• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 6.6°C
  1 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.6°C / 1.9°C
  3 BF
  48%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.1°C / 11.2°C
  3 BF
  67%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -1.1°C
  1 BF
  80%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 0.9°C
  1 BF
  60%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.1°C / 1.2°C
  1 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -5°C -5.6°C / -2.7°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 2.4°C / 8.6°C
  1 BF
  84%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 10.4°C / 13.1°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αραιές νεφώσεις
  4°C -0.1°C / 3.9°C
  3 BF
  93%
 • Ερμούπολη
  Ψιχάλες
  8°C 8.4°C / 10.7°C
  6 BF
  87%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.2°C / 4.6°C
  6 BF
  71%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  5 BF
  61%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  1°C 0.9°C / 1.5°C
  2 BF
  60%
 • Λαμία
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  3°C 1.5°C / 2.8°C
  2 BF
  87%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.8°C / 11.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.7°C / 6.5°C
  3 BF
  68%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -1.7°C / 1.0°C
  1 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.4°C / 1.9°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -5°C -5.2°C / -5.2°C
  2 BF
  69%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η πιο απλή συνταγή απολύμανσης των επιφανειών από τους κορονοϊούς

 • A-
 • A+
Ιταλοί ερευνητές ανακάλυψαν πρόσφατα ότι το διάλυμα του οξυζενέ με κιτρικό οξύ που υπάρχει στον χυμό του λεμονιού ή με οξικό οξύ που υπάρχει στο ξίδι αποκτά εκπληκτικές απολυμαντικές ιδιότητες κατά των κορονοϊών που βρίσκονται στις επιφάνειες και στα αντικείμενα.

Αν στόχος της «απολύμανσης» είναι να αδρανοποιεί τους ιούς πριν αυτοί εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό, τότε κάθε προσπάθεια εξουδετέρωσής τους από τα αντικείμενα και τις επιφάνειες όπου συνήθως βρίσκονται και μέσω των οποίων μας μολύνουν, αποτελεί αναμφίβολα, μετά τα εμβόλια, την πιο αποτελεσματική στρατηγική για τον περιορισμό της εξάπλωσής τους.

Διόλου περίεργο, λοιπόν, ότι εδώ κι έναν χρόνο οι υγειονομικές οδηγίες του ΠΟΥ για τον περιορισμό των ατομικών μολύνσεων και κατά της εξάπλωσης της επιδημίας της νόσου COVID-19 μας προτρέπουν όχι μόνο να φοράμε μάσκες και να τηρούμε τις κατάλληλες αποστάσεις στις διαπροσωπικές επαφές μας, αλλά και να χρησιμοποιούμε τακτικά απολυμαντικά που περιέχουν αιθανόλη ή χλώριο για να εξουδετερώνουμε τους κορονοϊούς που ενδέχεται να υπάρχουν πάνω στις επιφάνειες εργασίας και του σπιτιού μας ή στα αντικείμενα που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Ωστόσο, δεν είναι όλα τα απολυμαντικά ικανά να εξαλείψουν αυτού του τύπου τις μολύνσεις. Για παράδειγμα, τα συνήθη αντιβακτηριακά και παρασιτοκτόνα τζελ είναι εντελώς αναποτελεσματικά κατά των ιών. Για να έχει ιοκτόνο δράση ένα τζελ ή ένα υγρό θα πρέπει στη συσκευασία του να αναγράφεται ότι περιέχει τουλάχιστον 70% αιθανόλη, δηλαδή αλκοόλ ή το κοινώς ονομαζόμενο οινόπνευμα.

Δυστυχώς, όμως, εδώ και χρόνια, ολοένα και περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνή και εκτεταμένη χρήση αυτών των αλκοολούχων απολυμαντικών ουσιών δημιουργεί αρκετά επιβλαβή υποπροϊόντα, τόσο για τους ανθρώπους όσο και για το περιβάλλον.

Μια πολύ απλή απολυμαντική λύση

Για αυτό τον λόγο, Ιταλοί ερευνητές από το Ινστιτούτο Χημικών και Τεχνολογικών Επιστημών και από την πολυκλινική «Luigi Sacco» στο Μιλάνο αποφάσισαν να διερευνήσουν την απολυμαντική ικανότητα μιας σειράς διαλυμάτων κατά των σωματιδίων του κορονοϊού. Αυτά τα εναλλακτικά απολυμαντικά θα έπρεπε να είναι εξίσου αποτελεσματικά, αλλά λιγότερο επιβλαβή οικολογικά και σωματικά από τα συνήθη απολυμαντικά.

Από τις έρευνές τους, που μόλις δημοσιεύτηκαν στο «ACS Chemical Health and Safety», προέκυψε ότι το γνωστό σε όλους οξυζενέ, δηλαδή το υπεροξείδιο του υδρογόνου (H2O2) σε διάλυμα 3%, που χρησιμοποιούμε όλοι για την απολύμανση μικρών πληγών και την αποστείρωση επιφανειών, ήταν η ουσία που παρουσίαζε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Ομως, το οξυζενέ από μόνο του έχει περιορισμένη ιοκτόνο και εξουδετερωτική δράση στα σωματίδια του κορονοϊού.

Οταν πρόσθεσαν σε διάλυμα κοινού οξυζενέ είτε μικρές ποσότητες από κιτρικό οξύ (που υπάρχει στον χυμό λεμονιών και σε άλλα εσπεριδοειδή) είτε μικρές ποσότητες οξικό οξύ (που υπάρχει στο ξίδι), οι Ιταλοί ερευνητές διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι αυξανόταν σημαντικά η απολυμαντική δράση αυτού του μείγματος απέναντι στους κορονοϊούς και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα -σε πέντε μόνο λεπτά- παρατηρούσαν μείωση του ιικού φορτίου SARS-CoV-2 της τάξης του 99,99% στις επιφάνειες όπου τοποθετούσαν το διάλυμα!

Επίσης, διαπίστωσαν ότι ακόμη κι αν στην επιφάνεια υπήρχε μεγάλη ποσότητα αυτού του διαλύματος, το οξυζενέ πολύ γρήγορα αποδομούνταν σε αέριο οξυγόνο και νερό, χωρίς να δημιουργεί επικίνδυνα απόβλητα για το περιβάλλον, ούτε και τοξικές ουσίες για τους χρήστες αυτού του νέου απολυμαντικού.

Το απολυμαντικό διάλυμα του οξυζενέ με κιτρικό οξύ ή, εναλλακτικά, με οξικό οξύ, αποτελεί μια πολύ αποτελεσματική και ευκολότατη λύση, αφού μπορεί να δημιουργηθεί από τον καθένα στο σπίτι: αρκεί να προσθέσει τρεις κουταλιές σούπας από χυμό λεμονιού σε 250 ml οξυζενέ, για να επιτύχει περίπου την επιθυμητή σχέση συγκέντρωσης 1 προς 10, ανάμεσα στον χυμό λεμόνι και το οξυζενέ.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι το μείγμα παραμένει σταθερό και ενεργό για περίπου μία ημέρα, όποτε θα πρέπει να το φτιάχνουμε λίγες ώρες πριν το χρησιμοποιήσουμε.

Η επιστημονική εκδήλωση της εβδομάδας

Την Τετάρτη 7 Απριλίου 2021 και ώρα 18.00 στο Ιδρυμα Ευγενίδου ομιλία-συζήτηση με τίτλο: «Βιοτεχνολογία: Η αντιμετώπιση των ασθενειών που οφείλονται σε προβληματική αναδίπλωση των πρωτεϊνών», με καλεσμένο ομιλητή τον δρα Γεώργιο Σκρέτα, κύριο ερευνητή στο Ινστιτούτο Χημικής Βιολογίας του Εθνικού Ιδρύματος.

Ο ομιλητής θα επιχειρήσει να παρουσιάσει στο μη ειδικό κοινό τη σημασία των πρωτεϊνών για την ανθρώπινη υγεία, πώς αντιμετωπίζονται, σήμερα, οι ασθένειες που οφείλονται σε προβληματική αναδίπλωση πρωτεϊνών και τη συμβολή της βιοτεχνολογίας στην ανάπτυξη φαρμακευτικών λύσεων.

«Τι είναι οι πρωτεΐνες και τι ρόλο παίζουν στον οργανισμό μας; Πώς συνδέεται η δομή μιας πρωτεΐνης με τη λειτουργία της; Γιατί ο τρόπος αναδίπλωσης των πρωτεϊνών είναι τόσο σημαντικός; Ποιες ασθένειες συνδέονται με προβληματική αναδίπλωση πρωτεϊνών; Πώς μπορούμε να φτιάξουμε οργανισμούς που θα παράγουν ουσίες με συγκεκριμένη φαρμακευτική δράση; Τι ρόλο μπορεί να παίξει η Βιοτεχνολογία στην ανάπτυξη τέτοιων οργανισμών; Ποιες μέθοδοι υπάρχουν για την ανίχνευση και αντιμετώπιση των ασθενειών που σχετίζονται με την προβληματική αναδίπλωση των πρωτεϊνών;»

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Μαρία Ντερτιλή, βιολόγος του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου.

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ενα Νόμπελ για την ανανεωτική και κοινωνικά υπεύθυνη Φυσική
«Το να βάζω τάξη στο χάος υπήρξε το πάθος της ζωής μου και το αντικείμενο των ερευνών μου» υποστηρίζει ο βραβευμένος με το φετινό Νόμπελ Φυσικής Τζόρτζο Παρίζι.
Ενα Νόμπελ για την ανανεωτική και κοινωνικά υπεύθυνη Φυσική
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η μεταλλαξιμότητα του κορονοϊού
Ανάμεσα στις διαρκείς μεταλλάξεις και τις πολυάριθμες προσαρμοστικές αλλαγές του βρετανικού κορονοϊού τρεις ήταν αυτές που συνέβαλαν στη μεταδοτική επιτυχία της νέας παραλλαγής.
Η μεταλλαξιμότητα του κορονοϊού
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Έρευνα: Γιατί ο κορονοϊός εξασθενεί μετά από 20 λεπτά στον αέρα
Εκτιμήσεις Βρετανών επιστημόνων κάνουν λόγο για σημαντική απώλεια της μολυσματικής του ικανότητας εφόσον βρεθεί για λίγα λεπτά στον αέρα.
Έρευνα: Γιατί ο κορονοϊός εξασθενεί μετά από 20 λεπτά στον αέρα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Το ταξίδι του διαστημικού τηλεσκοπίου JWST ξεκίνησε!
Οταν φτάσει στο σημείο προορισμού το τεχνολογικό «μάτι» του τηλεσκοπίου θα αρχίσει να διερευνά -σε ασύλληπτο μέχρι σήμερα βάθος χρόνου και έκταση- μια σειρά από αινιγματικά κοσμικά φαινόμενα.
Το ταξίδι του διαστημικού τηλεσκοπίου JWST ξεκίνησε!
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Έρευνα: Όσοι νόσησαν με «Ο» προστατεύονται από επαναμόλυνση από τη «Δ»
Ομάδα ερευνητών από την Νότια Αφρική που ασχολείται με τον κορονοϊό διερεύνησε εάν η δυνατότητα εξουδετέρωσης που έχουμε εάν κολλήσουμε την παραλλαγή «Όμικρον» ενισχύει την δυνατότητα εξουδετέρωσης έναντι της...
Έρευνα: Όσοι νόσησαν με «Ο» προστατεύονται από επαναμόλυνση από τη «Δ»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας