Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Eκατομμύρια σωματίδια πλαστικού καταπίνουν τα μωρά από τα μπιμπερό
Dreamstime

Eκατομμύρια σωματίδια πλαστικού καταπίνουν τα μωρά από τα μπιμπερό

  • A-
  • A+

Τα βρέφη που τρέφονται με μπιμπερό καταπίνουν εκατομμύρια σωματίδια πλαστικού κάθε μέρα, σύμφωνα με νέα, σημαντική, έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Food.

Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η υψηλή θερμοκρασία κατά την αποστείρωση των πλαστικών μπουκαλιών και η προετοιμασία της σκόνης γάλακτος με την ανακίνησή τους οδηγούν στην αποβολή εκατομμυρίων μικροσωματιδίων πλαστικού και τρισεκατομμυρίων ακόμη μικρότερων νανοπλαστικών.

Όπως είναι ήδη γνωστό, τα μικροπλαστικά στο περιβάλλον μολύνουν τα τρόφιμα και ποτά, που καταναλώνουν οι άνθρωποι. Ωστόσο, η μελέτη δείχνει με τον παραπάνω τρόπο πως η έκθεση των μωρών μπορεί να είναι υπερδιπλάσια.

Τα μπουκάλια πολυπροπυλενίου αποτελούν το 82% της παγκόσμιας αγοράς, με τα γυάλινα να είναι η κύρια εναλλακτική λύση. Το πολυπροπυλένιο είναι ένα από τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα πλαστικά και οι προκαταρκτικές δοκιμές από τους επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι βραστήρες και τα δοχεία τροφίμων παρήγαγαν επίσης εκατομμύρια μικροπλαστικά ανά λίτρο.

Οι επιπτώσεις στην υγεία είναι άγνωστες και οι επιστήμονες λένε ότι υπάρχει «επείγουσα ανάγκη» για την αξιολόγηση του θέματος, ιδιαίτερα για τα βρέφη.  

Την έκπληξη της ερευνητικής ομάδας για τα ευρήματα εξέφρασε ο καθηγητής Τζον Μπόλαντ από το Trinity College του Δουβλίνου στην Ιρλανδία. «Μια μελέτη πέρυσι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας εκτίμησε ότι οι ενήλικες καταναλώνουν 300 έως 600 μικροπλαστικά την ημέρα - οι μέσες τιμές μας ήταν της τάξης του ενός εκατομμυρίου ή εκατομμυρίων».

«Πρέπει να αρχίσουμε να κάνουμε μελέτες υγείας για να κατανοήσουμε τις επιπτώσεις. Εργαζόμαστε ήδη με συναδέλφους για να δούμε ποια "κουμπιά" στο ανοσοποιητικό σύστημα αρχίζουν να πιέζουν αυτά τα σωματίδια» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Μπόλαντ, πολλά από τα σωματίδια απλά θα απεκκρίνονται, αλλά απαιτείται περαιτέρω έρευνα για το πόσα θα μπορούσαν να απορροφηθούν με την κυκλοφορία του αίματος και να ταξιδέψουν σε άλλα μέρη του σώματος.

«Έχω ήδη ξεφορτωθεί όλα αυτά τα δοχεία που χρησιμοποιούσα και αν είχα μικρά παιδιά, θα άλλα τον τρόπο προετοιμασίας του ([σ.σ. γάλατος)» είπε ο ίδιος.

Ο Φίλιπ Σούαμπλ, από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Βιέννης στην Αυστρία σχολίασε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας μπορεί να φαίνονται ανησυχητικά και επεσήμανε ότι για τον εντοπισμό των πραγματικών επιπτώσεων στην υγεία των μωρών χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. 

Οι προτάσεις για λύση του προβλήματος

Η ερευνητική ομάδα προτείνει ότι ένα βήμα, το οποίο μπορεί να μειώσει δραματικά τα μικροπλαστικά που παράγονται κατά τη συνηθισμένη προετοιμασία.

Αυτό μπορεί να γίνει με βράση του νερού σε μη πλαστικό δοχείο, ψύξη και ξέπλυμα της φιάλης τρεις φορές μετά την αποστείρωση, αλλά και της παρασκευής της σκόνης του γάλακτος σε μη πλαστικό δοχείο, της ψύξης του και της ρίψης σε καθαρό μπουκάλι.

Άλλες λύσεις περιλαμβάνουν τη χρήση γυάλινων μπουκαλιών, αν και αυτά είναι βαρύτερα κι εύθραυστα, και ανάπτυξη νέων σκληρών επικαλύψεων για την αποφυγή αποβολής πλαστικών σωματιδίων.

«Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να ανησυχούμε αδικαιολόγητα τους γονείς, ειδικά όταν δεν έχουμε επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τις πιθανές συνέπειες. Ωστόσο, καλούμε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επανεκτιμήσουν τις τρέχουσες οδηγίες για την προετοιμασία της σκόνης γάλακτος» ανέφερε ο Μπόλαντ.

Άλλωστε, όπως επισημαίνει ο ίδιος, τα πλαστικά έχουν πολλές χρήσιμες εφαρμογές, και το θέμα είναι να γίνουν πιο ασφαλή και πιο ανθεκτικά.

Πηγή: Τhe Guardian

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Στον οργανισμό μας 50.000 μικροσωματίδια πλαστικού κάθε χρόνο
Ένα πολύ ανησυχητικό φαινόμενο έχουν διαπιστώσει οι επιστήμονες, καθώς, σύμφωνα με έρευνα, η μόλυνση από τα πλαστικά πέφτει σαν βροχή πάνω από τις πόλεις με τη μορφή μικροσωματιδίων, τα οποία οι κάτοικοι...
Στον οργανισμό μας 50.000 μικροσωματίδια πλαστικού κάθε χρόνο
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
«Κοντά» σε μια διεθνή συμφωνία κατά της ρύπανσης από πλαστικά
Προς μια νέα παγκόσμια συμφωνία κατά της περιβαλλοντικής μόλυνσης από πλαστικά οδεύει η πλειοψηφία των κρατών-μελών του ΟΗΕ, παρά την απροθυμία Βρετανίας-ΗΠΑ, που τίθενται στο κέντρο του προβλήματος.
«Κοντά» σε μια διεθνή συμφωνία κατά της ρύπανσης από πλαστικά
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Μελέτη: Τα βιντεοπαιχνίδια ωφέλιμα για την ψυχική υγεία
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσίευσε ομάδα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να αποφέρουν θετικά αποτελέσματα στην ψυχική υγεία των χρηστών.
Μελέτη: Τα βιντεοπαιχνίδια ωφέλιμα για την ψυχική υγεία
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η χαμηλή μαθηματική εγγραματοσύνη στρώνει το δρόμο στα fake news για την COVID-19
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, όσοι δεν διαθέτουν επαρκή μαθηματική εγγραματοσύνη είναι πιο επιρρεπείς στην υιοθέτηση παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορονοϊό.
Η χαμηλή μαθηματική εγγραματοσύνη στρώνει το δρόμο στα fake news για την COVID-19
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Αποστολή στον Β. Πόλο: Κίνδυνος για καλοκαίρια χωρίς πάγο στην Αρκτική
«Είδαμε με ποιόν τρόπο καταστρέφεται ο Αρκτικός Ωκεανός. Είδαμε αυτή τη διαδικασία ακριβώς έξω από τα παράθυρά μας ή όταν περπατήσαμε πάνω στον εύθραυστο πάγο».
Αποστολή στον Β. Πόλο: Κίνδυνος για καλοκαίρια χωρίς πάγο στην Αρκτική
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Επιστήμονες ανακάλυψαν τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα του ήχου
Επιστήμονες από τη Βρετανία και τη Ρωσία ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν τη μεγαλύτερη δυνατή θεωρητική ταχύτητα του ήχου, η οποία είναι περίπου 36 χιλιόμετρα το δευτερόλεπτο.
Επιστήμονες ανακάλυψαν τη μεγαλύτερη δυνατή ταχύτητα του ήχου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας