• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.2°C / 25.7°C
  2 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 23.8°C
  2 BF
  80%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.0°C / 24.4°C
  3 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  2 BF
  57%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 20.7°C
  0 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.5°C / 22.0°C
  1 BF
  79%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.4°C
  1 BF
  72%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.2°C / 22.2°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.2°C / 24.7°C
  3 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  3 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 23.8°C
  1 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  1 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  3 BF
  77%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.1°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.5°C / 24.4°C
  1 BF
  62%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.4°C / 24.9°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.6°C / 21.6°C
  1 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.7°C / 22.2°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  2 BF
  71%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για την προστασία από τη μόλυνση οι μάσκες αντι-Covid δεν επαρκούν!

 • A-
 • A+
Πρόσφατη έρευνα στο Πανεπιστήμιο Warwick Business School έδειξε ότι η χρήση της μάσκας προστασίας ενεργοποιεί στους περισσότερους ανθρώπους έναν ψυχολογικό μηχανισμό «αντιστάθμισης κινδύνου», που τους καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτους στη μόλυνση από τον κορονοϊό.

Στην εποχή της νέας πανδημίας το να φοράμε επιμελώς την προστατευτική μάσκα μάς γεννά ένα αίσθημα ασφάλειας και επαρκούς προστασίας από τον κορονοϊό που ευθύνεται για τη νόσο Covid-19. Ετσι κατά την επαφή μας με τους άλλους έχουμε συχνά την τάση να υποτιμάμε την ανάγκη να τηρούμε τις αναγκαίες σωματικές αποστάσεις, γεγονός που αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα είτε να μολυνθούμε από τον μολυσματικό κορονοϊό είτε να τον μεταδώσουμε άθελά μας.

Σε αυτό το ανησυχητικό συμπέρασμα κατέληξε μια πρόσφατη ψυχολογική-συμπεριφορική έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Warwick Business School. Οι ερευνητές αυτοί έδειξαν σε 800 εθελοντές τις φωτογραφίες πολλών άγνωστων ανθρώπων, οι οποίοι άλλοτε στέκονταν όρθιοι, άλλοτε περπατούσαν και άλλοτε κάθονταν. Κατόπιν ζήτησαν από τους εθελοντές να τους υποδείξουν σε ποιες περιπτώσεις θα ένιωθαν αρκετά ασφαλείς και διατεθειμένοι να σταθούν (σε κάποιο ανοιχτό ή κλειστό χώρο) πολύ κοντά με αυτά τα διαφορετικά άτομα των φωτογραφιών.

Σημειωτέον ότι οι φωτογραφίες απαθανάτιζαν αυτά τα άτομα σε εντελώς διαφορετικές καταστάσεις: εκτός ότι βρίσκονταν μαζί με πολλούς άλλους ανθρώπους σε ανοιχτούς ή κλειστούς χώρους, σε κάποιες φωτογραφίες ένα άτομο φόραγε προστατευτική μάσκα ενώ οι υπόλοιποι δεν φόραγαν, σε άλλες φωτογραφίες ένα άτομο δεν φόραγε μάσκα ενώ οι άλλοι φόραγαν. Τέλος, σε κάποιες φωτογραφίες φόραγαν όλοι μάσκες, ενώ σε άλλες κανείς δεν φόραγε.

Αναλύοντας τις απαντήσεις διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι εθελοντές ήταν πολύ πιο επιρρεπείς και πρόθυμοι στο να παρακάμπτουν την υγειονομική εντολή για την τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των ανθρώπων, αν οι ίδιοι και το άλλο πρόσωπο φόραγαν αμφότεροι προστατευτικές μάσκες.

Ετσι οι ερευνητές επιβεβαίωσαν την αρχική τους υποψία ότι, κατά μέσο όρο, οι εθελοντές όταν φορούσαν μάσκα ένιωθαν άνετα στο να πλησιάζουν έναν άγνωστο άνθρωπο αν η απόσταση μεταξύ τους ήταν 1,8 μέτρα, ενώ αν δεν φορούσαν μάσκες προτιμούσαν η μεταξύ τους απόσταση να είναι πάνω από 2 μέτρα.

Παρανοήσεις για τις μάσκες

Με άλλα λόγια, αν κάποιος είναι πεπεισμένος ότι η μάσκα τού παρέχει επαρκή προστασία από την Covid-19, έχει την τάση να είναι πιο ελαστικός στο να διατηρεί τις απαραίτητες αποστάσεις προστασίας.

«Οι συμπεριφορές που παρατηρήσαμε φαίνεται πως αποτελούν μια κλασική περίπτωση ψυχολογικής αντιστάθμισης κινδύνου. Το να φορά κανείς μάσκα περιορίζει τον κίνδυνο διάδοσης του κορονοϊού, επομένως όταν τη φορούν τα άτομα αισθάνονται ασφαλή και είναι πιο πρόθυμα να διατρέχουν άλλους κινδύνους, όπως το να μειώνουν την απόσταση ασφαλείας από τους άλλους. Αν ο στόχος των κυβερνητικών μέτρων είναι ο περιορισμός της μετάδοσης του κορονοϊού, τότε οι σχετικές κυβερνητικές οδηγίες οφείλουν να διευκρινίσουν με μεγάλη σαφήνεια ότι οι μάσκες δεν είναι μια εναλλακτική πρακτική στην κοινωνική απόσταση», όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ashley Luckman, ένας από τους βασικούς συντελεστές αυτής της έρευνας.

Το ενδιαφέρον και η επικαιρότητα αυτής της έρευνας είναι μεγάλο αυτήν την εποχή, επειδή η δημοσιοποίησή της συμπίπτει με το άνοιγμα των σχολείων σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Στις χώρες δηλαδή όπου, ενώ η χρήση της μάσκας είναι επιβεβλημένη και άρα μαζική, η τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των ανθρώπων, π.χ. στην υποχρεωτική εξ αποστάσεως εργασία και εκπαίδευση, δεν είναι εξίσου κοινωνικά εμπεδωμένη. Αν οι στατιστικές ενδείξεις για την πρόσφατη αναζωπύρωση της πανδημίας σε αυτές τις χώρες επιβεβαιωθούν, τότε η επιβεβλημένη χρήση της μάσκας στους δημόσιους χώρους, στην εργασία και στα σχολεία δεν επαρκεί από μόνη της για την προστασία των μικρών και μεγάλων πολιτών από τη νόσο Covid-19.

Επομένως οι σχετικές κυβερνητικές αποφάσεις και οδηγίες θα πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι «το να φορά κανείς μάσκα, έχει κάποια προστατευτική λειτουργία μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η χρήση της συνδυάζεται πάντα με την κοινωνική απόσταση και όχι βέβαια ως υποκατάστατο αυτού του σημαντικού προστατευτικού μέτρου», όπως διευκρίνισε ο Daniel Read, καθηγητής Συμπεριφορικής Ψυχολογίας και συντονιστής της ερευνητικής ομάδας του Warwick Business School.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η εμβολιαστική προστασία στις παραλλαγές Ομικρον
Οι δείκτες της αναπαραγωγής και της διάδοσης της Ομικρον είναι, τουλάχιστον, τρεις φορές μεγαλύτεροι από αυτούς της επιθετικής παραλλαγής Δέλτα.
Η εμβολιαστική προστασία στις παραλλαγές Ομικρον
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η εμβολιαστική προστασία κατά του χρόνιου συνδρόμου COVID-19
Τα συμπτώματα του χρόνιου συνδρόμου προκύπτουν και αρχίζουν να εκδηλώνονται αφού η συσσώρευση ανοσιακών αντιδράσεων έχει αντιμετωπίσει επιτυχώς τις οργανικές φλεγμονές.
Η εμβολιαστική προστασία κατά του χρόνιου συνδρόμου COVID-19
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η καραντίνα γεννά πείνα για ανθρώπινες επαφές
Τις νευρολογικές βάσεις της ψυχοσωματικής δυσφορίας λόγω της καραντίνας και της κοινωνικής απομόνωσης μελέτησαν Αμερικανοί ερευνητές στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης.
Η καραντίνα γεννά πείνα για ανθρώπινες επαφές
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Τα γάντια αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από τον κορονοϊό
Aπό την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, η χρήση μάσκας και πλαστικών γαντιών υπήρξε αντικείμενο σοβαρών διενέξεων μεταξύ των γιατρών.
Τα γάντια αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από τον κορονοϊό
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Τα αφερέγγυα τεστ ταχείας ανίχνευσης του κορονοϊού
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η αξιοπιστία των τεστ ταχείας ανίχνευσης των αντιγόνων του κορονοϊού σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπερβαίνει το 30%.
Τα αφερέγγυα τεστ ταχείας ανίχνευσης του κορονοϊού

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας