Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
 • Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 18.0°C
  1 BF
  39%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 14.0°C / 16.7°C
  2 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 16.1°C
  3 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 8.9°C / 12.0°C
  1 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.0°C / 15.0°C
  2 BF
  67%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.4°C / 15.6°C
  0 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 10.6°C / 16.1°C
  3 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 16.7°C / 19.4°C
  5 BF
  63%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 19.0°C
  2 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.4°C / 18.0°C
  3 BF
  45%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.0°C / 16.0°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.0°C
  2 BF
  42%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.7°C / 18.3°C
  3 BF
  27%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 19.0°C
  4 BF
  52%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 15.0°C / 17.0°C
  2 BF
  36%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 8.9°C / 14.0°C
  1 BF
  72%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.4°C / 15.6°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  2 BF
  43%
Ο πόλεμος για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο πόλεμος για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού

 • A-
 • A+
Πολλά προοδευτικά κόμματα της Ε.Ε. υποστηρίζουν την ιστορική αναγκαιότητα της αναστολής των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια και την άμεση αδειοδότηση της δημόσιας παραγωγής εμβολίων κατά της νόσου Covid-19. Παράλληλα, έχει διαμορφωθεί μια πολύ δυναμική πρωτοβουλία Ευρωπαίων πολιτών που ονομάζεται «Οχι κέρδη από την πανδημία: ο καθένας αξίζει προστασία από την Covid-19», που ήδη μαζεύει υπογραφές για να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει υπόψη αυτή τη λύση.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Σε μια τόσο σοβαρή υγειονομική κρίση όπως η σημερινή, τα νομικά δικαιώματα, δηλαδή οι «πατέντες», για την αποκλειστική παραγωγή και εκμετάλλευση των εμβολίων και των φαρμάκων κατά της πανδημίας του νέου κορονοϊού δεν θα έπρεπε να είναι ούτε και να παραμένουν ιδιωτικά.

Δεδομένης της σοβαρότητας της κατάστασης θα ήταν αναγκαίο –και εύλογο– τα εμβόλια κατά του κορονοϊού να θεωρούνται «δημόσιο αγαθό», το οποίο διατίθεται δωρεάν και ισότιμα για την προστασία των πολιτών κάθε χώρας που πλήττεται από την επιδημία της νόσου Covid-19. Δυστυχώς, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο: ένας μικρός αριθμός πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών μπορούν να αποφασίζουν, με αποκλειστικό κριτήριο το κέρδος, σε ποιες χώρες και πότε θα διαθέσουν τα προϊόντα τους.

Κατά την πρώτη χρονιά της πανδημίας, η επιτακτική ανάγκη για την ταχύτατη ανάπτυξη και παραγωγή ενός αποτελεσματικού εμβολίου ανάγκασε τις κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν τις σχετικές έρευνες με τεράστια ποσά και τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες να στραφούν σε μικρότερες βιοτεχνολογικές εταιρείες προκειμένου να εξασφαλίσουν νέα τεχνολογικά εργαλεία που χρειάζονταν για την ανάπτυξη εμβολίων, δημιουργώντας έναν λυσσαλέο ανταγωνισμό μεταξύ τους, που ωστόσο τους απέφερε τεράστια κέρδη. Εξ αρχής, λοιπόν, ο πόλεμος των εμβολίων δεν ήταν αμιγώς επιστημονικός, άλλα βαθύτατα πολιτικός και οικονομικός.

Αυτές οι καινοφανείς πολιτικές διαχείρισης των επιστημονικών ερευνών και ο λυσσαλέος ανταγωνισμός για το ποιος τελικά θα φτάσει πρώτος στο εμβόλιο κατά της νέας πανδημίας μάς αποκαλύπτουν έναν νέου τύπου «ψυχρό πόλεμο» για τη γεωπολιτική και βιοπολιτική διαχείριση της ζωής των ανθρώπων, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την πανδημία.

Και η προπαγάνδα περί της δήθεν αγαστής συνεργασίας μεταξύ των χωρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι μόνο ένας καθησυχαστικός μύθος, πίσω από τον οποίο κρύβονται μεγάλοι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί. Ετσι εξηγείται γιατί, μόλις έναν μήνα μετά την επίσημη αδειοδότησή τους, έχει ξεσπάσει διεθνώς η δεύτερη φάση του «πολέμου των εμβολίων».

Οχι κέρδη από την πανδημία

Αυτή η δεύτερη φάση ξεκίνησε με την ανακοίνωση ότι η πολυεθνική εταιρεία Pfizer αποφάσισε να μειώσει τον προσυμφωνημένο αριθμό εμβολίων για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κατόπιν, η AstraZeneca ανακοίνωσε μια μεγάλη μείωση, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021, των εμβολίων της προς την Ε.Ε.

Γεγονός που οδήγησε στις πρόσφατες σφοδρές διενέξεις της AstraZeneca με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τους όρους της αρχικής συμφωνίας: η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία ισχυρίζεται ότι είχε δεσμευτεί να κάνει «ό,τι καλύτερο μπορεί» για να παραδώσει στις χώρες της Ε.Ε. τον προσυμφωνημένο αριθμό εμβολίων.

Ολα αυτά επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι, εν μέσω της μεγαλύτερης πανδημίας των τελευταίων εκατό χρόνων, είναι οι πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες και τα κοντόφθαλμα γεωπολιτικά συμφέροντα που επιβάλλουν τους κανόνες και διαμορφώνουν τις προτεραιότητες των πολιτικών που ακολουθούνται πλανητικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Εντούτοις, υπάρχει μία «πολιτικά ορθή» και επιβεβλημένη λύση που, επιπλέον, είναι και σχετικά απλή στην εφαρμογή της: η αναγκαστική αδειοδότηση της εθνικής παραγωγής των εμβολίων.

Λαμβάνοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη σύσταση και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ενωσης –κυρίως τα άρθρα 114, 118 και 168 αυτής της Συνθήκης–, οι χώρες της Ε.Ε. μπορούν να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να διασφαλίσει νομοθετικά ότι:

1) Τα δικαιώματα διανοητικής ιδιοκτησίας, συμπεριλαμβανομένων των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, δεν παρεμποδίζουν την προσβασιμότητα ή τη διαθεσιμότητα οποιουδήποτε μελλοντικού εμβολίου ή θεραπείας κατά της νόσου Covid-19.

2) Να διασφαλιστεί ότι η νομοθεσία της Ε.Ε. σχετικά με την αποκλειστικότητα των δεδομένων και την εμπορική αποκλειστικότητα δεν περιορίζει την άμεση θέση σε ισχύ των υποχρεωτικών αδειών που εκδίδουν τα κράτη-μέλη.

3) Να θεσπιστούν νομικές υποχρεώσεις για τους δικαιούχους κονδυλίων της Ε.Ε. όσον αφορά την κοινοποίηση γνώσεων, διανοητικής ιδιοκτησίας και/ή δεδομένων σχετικά με τεχνολογίες υγείας που συνδέονται με τη νόσο Covid-19, στο πλαίσιο κοινοπραξίας τεχνολογιών ή διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

4) Nα θεσπιστούν νομικές υποχρεώσεις για τους δικαιούχους κονδυλίων της Ε.Ε. όσον αφορά τη διαφάνεια σχετικά με τις δημόσιες συνεισφορές, το κόστος παραγωγής, καθώς και τις ρήτρες προσβασιμότητας και οικονομικής προσιτότητας που συνδυάζονται με μη αποκλειστικές άδειες εκμετάλλευσης.

Πολλά προοδευτικά κόμματα υποστηρίζουν την ιστορική αναγκαιότητα αυτής της λύσης, ενώ παράλληλα έχει διαμορφωθεί ένα πολύ δυναμικό κίνημα Ευρωπαίων πολιτών που μαζεύουν υπογραφές για να αναγκάσουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει υπόψη αυτά τα τέσσερα εύλογα αιτήματα. Η πρωτοβουλία των πολιτών ονομάζεται «Οχι κέρδη από την πανδημία: ο καθένας αξίζει προστασία από την Covid-19».

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Οι «φυλές» του κορονοϊού: Πώς βλέπουν την πανδημία διαφορετικές προσωπικότητες
Σύμφωνα με Νορβηγίδα ερευνήτρια, υπάρχουν τουλάχιστον 16 διαφορετικοί τύποι «προσωπικότητας Covid-19», οι οποίες κυμαίνονται από τους αρνητές και τους εκμεταλλευτές έως τους αλτρουιστές και τους πολεμιστές.
Οι «φυλές» του κορονοϊού: Πώς βλέπουν την πανδημία διαφορετικές προσωπικότητες
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η μεταλλαξιμότητα του κορονοϊού
Ανάμεσα στις διαρκείς μεταλλάξεις και τις πολυάριθμες προσαρμοστικές αλλαγές του βρετανικού κορονοϊού τρεις ήταν αυτές που συνέβαλαν στη μεταδοτική επιτυχία της νέας παραλλαγής.
Η μεταλλαξιμότητα του κορονοϊού
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Χωρίς «ανοσία» στην αντι-COVID πολιτική
Με τη βοήθεια του καθηγητή Ιατρικής Σπύρου Γεωργάτου, θα εξετάσουμε κάποια αδιαφανή προβλήματα –επιστημονικά και ταυτοχρόνως γεωπολιτικά– στη διαχείριση της πανδημίας.
Χωρίς «ανοσία» στην αντι-COVID πολιτική
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Έρευνα: Ο εμβολιασμός ενός 20-40% του πληθυσμού μπορεί να φέρει ισχυρή οχύρωση
Τα εμβόλια Covid-19 εκτιμάται πως θα συμβάλλουν καθοριστικά στην κατακόρυφη μείωση των κρουσμάτων, των νοσηλειών και των θανάτων, αν ένα ικανοποιητικό ποσοστό του πληθυσμού εμβολιαστεί, λέει έρευνα.
Έρευνα: Ο εμβολιασμός ενός 20-40% του πληθυσμού μπορεί να φέρει ισχυρή οχύρωση
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Μετα-αλήθειες και ψεύδη της πανδημίας του κορονοϊού
Ζητήσαμε τη συμβολή του ανοσολόγου και συγγραφέα Αναστάσιου Γερμενή, για να διερευνήσουμε τις δυνατότητες γνωσιακής «ανοσίας» απέναντι στη νέα πανδημική βαρβαρότητα.
Μετα-αλήθειες και ψεύδη της πανδημίας του κορονοϊού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας