• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 15.6°C / 18.2°C
  2 BF
  56%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.3°C / 18.0°C
  1 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  20°C 16.5°C / 19.9°C
  0 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 11.9°C / 14.4°C
  2 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 13.0°C
  2 BF
  62%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 12.7°C / 14.6°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.7°C / 10.6°C
  3 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  15°C 15.2°C / 15.2°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 17.7°C / 20.8°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.8°C / 17.9°C
  3 BF
  63%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 21.8°C
  6 BF
  45%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.7°C / 15.7°C
  4 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.3°C / 12.9°C
  2 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.5°C / 16.6°C
  2 BF
  70%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 21.6°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.8°C / 18.2°C
  3 BF
  57%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 17.1°C / 17.1°C
  2 BF
  51%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.7°C / 15.3°C
  2 BF
  56%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 9.1°C / 9.1°C
  1 BF
  74%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Με αφορμή την επέτειο γέννησης του Δαρβίνου

 • A-
 • A+
Το «Περί καταγωγής των ειδών» όσο και τα επόμενα έργα του Δαρβίνου αποτελούν ένα ενιαίο και αρκετά πειστικό επιχείρημα υπέρ της καθολικότητας των βιολογικών μηχανισμών της επιβίωσης.

Την προηγούμενη Παρασκευή, η Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημών (ΠΕΒ) εξέδωσε ένα Δελτίο Τύπου για να μας υπενθυμίσει την επέτειο γέννησης του Κάρολου Δαρβίνου, στο οποίο μεταξύ άλλων γράφει:

«Σαν σήμερα πριν 212 χρόνια, στις 12/2/1809, γεννιέται στο Shrewsbury της Αγγλίας, ο Κάρολος Δαρβίνος, ένας από τους σπουδαιότερους επιστήμονες όλων των εποχών και ο άνθρωπος που άλλαξε τη Βιολογία για πάντα»...

«Η Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημόνων χαιρετίζει τη σημερινή επέτειο και συνάμα επισημαίνει το πόσο απαραίτητος είναι για τους σημερινούς πολίτες -σε μια παγκοσμιοποιημένη και συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινωνία- ο βιολογικός γραμματισμός τους. Δυστυχώς, ακόμα και στις ημέρες μας παρατηρούνται σοβαρές παρανοήσεις σχετικά με τη Φύση της Επιστήμης και την Εξελικτική Θεωρία.

Σε πολλές περιπτώσεις αυτές συνοδεύονται από ρατσιστικές αντιλήψεις και την υιοθέτηση ψευδοεπιστημονικών απόψεων -με σοβαρότατες συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο-, όπως είναι το αντιεμβολιαστικό κίνημα, η άρνηση της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής και ο δημιουργισμός».

Στις 24 Νοεμβρίου του 1859, ο Δαρβίνος θα παρουσιάσει δημόσια τη νέα ανατρεπτική θεωρία του περί της εξέλιξης των έμβιων όντων στο βιβλίο του «Περί της καταγωγής των ειδών μέσω της φυσικής επιλογής», έργο θεμελιώδες και θεμελιωτικό για τη μετέπειτα πορεία όχι μόνο της επιστημονικής αλλά και ευρύτερα της δυτικής σκέψης.

Τόσο το «Περί καταγωγής των ειδών» όσο και τα επόμενα έργα του Δαρβίνου αποτελούν ένα ενιαίο και αρκετά πειστικό επιχείρημα υπέρ της καθολικότητας των βιολογικών μηχανισμών της επιβίωσης και της αναπαραγωγής, που είναι η προϋπόθεση για την εξέλιξη κάθε μορφής ζωής πάνω στη Γη. Και οι κορονοϊοί δεν αποτελούν εξαίρεση!

Η σημασία του δαρβινισμού στην κατανόηση του κορονοϊού

Πράγματι, όταν οι επιστήμονες αναζήτησαν επιστημονικά τεκμηριωμένες εξηγήσεις για την καταγωγή, την εξέλιξη και τη μελλοντική δυναμική του νέου κορονοϊού Sars CoV-2, στράφηκαν αναγκαστικά στην εξελικτική θεωρία του Δαρβίνου. Διότι, μόνο η θεωρία της εξέλιξης μέσω της φυσικής επιλογής παρέχει έναν επαρκή (επιστημονικά) και ελέγξιμο (εμπειρικά) μηχανισμό για την εμφάνιση όσο και για την ταχύτατη διάδοση του νέου κορονοϊού στους ανθρώπινους πληθυσμούς (βλ. σχετικό άρθρο «Μηχανές του Νου»,16-05-2020).

Στο Δελτίου Τύπου της ΠΕΒ, μάλιστα, γίνεται σαφής αναφορά στη σημασία της δαρβινικής θεωρίας για την κατανόηση της εμφάνισης και της δυναμικής του κορονοϊού: «Η πανδημία COVID-19 ανέδειξε ακόμα περισσότερο ότι η διάχυση της βιολογικής γνώσης και η κατανόηση της Εξελικτικής Θεωρίας αποτελούν το κλειδί για την αειφόρο ανάπτυξη της ανθρωπότητας. Στο πλαίσιο αυτό δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε ότι στο ελληνικό σχολείο, η Θεωρία της Εξέλιξης και γενικότερα η Βιολογία παραμένουν υποβαθμισμένες.

Η επικαιροποίηση και η αναπροσαρμογή του προγράμματος σπουδών-συνεπώς και του ωρολογίου προγράμματος-στα σχολεία, προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της διδασκαλίας της Βιολογίας, θα συμβάλλει στον βιολογικό γραμματισμό των αυριανών πολιτών και αποτελεί εύλογο και διαχρονικό αίτημα μας», όπως επισημαίνει η ΠΕΒ.

«Λογο-δημία»: Επιδημίες στον ελλαδικό χώρο

Το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών διοργανώνει την επόμενη Τετάρτη 17-02 μια επίκαιρη διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο: «Επιδημίες στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια»

Την Τετάρτη 17-02-21 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά ο δεύτερος θεματικός κύκλος διαλέξεων της «ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑΣ», που διοργανώνεται από το Κέντρον Ερεύνης της Ελληνικής και Λατινικής Γραμματείας της Ακαδημίας Αθηνών.

Η επιλογή του τίτλου «Λογο-δημία» γι’ αυτές τις εκδηλώσεις είναι μια παιγνιώδης σύμπτυξη των λέξεων «Λόγος» και «Ακαδημία» και έγινε προγραμματικά επειδή απευθύνονται όχι μόνο σε ένα ακροατήριο ακαδημαϊκών, πανεπιστημιακών, εκπαιδευτικών ή φοιτητών φιλολογίας, αλλά και στο πιο ανήσυχο μορφωτικά και ευαισθητοποιημένο πολιτιστικά ελληνικό κοινό. Υπεύθυνοι για τη διοργάνωση της συγκεκριμένης εκδήλωσης είναι οι ερευνητές του Κέντρου, Αλεξάνδρα Ροζοκόκη και Ανδρέας Σεραφείμ. Ιδού πώς παρουσιάζουν την επίκαιρη -λόγω της επιδημίας COVID-19- εκδήλωση στο σχετικό Δελτίο Τύπου:

«Η ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑ, μία μηνιαία σειρά διαλέξεων, φιλοδοξεί να αναβιώσει την κουλτούρα λόγου και διαλόγου η οποία είναι συνυφασμένη από αρχαιοτάτων χρόνων με την πολιτισμική ταυτότητα, την καλλιτεχνική ιδιοσυστασία και την πνευματική ιδιοπροσωπία της Αθήνας. Η ΛΟΓΟ-ΔΗΜΙΑ φιλοξενεί ομιλητές εγνωσμένου κύρους, φιλολόγους και άλλους επιστήμονες, ανθρώπους του πνεύματος, του πολιτισμού ή της πολιτικής, οι οποίοι μοιράζονται μαζί μας σκέψεις γύρω από τη χρησιμότητα της Κλασικής Φιλολογίας και τη σύνδεσή της με τον κόσμο γύρω μας.

Επιπλέον, προσφέρει τον λόγο σε πολιτιστικά ενήμερους και μορφωτικά ευαισθητοποιημένους συμπολίτες μας ώστε να εκφράσουν τις δικές τους απόψεις για ό,τι απασχολεί τη φιλολογία και τον πολιτισμό ευρύτερα.

Ο δεύτερος θεματικός κύκλος διαλέξεων που θα διεξαχθεί μεθαύριο Τετάρτη, από τις 5 μέχρι τις 7 μ.μ., φέρει τον γενικό τίτλο «Επιδημίες στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια» και φιλοξενεί δυο ομιλητές:

1. Μαριάννα Καραμάνου (καθηγήτρια Επιστημολογίας, Ιστορίας και Ηθικής της Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), «Η πρόσληψη της λέπρας στον ελλαδικό χώρο: Διδάγματα από μια επιδημία του παρελθόντος»

2. Γιώργος Καζαντζίδης (επίκουρος καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών), «Ο λοιμός των Αθηνών: Θουκυδίδης 2.47-54».

Ο σύνδεσμος παρακολούθησης του δεύτερου θεματικού κύκλου είναι ο ακόλουθος: https://meet.lync.com/academyofathens/aserafeim/1R281R6T

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους διοργανωτές Αλεξάνδρα Ροζοκόκη ([email protected]) και Ανδρέα Σεραφείμ ([email protected]

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Τιμώντας την προσφορά του Λευτέρη Ζούρου στην ελληνική εξελικτική παιδεία και έρευνα
Ο Ε. Ζούρος που έλαβε για το 2020 το Βραβείο Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού για «Εξαίρετη Πανεπιστημιακή Διδασκαλία» μιλά στην «Εφ.Συν.» για την εξελικτική παιδεία στη χώρα μας.
Τιμώντας την προσφορά του Λευτέρη Ζούρου στην ελληνική εξελικτική παιδεία και έρευνα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η εμβολιαστική προστασία στις παραλλαγές Ομικρον
Οι δείκτες της αναπαραγωγής και της διάδοσης της Ομικρον είναι, τουλάχιστον, τρεις φορές μεγαλύτεροι από αυτούς της επιθετικής παραλλαγής Δέλτα.
Η εμβολιαστική προστασία στις παραλλαγές Ομικρον
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η πιο απλή συνταγή απολύμανσης των επιφανειών από τους κορονοϊούς
Το διάλυμα του οξυζενέ με κιτρικό οξύ που υπάρχει στον χυμό του λεμονιού ή με οξικό οξύ που υπάρχει στο ξίδι αποκτά εκπληκτικές απολυμαντικές ιδιότητες κατά των κορονοϊών
Η πιο απλή συνταγή απολύμανσης των επιφανειών από τους κορονοϊούς
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η μεταλλαξιμότητα του κορονοϊού
Ανάμεσα στις διαρκείς μεταλλάξεις και τις πολυάριθμες προσαρμοστικές αλλαγές του βρετανικού κορονοϊού τρεις ήταν αυτές που συνέβαλαν στη μεταδοτική επιτυχία της νέας παραλλαγής.
Η μεταλλαξιμότητα του κορονοϊού
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Το 3ο Συνέδριο Ογκολογίας της Διασποράς
Σκοπός της συνάντησης θα είναι η άμεση επικοινωνία και αλληλεπίδραση που θα αναδείξει τα κοινά ενδιαφέροντα, τις ιδιαίτερες δυνατότητες και τους πιθανούς, κοινούς μελλοντικούς στόχους.
Το 3ο Συνέδριο Ογκολογίας της Διασποράς

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας