Τετάρτη 24 Μαρτίου, «Τα ρομπότ… ωριμάζουν»
Τo Ιδρυμα Ευγενίδου πραγματοποιεί την Τετάρτη 24/3 και ώρα 18.00 webcast με τίτλο «Τα ρομπότ… ωριμάζουν», προκειμένου να ρίξει φως στον ρόλο που θα διαδραματίσουν στο μέλλον! Καλεσμένος ομιλητής θα είναι ο Ευάγγελος Παπαδόπουλος, καθηγητής στη Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών (ΣΜΜ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) και διευθυντής του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Συστήματα Αυτοματισμού».
Τη συζήτηση θα συντονίσει ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, σύμβουλος του Ιδρύματος Ευγενίδου σε θέματα Τεχνολογίας, με σκοπό να απαντηθούν ενδιαφέροντα ερωτήματα όπως: Ποιες είναι οι μεγαλύτερες προκλήσεις στην εξέλιξη και τη χρήση ρομπότ; Τι ρόλο παίζουν οι εξελίξεις στους κλάδους της Τεχνητής Νοημοσύνης; Πώς αναπτύσσεται ο τομέας αυτός στην Ελλάδα; Ακόμα, θα συζητηθούν θέματα όπως το επίπεδο καινοτομίας που παράγεται, οι τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας που επηρεάζονται και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.
Το Αθηναϊκό Φεστιβάλ Επιστήμης 2021
Από τις 27 έως τις 29 Μαρτίου, το Athens Science Festival επιστρέφει και φέτος με ένα πλούσιο πρόγραμμα, αλλά, εξ ανάγκης, με διαφορετική μορφή: θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά. Από τις εκδηλώσεις ξεχωρίζουμε:
●Κυριακή 28/3 στις 13.00, ομιλία του διακεκριμένου καθηγητή Ιστορίας και Φιλοσοφίας της Επιστήμης στο University College του Λονδίνου και αναγνωρισμένου συγγραφέα Arthur Miller με τίτλο:«Μπορεί ένα ρομπότ να έχει συναισθήματα;». Στην ομιλία του στο φετινό φεστιβάλ θα θέσει το αποφασιστικό ερώτημα αν τελικά οι μηχανές οφείλουν να αναπτύξουν «συναισθήματα» και «συνείδηση» προκειμένου να γίνουν πραγματικά δημιουργικές.
●Κυριακή 28/3 στις 17.00, η Susan Schneider, διεθνούς φήμης πανεπιστημιακός, διακεκριμένη φιλόσοφος και συγγραφέας του επιτυχημένου βιβλίου «Artificial You: AI and the Future of the Mind», θα μιλήσει για την «Τεχνητή Νοημοσύνη και το μέλλον του νου», θα συζητήσει τις φιλοσοφικές επιπτώσεις τής εν λόγω τεχνολογίας και, συγκεκριμένα, την προσπάθεια αναπαραγωγής συνείδησης με τεχνητά μέσα.
●Κυριακή 28 Μαρτίου, 21.30-22.30: Τι κοινό μπορεί να έχουν η Τεχνητή Νοημοσύνη και η τζαζ μουσική; Εκ πρώτης όψεως κανένα. Στο Athens Science Festival ωστόσο θα γίνουμε μάρτυρες μιας ανατρεπτικής συνάντησης τεχνολογίας και μουσικής που θα μας χαρίσουν ο γνωστός δημιουργός και ερευνητής νέων μουσικών τεχνολογιών Δημήτρης Βασιλάκης και η ομάδα του μέσα από την εκδήλωση-συναυλία με τίτλο «Αυτοσχεδιασμός τζαζ και Τεχνητή Νοημοσύνη».
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας