• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.8°C / 26.1°C
  3 BF
  47%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 26.1°C
  3 BF
  36%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 16.7°C / 23.3°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 18.9°C / 22.0°C
  3 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.0°C / 23.0°C
  3 BF
  53%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.9°C / 24.0°C
  2 BF
  29%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 23.3°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 21.1°C
  1 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 24.0°C
  2 BF
  49%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.6°C / 20.6°C
  0 BF
  49%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.0°C / 21.0°C
  1 BF
  64%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 27.8°C
  2 BF
  44%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 21.1°C / 26.1°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.0°C / 22.8°C
  5 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 18.9°C / 26.1°C
  2 BF
  34%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.0°C / 22.0°C
  2 BF
  60%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.0°C / 26.0°C
  3 BF
  36%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  2 BF
  29%
Οι καλοκαιρινοί καύσωνες και η διάδοση του κορονοϊού
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι καλοκαιρινοί καύσωνες και η διάδοση του κορονοϊού

 • A-
 • A+
Οι μεγάλες ζέστες και οι καύσωνες της καλοκαιρινής εποχής δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, όταν αυτές εκδηλωθούν οι υψηλές εποχικές θερμοκρασίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν ταυτόχρονα και παράλληλα με την απειλητική παρουσία του νέου κορονοϊού. Ο συνδυασμός του θερμικού στρες λόγω καιρικών συνθηκών με τον κίνδυνο διάδοσης του κορονοϊού γεννά ωστόσο μια πρωτόγνωρη κατάσταση στον χώρο της εργασίας και υπονομεύει την υγεία των εργαζομένων.
Ακολουθήστε μας στο Google news

Πώς η ταυτόχρονη παρουσία της ζέστης και της πανδημίας θα επηρεάσουν την καθημερινή ζωή μας αυτό το ασυνήθιστο καλοκαίρι; Ευτυχώς, ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι μεγάλες ζέστες και οι καύσωνες αυτής της εποχής, όταν όμως θα εκδηλωθούν θα συνυπάρχουν με την απειλητική παρουσία του νέου κορονοϊού.

Μέχρι σήμερα, η μαζική υιοθέτηση των μέτρων ατομικής προστασίας κατά της μόλυνσης, όπως π.χ. η μαζική χρήση μάσκας και πλαστικών γαντιών μιας χρήσεως, ήταν εύκολα εφαρμόσιμη λόγω του πανικού για το άγνωστο και των καιρικών συνθηκών που διευκόλυναν την εφαρμογή αυτών των μέτρων. Οταν όμως η θερμοκρασία σε συνδυασμό με την υγρασία του περιβάλλοντος ανεβούν υπερβολικά, κάτι τέτοιο δεν θα είναι εφικτό..

Πώς, λοιπόν, οι περισσότεροι άνθρωποι θα καταφέρουν να συνδυάσουν την υποχρέωση να φοράνε μάσκα όταν θα βρίσκονται σε δημόσια μέσα συγκοινωνίας, σε κλειστούς κοινόχρηστους χώρους ή στη δουλειά τους με την έντονη σωματική δυσφορία που αναπόφευκτα θα αισθάνονται τις πιο θερμές ημέρες του καλοκαιριού; Απ’ όσο γνωρίζουμε, δεν υπάρχουν ακόμα εκτενείς μελέτες για τον συνδυασμό της εποχικής δυσανεξίας με την τρέχουσα πανδημία.

Ωστόσο, θα έπρεπε να είναι προφανές στους αρμόδιους φορείς ότι αυτά τα μέσα ατομικής προστασίας κατά της μολυσματικής νόσου Covid-19 δεν είναι πάντα ανεκτά και εξίσου αποτελεσματικά για όλες τις εποχές. Συνεπώς θα έπρεπε να έχουν ήδη μεριμνήσει για το πώς θα αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η πολύωρη υιοθέτηση τέτοιων μέτρων έρχεται σε σύγκρουση με την εξίσου ζωτική μας ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την εποχική άνοδο της θερμοκρασίας και τη θερμοπληξία.

Τις θερμές καλοκαιρινές ημέρες, οι ιατρικές ή οι υφασμάτινες μάσκες είναι ανυπόφορες επειδή μας δημιουργούν δύσπνοια και επιπρόσθετη ασφυξία, ενώ τα πλαστικά γάντια ζεσταίνουν και κολλούν ενοχλητικά στα ιδρωμένα χέρια μας.

Αυτά τα μέσα ατομικής υγειονομικής προστασίας δεν επινοήθηκαν για να χρησιμοποιούνται συνεχώς κατά τη διάρκεια της ημέρας και σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας είναι ανυπόφορα, ειδικά όταν χρησιμοποιούνται στους χώρους εργασίας για την προστασία των εργαζομένων. Πράγματι, κατά την περίοδο μιας μολυσματικής επιδημίας η προσφυγή σε αυτά τα μέσα προστασίας θεωρείται πάντα υποχρεωτική όποτε είναι πρακτικά ανέφικτη η απομόνωση των εργαζομένων είτε μεταξύ τους είτε από τους πελάτες που εξυπηρετούν.

Διόλου περίεργο, λοιπόν, αν τις επόμενες μέρες η θερμοκρασία υπερβεί τους 35 βαθμούς Κελσίου, ακούσουμε από τα ΜΜΕ και τα αρμόδια υπουργεία για την υγεία και την προστασία των πολιτών ότι πρέπει να αποφεύγουμε συστηματικά να βγαίνουμε από το σπίτι κι αν αυτό είναι απαραίτητο να πίνουμε πολύ νερό. Δυο εύλογες υποδείξεις που, αυτό το περίεργο καλοκαίρι της συμβίωσης με τον κορονοϊό, ενδέχεται να μην εισακουστούν.

Ιδιαίτερα η υπόδειξη να παραμείνουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας είναι η πιο δύσκολη στην εφαρμογή της. Αφενός επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι είχαν πεισθεί από μια καθησυχαστική προπαγάνδα ότι τους καλοκαιρινούς μήνες η πανδημία θα υποχωρούσε και θα επέστρεφαν στην προ κορονοϊού ζωή τους. Κάτι που, ενώ δυστυχώς διαψεύδεται από τα καθημερινά δεδομένα, δεν γίνεται εύκολα αποδεκτό από τους περισσότερους πολίτες, οι οποίοι, έπειτα από μήνες απομόνωσης λόγω καραντίνας, αισθάνονται εντονότατη την ανάγκη να βγουν από το σπίτι, να πάνε στη θάλασσα και να συναντήσουν τους άλλους.

Αν σε αυτή την ανθρώπινη και απολύτως φυσιολογική ανάγκη κοινωνικότητας προσθέσει κανείς το σοβαρό ενδεχόμενο να επέλθει, κατά το φθινόπωρο, ένα δεύτερο κύμα της απειλητικής πανδημίας, τότε είναι απολύτως δικαιολογημένο να επιθυμούμε διακαώς να βγούμε από το σπίτι και να συσσωρεύσουμε ελεύθερα την πολύτιμη ψυχολογική ενέργεια που, απ’ ό,τι φαίνεται, θα χρειαστούμε μετά το καλοκαίρι.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Τα γάντια αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από τον κορονοϊό
Aπό την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, η χρήση μάσκας και πλαστικών γαντιών υπήρξε αντικείμενο σοβαρών διενέξεων μεταξύ των γιατρών.
Τα γάντια αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από τον κορονοϊό
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ο πόλεμος για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού
Την αναστολή των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας για τα εμβόλια και την άμεση αδειοδότηση της δημόσιας παραγωγής εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 υποστηρίζουν προοδευτικά κόμματα της Ε.Ε.
Ο πόλεμος για τα εμβόλια κατά του κορονοϊού
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η μεταλλαξιμότητα του κορονοϊού
Ανάμεσα στις διαρκείς μεταλλάξεις και τις πολυάριθμες προσαρμοστικές αλλαγές του βρετανικού κορονοϊού τρεις ήταν αυτές που συνέβαλαν στη μεταδοτική επιτυχία της νέας παραλλαγής.
Η μεταλλαξιμότητα του κορονοϊού
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Για την προστασία από τη μόλυνση οι μάσκες αντι-Covid δεν επαρκούν!
Η χρήση μάσκας δεν επαρκεί για την προστασία από την μόλυνση από κορονοϊό σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Warwick Business School.
Για την προστασία από τη μόλυνση οι μάσκες αντι-Covid δεν επαρκούν!
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ο κορονοϊός μάς... ραγίζει την καρδιά
Πρόσφατες έρευνες στις ΗΠΑ έδειξαν ότι ακόμα και τα άτομα που δεν μολύνθηκαν από τη νόσο Covid-19 του νέου κορονοϊού κινδυνεύουν από καρδιακές διαταραχές, οι οποίες οφείλονται αποκλειστικά στο υπερβολικό και...
Ο κορονοϊός μάς... ραγίζει την καρδιά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας