• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 2.5°C / 8.0°C
  2 BF
  67%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  6°C 3.1°C / 7.4°C
  2 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  9°C 2.0°C / 9.4°C
  1 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  2°C -1.1°C / 2.2°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 4.6°C
  2 BF
  87%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 2.0°C / 6.0°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -2°C -1.6°C / 0.6°C
  1 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  1°C 0.7°C / 0.7°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.7°C / 10.8°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.0°C / 7.0°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.4°C / 8.4°C
  1 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  4 BF
  52%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.5°C / 11.5°C
  3 BF
  52%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -0.1°C / 1.8°C
  2 BF
  86%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  6°C 0.5°C / 6.0°C
  0 BF
  54%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  4 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  3°C 2.7°C / 7.1°C
  1 BF
  69%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 7.1°C / 7.1°C
  2 BF
  49%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 0.7°C / 5.0°C
  1 BF
  62%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.6°C / 1.6°C
  2 BF
  76%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Αθηναϊκό Φεστιβάλ Επιστήμης 2021

 • A-
 • A+
Τo 2021, το Athens Science Festival επανέρχεται με το ίδιο πλούσιο πρόγραμμα που έχει επιδείξει τα προηγούμενα χρόνια, εξ ανάγκης, όμως, με διαφορετική μορφή. Από τις 27 έως τις 29 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.

Από το 2014, το Athens Science Festival παραμένει το μεγαλύτερο επιστημονικό φεστιβάλ που παρουσιάζει τις νέες επιστημονικές ιδέες και τις τεχνολογικές εφαρμογές τους στο ευρύ κοινό, προβάλλοντας έτσι τον ανοιχτό και ζωντανό διάλογο της επιστημονικής, ακαδημαϊκής και ερευνητικής κοινότητας με τους πολίτες που συμμετέχουν στο φεστιβάλ.

Φέτος, όμως, οι υγειονομικοί περιορισμοί λόγω της επιδημίας COVID-19 και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουν επιβληθεί για τον περιορισμό της, υποχρέωσαν τους διοργανωτές να εισαγάγουν την ψηφιακή, διαδραστική τεχνολογία στο φεστιβάλ.

Στόχος του φετινού Αθηναϊκού Φεστιβάλ Επιστήμης είναι να αναδείξει το γεγονός ότι οι δύσκολες συνθήκες της επιδημίας γεννούν τους δικούς της πρωταγωνιστές, τους δικούς της ανώνυμους και επώνυμους… ήρωες.

Πράγματι, όπως αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου για τις φετινές εκδηλώσεις: «Η πανδημία και οι καταστροφικές επιπτώσεις της σε ολόκληρο τον πλανήτη έφεραν στο προσκήνιο μια νέα κατηγορία ηρώων, πρωτίστως στον χώρο της επιστήμης.

Με μοναδικές «υπερδυνάμεις» τους τη θέληση για προσφορά και την αίσθηση καθήκοντος απέναντι στον «άλλο», αγωνίζονται καθημερινά προκειμένου να πετύχουν το ακατόρθωτο: να διευρύνουν τα όρια της ανθρώπινης γνώσης και να δώσουν λύση εκεί που χρειάζεται. Τους επιστήμονες αυτούς, όλων των ειδικοτήτων, θα τιμήσει το Athens Science Festival 2021».

Ετσι, από τις 27 έως τις 29 Μαρτίου, το μεγαλύτερο φεστιβάλ επιστήμης της χώρας θα επιδιώξει να προβάλει διαδικτυακά και σε «ζωντανή» μετάδοση από την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων τις πιο σύγχρονες εξελίξεις σε τομείς της επιστήμης, της τεχνολογίας και της καινοτομίας, αλλά και τη σχέση της επιστήμης με την τέχνη.

Μέσα από «ζωντανές» ομιλίες, συμμετοχικά βιωματικά εργαστήρια, εντυπωσιακά πειράματα επιδείξεων και άλλες καινοτόμες ψηφιακές δράσεις, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει καλύτερα ορισμένους από τους πιο διακεκριμένους επιστήμονες παγκοσμίως από την Ελλάδα, την Αμερική, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ισραήλ, την Ολλανδία, τη Γερμανία και την Ουκρανία.

Πάντως, στόχος της φετινής διοργάνωσης είναι η ενεργητική συμμετοχή: οι διαδικτυακοί επισκέπτες δεν θα είναι απλοί θεατές των δράσεων αλλά θα έχουν την ευκαιρία να παρεμβαίνουν online, μετατρέποντας έτσι το φεστιβάλ σε ένα ψηφιακό, πολυδιάστατο επιστημονικό γεγονός, ένα διαδραστικό σημείο συνάντησης, στο οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι, όπου κι αν βρίσκονται.

Μερικές από τις δράσεις του φετινού προγράμματος

Πολλά είναι τα πρόσωπα που θα «φωτίσουν» με τη συμμετοχή τους το φετινό φεστιβάλ και θα φιλοξενηθούν στην πλατφόρμα του Athens Science Festival, όπως: Ο βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας το 2003 Peter Agre, διάσημος καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για την Ελονοσία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, θα μιλήσει για τη σημασία που έχει η διεύρυνση των δυνατοτήτων της ιατρικής στην πρόοδο και την εξέλιξη της ανθρωπότητας.

Στην πολύ επίκαιρη ομιλία του με τίτλο «Η διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου μέσω της ιατρικής», ο Peter Agre θα παρουσιάσει την ιατρική επιστήμη ως πηγή αισιοδοξίας για το μέλλον του είδους μας.

Η Susan Schneider, διεθνούς φήμης πανεπιστημιακός, διακεκριμένη φιλόσοφος και συγγραφέας του επιτυχημένου βιβλίου «Artificial You: AI and the Future of the Mind», θα μιλήσει για την «Τεχνητή νοημοσύνη και το μέλλον του νου», θα συζητήσει τις φιλοσοφικές επιπτώσεις τής εν λόγω τεχνολογίας και, συγκεκριμένα, την προσπάθεια αναπαραγωγής συνείδησης με τεχνητά μέσα. Πρόκειται για ένα επίκαιρο ζήτημα, που θα μας απασχολήσει όλο και περισσότερο στο άμεσο μέλλον.

Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχει και η ομιλία του διάσημου γιατρού και καθηγητή Φυσιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, Mark Post, ο οποίος θα παρουσιάσει μια καινοτόμα και φιλική προς το περιβάλλον εναλλακτική στον τρόπο παραγωγής βόειου κρέατος.

Στην ομιλία του με τίτλο «Λαχταριστό μπιφτέκι από… βλαστικά κύτταρα!», ο Post θα αναπτύξει τις τεχνικές προκλήσεις, τις ευκαιρίες καθώς και ορισμένες εκπληκτικές κοινωνικές επιπτώσεις που επιφέρει η συνθετική παραγωγή κρέατος στο εργαστήριο.

Οι έρευνες που ο M. Post θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό προσφέρουν μια εναλλακτική λύση: αντί να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, μπορούμε να αλλάξουμε το μοντέλο παραγωγής τους.

Πράγματι, αυτός και η ομάδα του έχουν αναπτύξει συνθετικό κρέας προερχόμενο από βλαστικά κύτταρα μυϊκής αγελάδας και βλαστικά κύτταρα που προέρχονται από λιπώδη ιστό. Τον Αύγουστο του 2013 μάλιστα, ο Post παρουσίασε το πρώτο χάμπουργκερ στον κόσμο από συνθετικό κρέας.

Στόχος λοιπόν του φετινού φεστιβάλ είναι όσοι συμμετέχουν να πεισθούν ότι «η εποχή των ηρώων» είναι εδώ και να αναγνωρίσουν τον ρόλο και την προσφορά των επιστημόνων και της επιστημονικής κοινότητας στη βελτίωση της δύσκολης καθημερινής μας ζωής. Με αυτό το όραμα σχεδιάστηκε το φετινό, εξαιρετικά ενδιαφέρον πρόγραμμα του ASF2021, που φιλοδοξεί να αλλάξει τον τρόπο που σκεφτόμαστε, που βιώνουμε και αντιμετωπίζουμε την καθημερινότητα της επιδημίας του κορονοϊού.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα διαδικτυακά και η είσοδος του κοινού θα πραγματοποιείται με τη χρήση e-ticket. Στο φεστιβάλ θα υπάρχουν «ζώνες στόχευσης» που θα απευθύνονται στο παιδικό, εφηβικό, φοιτητικό αλλά και το αμιγώς ενήλικο κοινό. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν σύντομα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Επιστήμη χωρίς σύνορα στο Athens Science Festival 2018
Το Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, Athens Science Festival, ξεκίνησε το 2014 με αμφίβολες προοπτικές επιτυχίας, όμως, με τα χρόνια κέρδισε το στοίχημα και καθιερώθηκε ως ένα πολυαναμενόμενο πολιτιστικό...
Επιστήμη χωρίς σύνορα στο Athens Science Festival 2018
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Athens Science Festival
Η επιτυχής διοργάνωση, κατά τα δύο προηγούμενα χρόνια, του Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας, ενός ελληνικού φεστιβάλ για τις σύγχρονες επιστήμες τείνει να το καθιερώσει ως έναν ετήσιο και πολυαναμενόμενο...
Athens Science Festival
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Έρχεται στην Αθήνα το μοναδικό Φεστιβάλ Γρίφων Καστελορίζου
Απευθύνεται σε κάθε ηλικία, μέσα από πλήθος πρωτότυπων δρώμενων, εκθέσεων, ομιλιών και δράσεων που συναντούν την επιστήμη, την τέχνη και τον πολιτισμό, με κύρια θεματική τους Γρίφους.
Έρχεται στην Αθήνα το μοναδικό Φεστιβάλ Γρίφων Καστελορίζου
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
«Κλιματική κρίση: περιβάλλον και άνθρωπος»
Το Σάββατο 1η Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Αργοστόλι Κεφαλονιάς μια επιστημονική ημερίδα γύρω από το καυτό πρόβλημα της τρέχουσας κλιματικής κρίσης και το πώς αυτή επηρεάζει το περιβάλλον και τους...
«Κλιματική κρίση: περιβάλλον και άνθρωπος»
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ζήσε τη δική σου επιστημονική περιπέτεια στο Ιδρυμα Ευγενίδου
Το Ιδρυμα Ευγενίδου ανοίγει κοινό με ανανεωμένο πρόγραμμα που φιλοδοξεί να συμβάλει στην εξοικείωση με την επιστήμη μέσα από τον δικό του ιδιαίτερο παιδαγωγικό προσανατολισμό: η εκπαίδευση συνδυάζεται με την...
Ζήσε τη δική σου επιστημονική περιπέτεια στο Ιδρυμα Ευγενίδου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας