Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πώς επηρεάζει το κλίμα τον κορονοϊό
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πώς επηρεάζει το κλίμα τον κορονοϊό

  • A-
  • A+
Από τις πρόσφατες μελέτες σχετικά με την επίδραση του κλίματος στη διάδοση της νέας μολυσματικής νόσου Covid-19 ξεχωρίζουν οι έρευνες που μόλις δημοσιεύτηκαν σε Κίνα, Ισπανία και ΗΠΑ, από τις οποίες προκύπτει ότι είναι πολύ πιθανόν η διάδοση του κορονοϊού να ευνοείται και να διευκολύνεται από το ψυχρό και υγρό κλίμα του φθινοπώρου και του χειμώνα. Αντίθετα, τείνει να μειώνεται όταν η μέση θερμοκρασία ανεβαίνει αρκετά και όταν η ατμόσφαιρα γίνεται ξηρή, όπως π.χ. συμβαίνει την άνοιξη και το καλοκαίρι

Από την πρώτη στιγμή που εκδηλώθηκε η πλανητική επιδημία του Sars CoV-2 πολλοί επιστήμονες θα ήθελαν να ξέρουν αν και πώς επηρεάζει το κλίμα την εξάπλωσή του. Ετσι, παράλληλα με τις έρευνες για τη γενετική δομή και την αναπαραγωγή του νέου κορονοϊού, έχουν πληθύνει και οι μελέτες σχετικά με τις μετεωρολογικές συνθήκες που ενδεχομένως μπορούν να διευκολύνουν ή, αντίθετα, να επιβραδύνουν την ταχύτατη διάδοσή του στους ανθρώπινους πληθυσμούς.

Στην προσπάθειά τους μάλιστα να προβλέψουν για πόσο χρόνο ακόμα θα πρέπει να περιμένουμε ότι θα παραμείνουν υψηλοί οι σημερινοί ρυθμοί διάδοσης της Covid-19, οι ερευνητές δημιουργούν τα μαθηματικά επιδημιολογικά μοντέλα που περιγράφουν τις αλλαγές στη δυναμική της εξάπλωσης του κορονοϊού σε έναν πληθυσμό κατά τη διάρκεια μιας ορισμένης χρονικής περιόδου ή μιας εποχής του χρόνου.

Μια αισιόδοξη πρόβλεψη που προκύπτει από αυτά τα μοντέλα είναι ότι σταδιακά κατά την άνοιξη (τον Απρίλιο και κυρίως τον Μάιο), αλλά ακόμα περισσότερο κατά τη θερινή περίοδο που ακολουθεί ενδέχεται να υπάρξει σημαντική μείωση των νέων κρουσμάτων. Και αυτό θα συμβεί, όπως υποθέτουν ή, ακριβέστερα, όπως ελπίζουν αρκετοί λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι, επειδή με την προοδευτική αύξηση της θερμοκρασίας τους επόμενους μήνες ο νέος κορονοϊός ενδέχεται να είναι πολύ λιγότερο μολυσματικός. Μια πολύ ελπιδοφόρος προοπτική, που δεν είναι καθόλου αυθαίρετη αφού στηρίζεται στην ανάλογη εποχική διαγωγή των άλλων κορονοϊών, όπως ο Sars κι ο Embola, καθώς και του εποχικού ιού της γρίπης.

Το καλοκαίρι πάνε διακοπές;

Κοινός παρονομαστής των μέχρι σήμερα ερευνών σχετικά με τη συμπεριφορά των περισσότερων κορονοϊών που δημιουργούν πνευμονικές μολυσματικές παθήσεις στους ανθρώπους είναι ότι η εποχική αύξηση της θερμοκρασίας αποτελεί όντως ένα σοβαρό εμπόδιο για τη διάδοση των νόσων αυτών των κορονοϊών.

Δεν γνωρίζουμε ακόμα αρκετά για τον Sars CoV-2 και τη μολυσματική συμπεριφορά του, ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι θα συμπεριφερθεί και αυτός με τρόπο ανάλογο με τους άλλους κορονοϊούς. Ωστόσο θεωρείται πιο πιθανό ότι θα κάνει κάτι ανάλογο. Πράγματι πολλές έρευνες δείχνουν ότι η μεγάλη πλειονότητα των κορονοϊών κατά την άνοιξη και το καλοκαίρι παρουσιάζει όντως μειωμένη μολυσματική δύναμη, δηλαδή μικρότερο δείκτη μεταδοτικότητας, επειδή όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αυξάνεται σημαντικά αλλοιώνει τις πρωτεϊνικές δομές των περισσότερων κορονοϊών.

Ανάμεσα στις πολύ πρόσφατες μελέτες σχετικά με την επίδραση του κλίματος στη διάδοση της νέας μολυσματικής νόσου Covid-19 ξεχωρίζουν οι έρευνες που δημοσιεύτηκαν σε Κίνα, Ισπανία και ΗΠΑ, από τις οποίες προκύπτει ότι όντως η διάδοση του κορονοϊού ευνοείται από το ψυχρό και υγρό κλίμα, ενώ τείνει να μειώνεται όταν η μέση θερμοκρασία ανεβαίνει αρκετά και όταν η ατμόσφαιρα γίνεται ξηρή, όπως π.χ. συμβαίνει την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Παρόλα αυτά, θα πρέπει να επισημανθεί ότι ακόμα κι αν αυτό συμβεί με την άνοδο της θερμοκρασίας, δεν σημαίνει ότι ξεμπερδέψαμε με τον νέο κορονοϊό ή ότι αυτός «πεθαίνει», αλλά μόνο ότι το καλοκαίρι γίνεται πρόσκαιρα λιγότερο μολυσματικός!

Με τον ερχομό του φθινοπώρου και του χειμώνα θα επανέλθει και η διάδοση του νέου κορονοϊού θα εξαρτηθεί από το αν διαθέτουμε αποτελεσματικές θεραπείες και εμβόλια ή, εναλλακτικά, από το αν θα μεταλλαχτεί από μόνος του σε έναν λιγότερο επιθετικό ιό. Μέχρι τότε στις περιοχές της Γης που σήμερα είναι καλοκαίρι, όπως π.χ. η Αυστραλία, η Αργεντινή και η Νότια Αφρική, θα πρέπει πιθανότατα να περιμένουμε σύντομα μια δραματική αύξηση των κρουσμάτων.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Γιατί το Πεκίνο εμποδίζει τη διενέργεια ερευνών του ΠΟΥ;
Το Πεκίνο κάνει ό,τι μπορεί για να εμποδίσει την πραγματοποίηση της διεθνούς έρευνας για τη ζωική προέλευση και την αρχική εξέλιξη του κορονοϊού, που από μήνες είχε συμφωνηθεί με τον ΠΟΥ.
Γιατί το Πεκίνο εμποδίζει τη διενέργεια ερευνών του ΠΟΥ;
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η μεταλλαξιμότητα του κορονοϊού
Ανάμεσα στις διαρκείς μεταλλάξεις και τις πολυάριθμες προσαρμοστικές αλλαγές του βρετανικού κορονοϊού τρεις ήταν αυτές που συνέβαλαν στη μεταδοτική επιτυχία της νέας παραλλαγής.
Η μεταλλαξιμότητα του κορονοϊού
ΚΟΣΜΟΣ
Ματιές στον κόσμο από το ταραχώδες 2020
Θα μπορούσαν να χυθούν τόνοι μελανιού, ώστε να περιγραφεί έστω και κατά προσέγγιση, αυτό που αποτέλεσε την πιο ταραχώδη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών, πολλαπλασιάζοντας τον ανθρώπινο πόνο.
Ματιές στον κόσμο από το ταραχώδες 2020
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Ντόναλντ Τραμπ: ο πρόεδρος των ΗΠΑ που απαξιώνει την επιστήμη
Γιατί, άραγε, οι κορυφαίοι Αμερικανοί επιστήμονες και τα διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά απορρίπτουν από κοινού και δημόσια την επιστροφή του Τραμπ στην προεδρία;
Ντόναλντ Τραμπ: ο πρόεδρος των ΗΠΑ που απαξιώνει την επιστήμη
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Για την προστασία από τη μόλυνση οι μάσκες αντι-Covid δεν επαρκούν!
Η χρήση μάσκας δεν επαρκεί για την προστασία από την μόλυνση από κορονοϊό σύμφωνα με έρευνα από το Πανεπιστήμιο Warwick Business School.
Για την προστασία από τη μόλυνση οι μάσκες αντι-Covid δεν επαρκούν!
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η επαναμόλυνση από τον κορονοϊό δεν ισοδυναμεί με... επανανόσηση
Σε ορισμένους ασθενείς η ανοσολογική τους μνήμη εξασθενεί μετά από μερικούς μήνες, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα των αντισωμάτων που διαθέτουν για να αντιμετωπίζουν τις νέες εισβολές κορονοϊών.
Η επαναμόλυνση από τον κορονοϊό δεν ισοδυναμεί με... επανανόσηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας