεκτρονικό-βιολογικό μυϊκό σύστημα, δηλαδή ένα υβριδικό «μυϊκό σύστημα», θα μπορούν να κινούνται όπως ορισμένα είδη ζώων.

Οι έρευνες για την κατασκευή των νέων «υβριδικών ρομπότ» ξεκίνησαν κατά τη δεκαετία του 1990, ενώ οι πρώτες πρακτικές εφαρμογές της νέας τεχνολογίας εμφανίστηκαν πριν από μία δεκαετία. Στόχος αυτού του τομέα έρευνας της Ρομποτικής (Βιομηχανολογία) είναι η δημιουργία ρομπότ ικανών να εκδηλώνουν κάποιες συγκεκριμένες βιολογικές και σωματικές λειτουργίες ορισμένων ζώων ή και των ανθρώπων.

Ο Dean Culver, ένας από τους πιο δημιουργικούς ερευνητές σε αυτόν τον τομέα, που εργάζεται για τον αμερικανικό στρατό, αναφέρει τον λύκο ως ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των ερευνητικών προσπαθειών.

Ενα ζώο, δηλαδή, που είναι ικανό να διανύει εκατοντάδες χιλιόμετρα στις πιο διαφορετικές γεωλογικά περιοχές και σε ακραίες κλιματολογικά συνθήκες, χωρίς να χρειάζεται τρώει όσο κινείται.

Αντίθετα, το πιο περίπλοκο, μέχρι σήμερα, ρομπότ –με βάρος και μέγεθος συγκρίσιμο με αυτό των λύκων– είναι σε θέση να κινείται μόνο πάνω σε ρόδες, να αντλεί την αναγκαία για την κίνησή του ενέργεια από μια μπαταρία που διαρκεί μόνο μία ή δύο ώρες και αρκεί να συναντήσει στον δρόμο του μία πέτρα ή μία λακκούβα κάποιων διαστάσεων για να ανατραπεί ή να ακινητοποιηθεί.

Για τον Culver και τους συνεργάτες του, λοιπόν, ήταν προφανές ότι για να βελτιωθούν οι επιδόσεις των μελλοντικών ζωόμορφων ρομπότ θα έπρεπε το τεχνητό «μυϊκό» τους σύστημα να διαθέτει κάποια από τα φυσιολογικά και βιοχημικά χαρακτηριστικά των μυών των πραγματικών ζώων, την κίνηση των οποίων επιθυμούμε να αναπαράγουν τα ρομπότ. Για παράδειγμα, την εγγενή ελαστικότητα, την εντυπωσιακή ευελιξία και τη μεγάλη ικανότητα προσαρμογής των κινήσεων των περισσότερων θηλαστικών σε διαφορετικούς τύπους υπεδάφους.

Για να επιτύχουν κάτι ανάλογο στα ρομπότ, οι ερευνητές αυτοί εστίασαν το ενδιαφέρον τους στους λεγόμενους «βιο-υβριδικούς ιστούς»: τεχνητοί ιστοί που μολονότι έχουν αναπτυχθεί εργαστηριακά είναι ικανοί, ώς έναν βαθμό, να αναπαράγουν τις επιθυμητές ιδιότητες των βιολογικών ιστών ορισμένων ζωικών ειδών.

Διαπίστωσαν, λοιπόν, ότι όποτε συνέδεαν αυτούς τους υβριδικούς ιστούς με τις ανελαστικές ή ημιελαστικές δομές των ρομπότ, τότε αυτές οι μη βιολογικές υβριδικές δομές, αν δέχονταν τα κατάλληλα ηλεκτρικά ερεθίσματα, μπορούσαν να συστέλλονται και να διαστέλλονται, όπως ακριβώς κάνουν οι σκελετικοί μύες των ζώων.

© Ying Feng Johansson | Dreamstime.com

Η πρώτη εφαρμογή αυτής της τεχνολογικής καινοτομίας θα γίνει σε ζωόμορφα στρατιωτικά ρομπότ, που η σωματική δομή και το βάρος τους θυμίζει την προβατοκάμηλο ή λάμα (Llama glama), ένα συμπαθητικό θηλαστικό που ανήκει στην οικογένεια των Καμηλιδών και ζει στα ψηλά οροπέδια του Περού και της Βολιβίας (βλ. φωτ.).

Ιδρυμα Ευγενίδου: Οι νέες επιστημονικές προτάσεις

1) Space Talks: PODCAST Series με τον Διονύση Σιμόπουλο

Η νέα σειρά σύντομων Podcasts με τίτλο «Space Talks» του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου, με αφηγητή τον Διονύση Σιμόπουλο, προσφέρει στο κοινό την ευκαιρία να αντιληφθεί, με απλό και κατανοητό τρόπο, φαινόμενα και θέματα που σχετίζονται με την Αστροφυσική και το Διάστημα.

Space Talks: Είμαστε αστρόσκονη
Space Talks: Σκοτεινή ύλη και σκοτεινή ενέργεια

2) Space Series: Σειρά σύντομων βίντεο με θέματα αστρονομίας, αστροφυσικής, διαστημικής εξερεύνησης και τεχνολογίας.

Ο σκοπός των σύντομων βίντεο της σειράς Space Series είναι να διαφωτίσουν το κοινό με όσο πιο απλό και σύντομο τρόπο σχετικά με θέματα αστρονομίας, αστροφυσικής, διαστημικής εξερεύνησης και τεχνολογίας, που έρχονται κάθε τόσο στην επικαιρότητα και πολλές φορές δεν είναι γνωστά ή κατανοητά. Στα βίντεο γίνεται κυρίως χρήση υλικού απευθείας από τη NASA και άλλες υπηρεσίες, ώστε να υπάρχει σύνδεση με τα πραγματικά γεγονότα και τους ερευνητές.

Απευθύνονται σε μαθητές 14+ και γενικό κοινό με ενδιαφέροντα για την αστρονομία, το Διάστημα, τις φυσικές επιστήμες, την κοσμολογία, τη διαστημική εξερεύνηση και την τεχνολογία.

Ο Hubble και η Διαστολή του Σύμπαντος (Διάρκεια: 6’)
Αναζητώντας Εξωπλανήτες (Διάρκεια: 8’)

3) Επιστήμονες που «Εύρηκαν» για την Ανθρωπότητα!

Οι Βιβλιοθήκες του Ιδρύματος Ευγενίδου και του ΠΙΟΠ, σε συνεργασία με το «Παραμυθόφωνο» σας προσκαλούν να «κατεβάσετε» και να ακούσετε από τον υπολογιστή, το tablet ή/και το κινητό σας, όπου και όποτε θέλετε, επιστημονικά τεκμηριωμένες και απολαυστικές αφηγήσεις από τη ζωή και το έργο μεγάλων επιστημόνων.

Η δημιουργία μιας σειράς από Podcasts με αφηγήσεις επιστημονικά τεκμηριωμένων ιστοριών που αφορούν χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από τη ζωή και το έργο επιστημόνων που δοκίμασαν νέους τρόπους και κατάφεραν να οδηγήσουν την ανθρωπότητα ένα βήμα πιο πέρα.

Αστρονόμοι, φυσικοί, μαθηματικοί, γιατροί, άντρες και γυναίκες από τον κόσμο των επιστημών ξεπετάγονται από τα σεντούκια της ανθρώπινης ιστορίας που είναι γεμάτα θησαυρούς. Μέσα από τον ρυθμό και το ύφος του προφορικού λόγου οι ιστορίες για τους «Επιστήμονες που Εύρηκαν για την Ανθρωπότητα» ζωντανεύουν σαν παραμύθια για μικρούς και μεγάλους ακροατές.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Τα αρχαιότερα απολιθωμένα βακτήρια
Διεθνής ομάδα ερευνητών ανακάλυψε πρόσφατα μεθανογόνα αρχαιοβακτήρια, δηλαδή κάποιες πολύ πρώιμες μονοκύτταρες μορφές ζωής που εμφανίστηκαν και εξελίχθηκαν όταν η Γη ήταν πολύ νέα.
Τα αρχαιότερα απολιθωμένα βακτήρια
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Το Pint of Science επιστρέφει!
Το διαδικτυακό για φέτος Pint of Science και ένα αφιέρωμα στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων έρχονται αυτή την εβδομάδα προσφέροντας εκδηλώσεις για την επιστημονική γνώση και έρευνα.
Το Pint of Science επιστρέφει!
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Τιμώντας την προσφορά του Λευτέρη Ζούρου στην ελληνική εξελικτική παιδεία και έρευνα
Ο Ε. Ζούρος που έλαβε για το 2020 το Βραβείο Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού για «Εξαίρετη Πανεπιστημιακή Διδασκαλία» μιλά στην «Εφ.Συν.» για την εξελικτική παιδεία στη χώρα μας.
Τιμώντας την προσφορά του Λευτέρη Ζούρου στην ελληνική εξελικτική παιδεία και έρευνα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Τα δελφίνια μαθαίνουν όπως οι χιμπατζήδες
Σε πρόσφατη δημοσίευση μετά από ανάλυση του τρόπου εκμάθησης μιας τεχνικής των ρινοδελφινιών για κυνήγι διαπιστώθηκε ότι η σειρά κινήσεων που εκτελούν ήταν μια επίκτητη, κοινωνικά μαθημένη διατροφική...
Τα δελφίνια μαθαίνουν όπως οι χιμπατζήδες
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Οι Science Reactors επιστρέφουν και αυτό το δύσκολο καλοκαίρι!
Οι Science Reactors, νέοι επιστήμονες, με κέφι, πολύ χιούμορ, αλλά και με σαφήνεια παρουσιάζουν με τη μορφή του Stand up Science –στα χνάρια του Stand up Comedy– πολλά επιστημονικά θέματα, σε μια προσπάθεια να...
Οι Science Reactors επιστρέφουν και αυτό το δύσκολο καλοκαίρι!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας