• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  18°C 15.0°C / 19.4°C
  2 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  16°C 12.8°C / 16.7°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.2°C / 16.1°C
  1 BF
  94%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.8°C / 15.0°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  1 BF
  68%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.2°C
  0 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  14°C 11.1°C / 16.1°C
  2 BF
  94%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 15.0°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 18.9°C
  1 BF
  62%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  13°C 13.3°C / 13.3°C
  0 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  2 BF
  73%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.0°C / 16.1°C
  1 BF
  76%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 18.3°C
  1 BF
  52%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.8°C / 18.0°C
  3 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.6°C / 13.9°C
  2 BF
  58%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 12.2°C / 16.7°C
  1 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 15.0°C / 17.2°C
  1 BF
  90%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  82%
Η μεταλλαξιμότητα του κορονοϊού
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η μεταλλαξιμότητα του κορονοϊού

 • A-
 • A+
Εδώ και εβδομάδες το ενδιαφέρον του πλανήτη είχε στραφεί στη βρετανική παραλλαγή του κορονοϊού. Τις τελευταίες ημέρες, όμως, αυτά τα φαινόμενα έπαψαν να θεωρούνται αποκλειστικά βρετανικά. Πόσο δικαιολογημένος είναι ο συστηματικά καλλιεργούμενος πανικός για τις μεταλλάξεις του ιού της πανδημίας;
Ακολουθήστε μας στο Google news

Τις τελευταίες εβδομάδες πολύς λόγος γίνεται για τις νέες, ταχύτατα μεταδιδόμενες παραλλαγές του κορονοϊού SARS CoV-2, οι οποίες, ενώ αρχικά εμφανίστηκαν στην Αγγλία, κατόπιν εντοπίστηκαν και σε πολλές άλλες χώρες και ηπείρους.

Αυτά τα νέα και ιδιαίτερα μεταδοτικά στελέχη του κορονοϊού προέκυψαν από μεταλλάξεις στο γονιδίωμα του κορονοϊού και συγκεκριμένα σε εκείνα τα γονίδια που καθορίζουν την τρισδιάστατη δομή των πρωτεϊνών των «ακίδων» του ιού, από τις οποίες, ως γνωστόν, εξαρτώνται οι ιδιαίτερα μολυσματικές ικανότητές του.

Πράγματι, το νέο μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος ονομάστηκε «VUI-202012/01»: το ακρωνύμιο «VUI» σημαίνει Υπό Διερεύνηση Παραλλαγή (Variant Under Investigation) του έτους 2020, μήνα 12, παραλλαγή 01 και περιγράφει όλα τα γενετικά και λειτουργικά τροποποιημένα στελέχη του νέου κορονοϊού που εντοπίστηκαν, κατά τα τέλη Σεπτέμβρη, στις πόλεις Κάντερμπερι και Λονδίνο.

Τα τεστ ανίχνευσης και ιχνηλάτησης έδειξαν ότι η νέα παραλλαγή του κορονοϊού αντιστοιχούσε, από τις 20 Σεπτεμβρίου μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, στο 28% των συνολικών μολύνσεων, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου είχε ήδη ανέλθει στο 62%.

Η υψηλή μεταλλαξιμότητα δεν αποτελεί πάντα απειλή

Ποιες είναι, όμως, οι βιολογικές αλλαγές που επέτρεψαν σε αυτούς τους κορονοϊούς να γίνουν, μέσα σε λίγες εβδομάδες, το κυρίαρχο στέλεχος; Η γενετική ανάλυση έδειξε ότι ανάμεσα στις διαρκείς μεταλλάξεις και τις πολυάριθμες προσαρμοστικές αλλαγές του βρετανικού κορονοϊού τρεις ήταν αυτές που έπαιξαν αποφασιστικό ρόλο για τη μεταδοτική επιτυχία της νέας παραλλαγής του κορονοϊού στη Βρετανία και αλλού.

Οι τρεις πιο ορατές αλλαγές είναι: η σαφώς υψηλότερη μεταδοτική ικανότητα (1) του νέου στελέχους, η οποία οφείλεται σε ορισμένες ειδικές μεταλλάξεις των γονιδίων του ιού. Αυτές οι μεταλλάξεις αφορούν τα γονίδια του κορονοϊού που κωδικοποιούν τις πρωτεΐνες των ακίδων (spike protein), οι οποίες, αφενός, διευκολύνουν την είσοδο του κορονοϊού στα κύτταρά μας (2) και, αφετέρου, την πολύ ταχύτερη διάδοσή του στους ανθρώπινους πληθυσμούς, ενώ δεν αυξάνεται η θνητότητά του (3).

Ατομα που έχουν μολυνθεί από αυτήν τη βρετανική παραλλαγή εντοπίστηκαν τις δύο προηγούμενες εβδομάδες στη Δανία, τη Σουηδία τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία και τον Λίβανο.

Πριν από λίγες ημέρες, στην πολύπαθη Ιταλία εντοπίστηκε σε έξι επιβάτες που είχαν επιστρέψει στη Νάπολη η μετάλλαξη του κορονοϊού που πρωτοεμφανίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία, ενώ και στην Ισπανία εντοπίστηκαν τέσσερα κρούσματα αυτού του βρετανικού μεταλλαγμένου κορονοϊού. Πάντως, τόσο οι Ιταλοί όσο και οι Ισπανοί ασθενείς δεν είναι σε σοβαρή κατάσταση, διότι αυτή η παραλλαγή του κορονοϊού, αν και μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα, δεν προκαλεί σοβαρά συμπτώματα.

Ωστόσο, πριν από μία εβδομάδα ανακάλυψαν στη Νότια Αφρική μία διαφορετική παραλλαγή-μετάλλαξη του κορονοϊού, την οποία ονόμασαν «501.V2». Το διακριτικό γνώρισμά της είναι οκτώ μεταλλάξεις των γονιδίων για τις ακίδες του ιού, που όμως είναι διαφορετικές από τη βρετανική παραλλαγή.

Στην αφρικανική ήπειρο, όμως, καταγράφηκε στη Νιγηρία από τον καθηγητή Κρίστιαν Χάπι και μια άλλη παραλλαγή του SARS-CoV-2, που παρουσιάζει παρόμοιες μεταλλάξεις με εκείνες που έχουν εντοπιστεί στη Βρετανία.

Το εμβόλιο είναι ένα μέσο για να σπάσει η πανδημία. Να μπορούν δηλαδή οι άνθρωποι, την εποχή που αναμένεται να έχουμε έξαρση της ίωσης, να κάνουν το εμβόλιο και να συνεχίζεται κανονικά η κοινωνική ζωή. Αυτό που γνωρίζουμε για τα εμβόλια που αδειοδοτούνται τώρα έναντι του κορονοϊού είναι ότι φαίνεται να μειώνουν την πιθανότητα ο εμβολιασμένος να νοσήσει και την πιθανότητα να νοσήσει βαριά.

Αραγε θα επηρεάσουν και σε ποιο βαθμό αυτές οι συνεχείς παραλλαγές του κορονοϊού την αποτελεσματικότητα των διαθέσιμων εμβολίων; Για να απαντήσει κανείς σε αυτό το αποφασιστικό ερώτημα θα πρέπει να λάβει υπόψη ότι όλοι οι ιοί RNA, όπως ο νέος κορονοϊός, παρουσιάζουν πολύ υψηλή μεταλλαξιμότητα. Εχει μάλιστα υπολογιστεί ότι σε κάθε αναπαραγωγή του γενετικού υλικού από RNA, υπάρχει χίλιες φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να συμβεί κάποιο λάθος (μία σημειακή μετάλλαξη) απ’ ό,τι στο DNA, λόγω έλλειψης των κατάλληλων μηχανισμών μοριακής επιδιόρθωσης των λαθών.

Τόσο η βρετανική όσο και η αφρικανική παραλλαγή του κορονοϊού προέκυψαν από μεταλλάξεις των γονιδίων για την «πρωτεΐνη των ακίδων», η οποία είναι αρκετά μεγάλη, αποτελείται από 1.200 αμινοξέα. Αυτό το γεγονός σχετίζεται άμεσα με την προβλεπόμενη ανοσοποιητική δράση των νέων εμβολίων κατά της νόσου Covid-19.

Πράγματι, τα υποψήφια εμβόλια κατά της πανδημίας του κορονοϊού προκαλούν την παραγωγή από το ανοσοποιητικό μας σύστημα όχι ενός αλλά δεκάδων αντισωμάτων. Επομένως, οι όποιες παραλλαγές ή μεταλλάξεις του κορονοϊού μπορούν, θεωρητικά, να αντιμετωπιστούν από τις κατάλληλες «προσαρμογές» των ήδη υπαρκτών εμβολίων. Αυτό, για παράδειγμα, συμβαίνει κάθε χρόνο με το εμβόλιο κατά ενός άλλου πολύ γνωστού ιού RNA, του ιού της γρίπης. Ας ελπίσουμε ότι το ίδιο θα συμβεί και με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Πώς «κινείται» ο κορονοϊός στα μέσα μαζικής μεταφοράς
Οι ιοί διατηρούνται μολυσματικοί μέχρι 4 ώρες πάνω στις χάλκινες επιφάνειες, ενώ πάνω στο χαρτόνι διατηρούνται ενεργοί μέχρι το πολύ 24 ώρες και πάνω σε συνήθεις θερμοπλαστικές επιφάνειες μέχρι 72 ώρες.
Πώς «κινείται» ο κορονοϊός στα μέσα μαζικής μεταφοράς
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τι καταγράφουν δύο νέες έρευνες για τη βρετανική παραλλαγή του κορονοϊού
Αισιόδοξα συμπεράσματα από τις τελευταίες μελέτες για την παραλλαγή Β.1.1.7: Αν και τουλάχιστον 35% πιο μεταδοτική, δεν προκαλεί πιο σοβαρή ή θανατηφόρα νόσο Covid-19.
Τι καταγράφουν δύο νέες έρευνες για τη βρετανική παραλλαγή του κορονοϊού
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η πιο απλή συνταγή απολύμανσης των επιφανειών από τους κορονοϊούς
Το διάλυμα του οξυζενέ με κιτρικό οξύ που υπάρχει στον χυμό του λεμονιού ή με οξικό οξύ που υπάρχει στο ξίδι αποκτά εκπληκτικές απολυμαντικές ιδιότητες κατά των κορονοϊών
Η πιο απλή συνταγή απολύμανσης των επιφανειών από τους κορονοϊούς
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ο πόλεμος για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού
Την αναστολή των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια και την άμεση αδειοδότηση της δημόσιας παραγωγής εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 υποστηρίζουν προοδευτικά κόμματα της Ε.Ε.
Ο πόλεμος για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού
ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τεστ - εξπρές για τη διάγνωση του Covid-19 αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο Οξφόρδης
Ένα διαγνωστικό τεστ - εξπρές για τον Covid-19, που θα βασίζεται στη λογική των μηχανημάτων ακύρωσης εισιτηρίων, επιχειρεί να δημιουργήσει ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με ελληνική συμμετοχή.
Τεστ - εξπρές για τη διάγνωση του Covid-19 αναπτύσσει το Πανεπιστήμιο Οξφόρδης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας