• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 13.9°C / 16.8°C
  2 BF
  51%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.0°C / 16.7°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  16°C 13.0°C / 17.1°C
  2 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 7.9°C / 10.3°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 10.7°C / 13.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.0°C / 15.4°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  7°C 7.4°C / 11.8°C
  1 BF
  61%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.6°C / 12.6°C
  2 BF
  54%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 15.5°C / 18.2°C
  5 BF
  66%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 14.0°C / 15.9°C
  3 BF
  59%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 16.8°C
  6 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.6°C / 14.6°C
  4 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  2 BF
  50%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.9°C / 10.7°C
  0 BF
  81%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  15°C 9.5°C / 15.5°C
  1 BF
  51%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  3 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  13°C 11.8°C / 17.0°C
  0 BF
  63%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  2 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  15°C 11.7°C / 16.1°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.2°C / 10.2°C
  2 BF
  62%

O Φ. Καφάτος

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η απονομή του Βραβείου «Φώτης Καφάτος 2020»

 • A-
 • A+
Το πρώτο βραβείο κέρδισαν επάξια η Μαριάνθη Γκιουλμπασάνη και ο Αλέξανδρος Γαλάρας, αμφότεροι νέοι ερευνητές στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ».

Tο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Πανελλήνια Εταιρία Βιοεπιστημών (ΠΕΒ) ολοκληρώθηκε χθες με μεγάλη επιτυχία, μολονότι έγινε φέτος εξ ολοκλήρου διαδικτυακά, λόγω της πανδημίας Covid-19.

Παρά τις αντικειμενικές αντιξοότητες, το πρόγραμμα των επιστημονικών εργασιών και των εισηγήσεων ήταν πολύ πλούσιο και τις τρεις ημέρες του συνεδρίου (27, 28, 29 Νοεμβρίου).

Οι εργασίες του συνεδρίου κορυφώθηκαν χθες με δύο ξεχωριστές εκδηλώσεις: τη στρογγυλή τράπεζα με θέμα «Το μέλλον της Βιολογίας και των Βιολογικών Τμημάτων», στην οποία συμμετείχαν ενεργά οι πρόεδροι των Βιολογικών Τμημάτων της χώρας, και την τελετή απονομής ενός από τα λίγα αλλά πολύ αξιόλογα βραβεία αριστείας για νέους ερευνητές που εργάζονται στην Ελλάδα στο πεδίο των Βιοεπιστημών.

«Η έρευνα στις Βιοεπιστήμες απαιτεί γνώση, χρόνο και κόπο. Κάθε νέα και νέος επιστήμονας αφιερώνει ατέλειωτες ώρες στον εργαστηριακό πάγκο ή στο πεδίο, πάνω από το μικροσκόπιο ή τον υπολογιστή, αλλά και φυσικά στη μελέτη της Επιστήμης του. Απώτερος στόχος, μια μικρή προσθήκη στη γνώση της ανθρωπότητας για τον κόσμο μας μέσω της πολυπόθητης δημοσίευσης της εργασίας του/της.

»Η Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημόνων αναγνωρίζοντας τη σημασία και την αγωνία της ερευνητικής εργασίας που πραγματοποιείται στην Ελλάδα, συχνά υπό αντίξοες συνθήκες, και ταυτόχρονα τιμώντας τη μνήμη τού διεθνώς καταξιωμένου βιολόγου, ερευνητή και δάσκαλου Φώτη Καφάτου, έχει καθιερώσει το ομώνυμο βραβείο αριστείας στη Βιολογία», όπως επισημαίνει στο σχετικό δελτίο Τύπου που εξέδωσε η οργανωτική επιτροπή του φετινού συνεδρίου της ΠΕΒ.

Ποιοι κέρδισαν το φετινό βραβείο;

Το βραβείο αριστείας στη Βιολογία «Φώτης Καφάτος» τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας και υποστηρίζεται από το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), καθώς και από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (ΠΕΚ).

Για άλλη μία χρονιά, τα ερευνητικά προγράμματα και οι ερευνητές που διεκδίκησαν το βραβείο ήταν ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου και συμμετείχαν με πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες, που είχαν δημοσιευτεί πολύ πρόσφατα σε κορυφαία διεθνή επιστημονικά περιοδικά (Nature Immunology, Nature Communications, Acta Neuropathologica, Glia, EMBO reports, Proceedings of the Royal Society).

Οσο για τους υποψήφιους/ες ερευνητές/τριες, αυτοί εργάζονται σε διαφορετικά ιδρύματα της Ελλάδας («Αλέξανδρος Φλέμινγκ», ΙΤΕ, ΕΚΠΑ, Πανεπιστήμιο Πατρών κ.α.). Η αξιολόγηση των οκτώ υποψήφιων ερευνητικών εργασιών έγινε από επταμελή επιτροπή κορυφαίων Ελλήνων βιολόγων.

Η ανακοίνωση του φετινού βραβείου, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 2.000 €, έγινε από τον Νεκτάριο Ταβερναράκη, καθηγητή Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων (Παν. Κρήτης) και πρόεδρο της Επιτροπής Αξιολόγησης του βραβείου. Οπως ομολόγησε ο ίδιος, χθες στις 15:00, κατά την ανακοίνωση των φετινών αποτελεσμάτων, οι φετινές έρευνες που συμμετείχαν ήταν υψηλότατης στάθμης.

Το πρώτο βραβείο κέρδισαν η Μαριάνθη Γκιουλμπασάνη και ο Αλέξανδρος Γαλάρας, αμφότεροι νεαροί ερευνητές που εργάζονται στο πρωτοποριακό εργαστήριο του Μιχάλη Βερυκοκάκη στο Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ».

Με τις έρευνές τους συνέβαλλαν στην αποκάλυψη ενός νέου μοριακού μηχανισμού που εμπλέκεται άμεσα (μέσω της πρωτεΐνης BCL-6) στη διαφοροποίηση ορισμένων κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος.

Η έρευνα αυτού του ανοσιακού μηχανισμού δημοσιεύτηκε τον περασμένο Ιουλίου στο κορυφαίο περιοδικό «Nature Immunology» και το αποτέλεσμα κρίθηκε πολύ σημαντικό, επειδή αυτός ο μηχανισμός διαφοροποίησης ανοσιακών κυττάρων σχετίζεται άμεσα με την ανοσιακή μας απόκριση σε σειρά από σοβαρές λοιμώξεις και σοβαρά νοσήματα.

▶ Ποιος ήταν ο Φώτης Καφάτος;

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης στις 16 Απριλίου 1940 και ήταν το δεύτερο παιδί του γεωπόνου Κωνσταντίνου Καφάτου και της δασκάλας Ελένης Ξηρουδάκη. Μετά την αποφοίτησή του από το Λύκειο «Ο Κοραής» του Ηρακλείου εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου σπούδασε, με γαλλική υποτροφία, Ζωολογία στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ. Συνέχισε τις σπουδές στο Χάρβαρντ, όπου έλαβε το 1962 μάστερ Βιολογίας και διδακτορικό στον ίδιο τομέα το 1965. Την ίδια χρονιά εξελέγη επίκουρος καθηγητής, ενώ το 1969 έγινε ο νεαρότερος τακτικός καθηγητής θετικών επιστημών του Χάρβαρντ.

Παράλληλα με τα ακαδημαϊκά του καθήκοντα στο Χάρβαρντ, όπου παρέμεινε έως το 1994, ο Φώτης Καφάτος δίδαξε από το 1972 έως το 1982 ως καθηγητής στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, θέτοντας τις βάσεις για την ανάπτυξη της Μοριακής Βιολογίας στη χώρα μας.

Το 1982 εξελέγη τακτικός καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όπου πρωτοστάτησε στη δημιουργία του κατόπιν περίφημου Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας, που αποτελεί τμήμα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ).

Το 1993 ανέλαβε διευθυντής του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας στη Χαϊδελβέργη, θέση που διατήρησε για δύο θητείες, συμβάλλοντας στην ανανέωση και επέκτασή του.

Το 2005 αποδέχθηκε τη θέση του καθηγητή της Ανοσογονιδιωματικής στο Ιμπίριαλ Κόλετζ του Λονδίνου, ενώ τον ίδιο χρόνο ανέλαβε την προεδρία του τότε νεοσύστατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας.

Στις 18 Νοεμβρίου 2017, ο μεγαλύτερος Ελληνας μοριακός βιολόγος άφησε την τελευταία του πνοή στο Ηράκλειο της Κρήτης, σε ηλικία 77 ετών. Προς τιμήν του Φώτη Καφάτου η Πανελλήνια Ενωση Βιοεπιστημόνων έχει θεσμοθετήσει το «Βραβείο Αριστείας στη Βιολογία - Φώτης Καφάτος», που απονέμεται κάθε δύο χρόνια.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Τιμώντας την προσφορά του Λευτέρη Ζούρου στην ελληνική εξελικτική παιδεία και έρευνα
Ο Ε. Ζούρος που έλαβε για το 2020 το Βραβείο Βασίλη Ξανθόπουλου και Στέφανου Πνευματικού για «Εξαίρετη Πανεπιστημιακή Διδασκαλία» μιλά στην «Εφ.Συν.» για την εξελικτική παιδεία στη χώρα μας.
Τιμώντας την προσφορά του Λευτέρη Ζούρου στην ελληνική εξελικτική παιδεία και έρευνα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η εμβολιαστική προστασία στις παραλλαγές Ομικρον
Οι δείκτες της αναπαραγωγής και της διάδοσης της Ομικρον είναι, τουλάχιστον, τρεις φορές μεγαλύτεροι από αυτούς της επιθετικής παραλλαγής Δέλτα.
Η εμβολιαστική προστασία στις παραλλαγές Ομικρον
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Το ταξίδι του διαστημικού τηλεσκοπίου JWST ξεκίνησε!
Οταν φτάσει στο σημείο προορισμού το τεχνολογικό «μάτι» του τηλεσκοπίου θα αρχίσει να διερευνά -σε ασύλληπτο μέχρι σήμερα βάθος χρόνου και έκταση- μια σειρά από αινιγματικά κοσμικά φαινόμενα.
Το ταξίδι του διαστημικού τηλεσκοπίου JWST ξεκίνησε!
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η πρώτη μεγάλη εξαφάνιση των θηλαστικών
Oμάδα παλαιοντολόγων ανακάλυψε πρόσφατα ότι πριν από 30 εκατομμύρια χρόνια, κατά τη διάρκεια των μεγάλων κλιματικών αλλαγών εξαφανίστηκαν από την Αφρική και την αραβική χερσόνησο το 63% των θηλαστικών.
Η πρώτη μεγάλη εξαφάνιση των θηλαστικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας