• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 24.2°C / 29.0°C
  2 BF
  21%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.1°C / 27.4°C
  0 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 28.7°C
  2 BF
  50%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 27.5°C
  1 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 26.8°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.4°C
  1 BF
  60%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.1°C / 27.6°C
  1 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 24.8°C
  3 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.6°C / 27.2°C
  4 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  4 BF
  39%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.5°C / 25.9°C
  3 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.9°C / 27.7°C
  1 BF
  41%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.8°C
  3 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.8°C / 29.2°C
  1 BF
  24%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.8°C / 27.1°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 27.5°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  1 BF
  39%
Γιατί το Πεκίνο εμποδίζει τη διενέργεια ερευνών του ΠΟΥ;
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Γιατί το Πεκίνο εμποδίζει τη διενέργεια ερευνών του ΠΟΥ;

 • A-
 • A+
«Πολύ απογοητευμένος» από τη στάση του Πεκίνου δήλωσε ο διευθυντής του ΠΟΥ Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγεσούς.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Στις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας η Κίνα δεν επέτρεψε την είσοδο στη χώρα μελών της διεθνούς ομάδας από ειδικούς επιστήμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προβάλλοντας αντιρρήσεις για τις ημερομηνίες εισόδου τους στη χώρα. Γεγονός που προκαλεί μεγάλη δυσαρέσκεια στη διοίκηση του ΠΟΥ.

Τον περασμένο Νοέμβριο, είχε ανακοινωθεί επίσημα από τον ΠΟΥ ότι η Κίνα επέτρεψε την επίσκεψη στην πόλη Γουχάν (και ίσως αλλού) μιας διεθνούς ομάδας από 10 κορυφαίους ειδικούς επιστήμονες από διάφορες χώρες: Αγγλία, Αυστρία, Βιετνάμ, Γερμανία, Δανία, Ιαπωνία, ΗΠΑ, Κατάρ, Κάτω Χώρες, Ρωσία.

Η αποστολή αυτών των ειδικών θα διαρκέσει έξι εβδομάδες, συν δύο της υποχρεωτικής καραντίνας μετά την είσοδο στη χώρα και έχει στόχο να διερευνήσει την ακριβή ζωική προέλευση και τα πρώτα στάδια της διαφοροποίησης του κορονοϊού Sars-CoV-2, που ευθύνεται για τη νέα πανδημία. Παρ’ όλα αυτά, πριν από μία εβδομάδα το Πεκίνο απαγόρευσε την είσοδο στην Κίνα των δύο πρώτων επιστημόνων, καθώς και των υπόλοιπων ενώ ετοιμάζονταν να ταξιδέψουν.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση-καταγγελία του ΠΟΥ, στα μέλη της ερευνητικής ομάδας δεν παραχωρήθηκε η απαραίτητη άδεια εισόδου και παραμονής στην Κίνα. Γεγονός που προκάλεσε την έντονη δυσαρέσκεια του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ, του Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγεσούς, ο οποίος, μολονότι μέχρι τώρα υποστήριζε την Κίνα από παράλογες κατηγορίες περί ευθύνης για την πανδημία, αναγκάστηκε να δηλώσει δημόσια «πολύ απογοητευμένος» από τη στάση του Πεκίνου.

Ετσι, την προηγούμενη Τρίτη 5 Ιανουαρίου, ο Γκεμπρεγεσούς αναγκάστηκε να καταγγείλει σε δημόσια ανακοίνωσή του ότι: «Τις τελευταίες 24 ώρες, πολλοί από τους ειδικούς της διεθνούς επιστημονικής ομάδας προσπάθησαν να ταξιδέψουν από τις χώρες τους στην Κίνα, αλλά σήμερα πληροφορηθήκαμε ότι οι κινεζικές αρχές δεν ενέκριναν ούτε απέστειλαν τις απαραίτητες άδειες για τη είσοδο της ομάδας επιστημόνων, είμαι επομένως πολύ απογοητευμένος».

Προσθέτοντας ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή και διαπραγματεύσεις με την κινεζική κυβέρνηση επειδή τον είχαν διαβεβαιώσει για την επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης, αλλά και «για να τους εξηγήσω ότι η συγκεκριμένη αποστολή αποτελεί μία από τις προτεραιότητες του ΠΟΥ».

Πώς απαντά η Κίνα στην καταγγελία ΠΟΥ;

Επίσημα η Κίνα αρνείται ότι επιχείρησε να εμποδίσει την είσοδο στη χώρα της ομάδας επιστημόνων που θα διερευνούσε τη ζωική προέλευση του κορονοϊού και διαβεβαίωσε ότι οι σχετικές διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, αλλά βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης.

Οι καθυστερήσεις της αποστολής που, εδώ και μήνες, προετοιμάζεται από τον ΠΟΥ, όπως διευκρίνισε από το Πεκίνο η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, δεν αποτελούν ένα πρόβλημα «αδειών εισόδου», προσθέτοντας και διαβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις σχετικά με την «ημερομηνία» και την «οργάνωση» της επίσκεψης των ειδικών συνεχίζονται.

«Το ζήτημα της έρευνας της προέλευσης του ιού είναι εξαιρετικά περίπλοκο. Και για να διασφαλίσουμε ότι η εργασία της διεθνούς ομάδας των ειδικών επιστημόνων θα προχωρήσει απρόσκοπτα, οφείλουμε να ακολουθήσουμε τις απαραίτητες διαδικασίες και να παρθούν οι κατάλληλες συμφωνίες», όπως τόνισε στην πρόσφατη ανακοίνωσή της η εκπρόσωπος του Πεκίνου.

Ταυτόχρονα δήλωσε ρητά ότι «με τον ΠΟΥ δεν υπήρξαν ποτέ μέχρι σήμερα προβλήματα συνεργασίας» καθώς και ότι το Πεκίνο «κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να δημιουργήσει τις βέλτιστες συνθήκες για να έρθει στην Κίνα η διεθνής ομάδα ειδικών». Μια διπλωματική απάντηση που, όπως είδαμε, καθόλου δεν πείθει ούτε και ικανοποιεί τους επιστήμονες και τον ΠΟΥ.

Ενα διεθνές παιχνίδι θέσεων, που μάταια επιχειρεί να αποκρύψει τη μεγάλη ένταση και δυσφορία που δημιουργεί στην Κίνα το ζήτημα της διερεύνησης της προέλευσης του κορονοϊού από τον ΠΟΥ. Μια έρευνα που, όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται επίσημα, την επιθυμεί διακαώς και το Πεκίνο, ενώ μέχρι τώρα και στην πράξη, κάνει ό,τι μπορεί για την παρεμπόδισή της.

Στην πραγματικότητα, όμως, αυτή η φαινομενικά ανορθόδοξη ή και εχθρική στάση καχυποψίας της κινεζικής ηγεσίας απέναντι στις διεθνείς έρευνες είναι κάθε άλλο παρά αδικαιολόγητη, αν αναλογιστούμε ότι πρώτες οι ΗΠΑ του Τραμπ κατηγόρησαν, από την πρώτη στιγμή και ευθέως, την Κίνα για τη διάδοση του κορονοϊού. Ετσι, από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η νέα πανδημία, η διαμάχη για την προέλευσή της τείνει να μετατραπεί από φλέγον βιοϊατρικό πρόβλημα της ανθρωπότητας σε μείζον γεωπολιτικό ζήτημα εξουσίας.

ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Το μυστήριο της προέλευσης του νέου κορονοϊού
Η διαμάχη σχετικά με τα αίτια, την προέλευση και τη θεραπεία της τείνει να μετατραπεί από φλέγον βιοϊατρικό πρόβλημα της ανθρωπότητας σε μείζον διακύβευμα της γεωπολιτικής και οικονομικής διαχείρισης της...
Το μυστήριο της προέλευσης του νέου κορονοϊού
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η επαναμόλυνση από τον κορονοϊό δεν ισοδυναμεί με... επανανόσηση
Σε ορισμένους ασθενείς η ανοσολογική τους μνήμη εξασθενεί μετά από μερικούς μήνες, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα των αντισωμάτων που διαθέτουν για να αντιμετωπίζουν τις νέες εισβολές κορονοϊών.
Η επαναμόλυνση από τον κορονοϊό δεν ισοδυναμεί με... επανανόσηση
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Τα γάντια αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από τον κορονοϊό
Aπό την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, η χρήση μάσκας και πλαστικών γαντιών υπήρξε αντικείμενο σοβαρών διενέξεων μεταξύ των γιατρών.
Τα γάντια αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από τον κορονοϊό
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Από τα γονίδια στην επιδημία του νέου κορoνοϊού
Ο νέος κορονοϊός που ευθύνεται για την τρέχουσα επιδημία, ονομάζεται συντομογραφικά «2019-nCoV», επειδή εντοπίστηκε, πρώτη φορά, τον Δεκέμβριο 2019 στην πόλη Ουχάν της Κίνας, ενώ ποτέ πριν δεν είχε εμφανισθεί...
Από τα γονίδια στην επιδημία του νέου κορoνοϊού
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Πώς η παραλλαγή Δέλτα αλλάζει τον ευρωπαϊκό χάρτη
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση και τον χάρτη επικινδυνότητας του ΕCDC, η παραλλαγή Δέλτα του κορονοϊού τείνει να γίνει, τους αμέσως επόμενους μήνες, η κυρίαρχη μορφή μετάδοσης της νόσου και στην Ευρώπη.
Πώς η παραλλαγή Δέλτα αλλάζει τον ευρωπαϊκό χάρτη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας