• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C -0.5°C / 2.9°C
  1 BF
  61%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -4.0°C / 0.7°C
  2 BF
  56%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -2.0°C / 3.0°C
  4 BF
  52%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.1°C / -3.1°C
  2 BF
  39%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / -2.1°C
  4 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  -3°C -4.6°C / 0.1°C
  1 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -7°C -7.6°C / -5.5°C
  3 BF
  68%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.5°C / 2.6°C
  2 BF
  55%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C 0.8°C / 4.2°C
  3 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  1°C -2.1°C / 0.9°C
  2 BF
  75%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 3.4°C
  3 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Χιονοπτώσεις
  -2°C -1.6°C / -0.4°C
  6 BF
  81%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 3.9°C / 3.9°C
  0 BF
  52%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -3°C -3.1°C / -0.5°C
  3 BF
  59%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -1.7°C / 0.1°C
  2 BF
  69%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C -0.2°C / 4.3°C
  1 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C -0.6°C / 2.6°C
  2 BF
  84%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -2.7°C / -0.1°C
  2 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  -2°C -3.9°C / 0.8°C
  2 BF
  69%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -7°C -7.2°C / -7.2°C
  2 BF
  67%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η σουηδική «ανοσία» στη νόσο Covid-19

 • A-
 • A+
Πολλοί Σουηδοί πολιτικοί και επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η στρατηγική της χώρας τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού είναι η σωστή, δεδομένου ότι προστατεύει τους πολίτες της χωρίς να προκαλεί κατάρρευση της οικονομίας. Ομως, δεν συμφωνούν όλοι με αυτή τη μάλλον αισιόδοξη οπτική, επειδή η σουηδική στρατηγική αποδεικνύεται μόνο κατά το ήμισυ σωστή. Ενώ φαίνεται πως είναι αποτελεσματική στη μείωση των πιο σοβαρών ιατρικών κρουσμάτων, δεν καταφέρνει να διασφαλίσει εξίσου την προστασία των πιο ευπαθών ομάδων υψηλού κινδύνου, των υπερηλίκων άνω των 70 ετών αλλά και των κοινωνικά ασθενέστερων μεταναστών

Mέχρι την Κυριακή το πρωί, στη Σουηδία ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων (29.680) και των νεκρών (3.677) από τον νέο κορονοϊό ήταν πολύ μεγαλύτερος από άλλες ευρωπαϊκές χώρες με ανάλογο πληθυσμό, όπως είναι η Ελλάδα (2.819 κρούσματα και 162 θάνατοι) και η Πορτογαλία (28.810 και 1.203 άτομα, αντίστοιχα). Οι μεγάλες διαφορές στους αριθμούς των κρουσμάτων και των νεκρών οφείλονται στην επιλογή της σουηδικής κυβέρνησης να εφαρμόσει, από την πρώτη στιγμή μέχρι σήμερα, μια ήπια μορφή «ανοσίας της αγέλης».

Πρόκειται για μια έμμεση μορφή ανοσίας ενός πληθυσμού απέναντι σε μια μολυσματική νόσο, που επιτυγχάνεται όταν ένας αρκετά μεγάλος αριθμός ατόμων από αυτόν τον πληθυσμό, δηλαδή το 50-60%, έχει αποκτήσει ανοσία απέναντι στον μολυσματικό παράγοντα. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τη νέα πανδημία από τον κορονοϊό Sars CoV-2, η Σουηδία, αντίθετα με τις περισσότερες άλλες χώρες, αποφάσισε να μην επιβάλει καμία μαζική «καραντίνα»: να μην κλείσει τα εργοστάσια, τα καταστήματα και τα σχολεία.

Πράγματι, η Σουηδία υιοθέτησε εξ αρχής μια πολύ ήπια στρατηγική για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, αφήνοντας ανοιχτά τα σχολεία, τα καταστήματα και τα εστιατόρια και περιορίστηκε σε κατατοπιστικές οδηγίες και μέτρα που δεν επιβάλλονται διά νόμου αλλά εκτελούνται από τους κατάλληλα ενημερωμένους πολίτες σε εθελοντική βάση.

Για παράδειγμα, η απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 50 ατόμων και των επισκέψεων στα γηροκομεία, η διατήρηση των αποστάσεων στους δημόσιους χώρους και η συστηματική καταγραφή-παρακολούθηση μέσω τεστ της πορείας του κορονοϊού στον πληθυσμό. Έτσι, η Σουηδία δεν επέβαλε, όπως οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τον υποχρεωτικό κατ’ οίκον περιορισμό των πολιτών της, ούτε την αυστηρή κοινωνική απόσταση μεταξύ τους. Αντίθετα, στηρίχθηκε σχεδόν αποκλειστικά στα μέσα αυτοπροστασίας που υιοθετούν οικειοθελώς όλοι οι πολίτες που κινδυνεύουν.

Ωστόσο, μέχρι χθες (Κυριακή 17.5), οι θάνατοι στη Σουηδία με διαγνωσμένη την παρουσία του ιού Sars CoV-2 ξεπέρασαν τους 3.677, όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας. Αυτό είναι ένα φαινομενικά μικρό και απογοητευτικό αποτελέσματα, δεδομένης της τόσο διαφορετικής στρατηγικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας που υιοθετήθηκε από τη σουηδική κυβέρνηση.

Τα υπέρ και τα κατά του σουηδικού μοντέλου

Αυτή η τολμηρή πολιτική απόφαση βασίστηκε στις τεκμηριωμένες εισηγήσεις πολλών διαπρεπών Σουηδών επιστημόνων, οι οποίοι, από την πρώτη στιγμή, υποστηρίζουν ότι απέναντι στη νέα ιογενή απειλή μόνο η σταδιακή επίτευξη της «ανοσίας της αγέλης» μπορεί να διασφαλίσει τη μακροχρόνια επιβίωση της σουηδικής κοινωνίας και οικονομίας.

Παρ’ όλα τα επιτεύγματα της Σουηδίας στην αντιμετώπιση των πολυάριθμων και περίπλοκων προβλημάτων που θέτει η τρέχουσα πανδημία, ο αριθμός θανάτων των υπερηλίκων και των μεταναστών είναι σαφώς μεγαλύτερος από άλλες γειτονικές χώρες, όπως η Νορβηγία, η Φινλανδία και η Δανία.

Ας σημειωθεί ότι αυτές οι σκανδιναβικές χώρες, όπως και η Ελλάδα, υιοθέτησαν σχεδόν αμέσως μια πολύ πιο αυστηρή και απαγορευτική στρατηγική εναντίον της διάδοσης της νόσου Covid-19 και συνεπώς πέτυχαν να περιορίσουν τον αριθμό των κρουσμάτων και κυρίως των θανάτων, χωρίς όμως να αυξήσουν την τόσο πολύτιμη ανοσία της αγέλης. Πρόκειται δυστυχώς μόνο για μια πρόσκαιρη επιτυχία, που ενδέχεται να διαψευσθεί από το ήδη προβλέψιμο δεύτερο ή και τρίτο κύμα πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Πάντως, οι σχετικοί δείκτες της εξάπλωσης του κορονοϊού στη Σουηδία, δηλαδή οι αριθμοί των κρουσμάτων και των θανάτων κατά την ίδια χρονική περίοδο, είναι μικρότεροι σε σχέση με την Ιταλία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Βρετανία, όπου επιβλήθηκαν υπερβολικά αυστηροί κοινωνικοί περιορισμοί και απαγορεύσεις (lockdowns), τους οποίους ήδη αρχίζουν να ανακαλούν.

Δικαιολογημένα λοιπόν, αρκετοί Σουηδοί πολιτικοί και επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η στρατηγική της χώρας τους είναι η σωστή, δεδομένου ότι προστατεύει τους πολίτες της χωρίς να προκαλεί κατάρρευση της οικονομίας. Ομως, δεν συμφωνούν όλοι με την επίσημη και μάλλον αισιόδοξη οπτική, επειδή η σουηδική στρατηγική αποδεικνύεται μόνο κατά το ήμισυ σωστή.

Ενώ πράγματι φαίνεται πως είναι αποτελεσματική στη μείωση των πιο σοβαρών ιατρικών κρουσμάτων και άρα στη μείωση του στατιστικού δείκτη θνητότητας, δεν καταφέρνει, τουλάχιστον για την ώρα, να διασφαλίσει εξίσου την προστασία των πιο ευπαθών ομάδων υψηλού κινδύνου, των υπερηλίκων άνω των 70 ετών αλλά και των κοινωνικά ασθενέστερων μεταναστών.

Συνεπώς, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, αυξάνονται οι φωνές που επικρίνουν την κυβέρνηση της Σουηδίας για το ότι η στρατηγική της αφήνει απροστάτευτους τους πιο ηλικιωμένους και τις φτωχότερες κοινωνικά και οικονομικά οικογένειες, όπως είναι οι μετανάστες.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Οι εμβολιασμένοι πρέπει να φοράνε μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις;
Δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για την ικανότητα των σημερινών εμβολίων να εξαλείφουν τον κίνδυνο μετάδοσης των κορονοϊών από τους εμβολιασμένους σε άλλα πρόσωπα.
Οι εμβολιασμένοι πρέπει να φοράνε μάσκες και να τηρούν τις αποστάσεις;
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ισχυρά αντισώματα στους ηλικιωμένους από το εμβόλιο της AstraZeneca
Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευεσε το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca, το εμβόλιο που αναπτύσσουν, φαίνεται να εξασφαλίζει ισχυρή προστασία στους ηλικιωμένους.
Ισχυρά αντισώματα στους ηλικιωμένους από το εμβόλιο της AstraZeneca
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η ανοσία βρεφών και παιδιών στην COVID-19
Από όλες τις κλινικές και στατιστικές βιοϊατρικές μελέτες επιβεβαιώνεται ότι ο οργανισμός των βρεφών και των παιδιών εμφανίζεται πολύ πιο προστατευμένος από τις πιο σοβαρές επιπτώσεις της μόλυνσης από τον...
Η ανοσία βρεφών και παιδιών στην COVID-19
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η εισβολή του Covid-19 στην Αφρική
Η νέα πανδημία του κορονοϊού έφτασε και στην καυτή αφρικανική ήπειρο, όπου καθημερινά αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων και έχουν ήδη καταγραφεί οι έξι πρώτοι θάνατοι.
Η εισβολή του Covid-19 στην Αφρική
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η εξουδετέρωση του Covid-19 με μονοκλωνικά αντισώματα
Ενώ πρέπει να περιμένουμε αρκετά -από 9 έως 15 μήνες- μέχρι να δημιουργηθούν τα πρώτα δοκιμασμένα εμβόλια μόλις χθες ανακοινώθηκε μια διαφορετική θεραπευτική στρατηγική για την αντιμετώπισή του.
Η εξουδετέρωση του Covid-19 με μονοκλωνικά αντισώματα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας