Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Η επιστήμη και η καινοτομία στην υπηρεσία της διαχείρισης των φυσικών κινδύνων
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η επιστήμη και η καινοτομία στην υπηρεσία της διαχείρισης των φυσικών κινδύνων

  • A-
  • A+
Την Πέμπτη (10-10-2019), στη Θεσσαλονίκη κύκλος ομιλιών με θέμα «Η επιστήμη και η καινοτομία στην υπηρεσία της διαχείρισης των φυσικών κινδύνων», που διοργανώνει το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Οι ομιλίες θα πραγματοποιηθούν στο αμφιθέατρο «Αλέξανδρος Τσιούμης» της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Είσοδος ελεύθερη. Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης

Το Γαλλικό Ινστιτούτο της Ελλάδας σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) διοργανώνουν την Πέμπτη μια ενδιαφέρουσα σειρά ομιλιών και συζητήσεων με θέμα «Η επιστήμη και η καινοτομία στην υπηρεσία της διαχείρισης των φυσικών κινδύνων».

Στο πρώτο μέρος της βραδιάς κορυφαίοι Γάλλοι και Ελληνες επιστήμονες θα μοιραστούν τις ιδέες και το ερευνητικό τους έργο. Θα παρουσιάσουν στο μη ειδικό κοινό την πρόοδο που έχει επιτευχθεί όσον αφορά την ασφάλεια, προσφέροντας μια πανοραμική εικόνα των σημαντικότερων μεθόδων και τεχνικών καινοτομιών που σχετίζονται με την πρόληψη φυσικών κινδύνων, ιδιαίτερα των φυσικών φαινομένων με σημαντικές συνέπειες όπως οι πλημμύρες, οι σεισμοί και οι δασικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Το δεύτερο μέρος της βραδιάς θα είναι αφιερωμένο σε συζητήσεις σχετικά με το πώς θα μπορούσε να προβλεφθεί και να σχεδιαστεί αποτελεσματικότερα η μελλοντική στρατηγική για τον μετριασμό των συνεπειών από τέτοια καταστροφικά φαινόμενα, εστιάζοντας πρωτίστως στους κινδύνους έως το 2030, στην πιθανή ένταση και την επαναληψιμότητά τους. Στη συνέχεια θα περιγράψουν τις προτεραιότητές μας όσον αφορά τη διαχείριση αυτών των κινδύνων.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου, το σκεπτικό της επιλογής του συγκεκριμένου θέματος αυτών των ομιλιών είναι ότι «η ασφάλεια, ως εγγενής διάσταση της ευημερίας, αποτελεί τη δεύτερη θεμελιώδη ανάγκη της πυραμίδας του Maslow. Μεταξύ των κινδύνων από τους οποίους ο άνθρωπος προσπάθησε να προστατευθεί, οι φυσικοί κίνδυνοι διαδραμάτιζαν ανέκαθεν σημαντικό ρόλο, ο οποίος εντείνεται στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο, σε καταστάσεις κινδύνου, ο άνθρωπος έχει επιδείξει από το παρελθόν μεγάλη ικανότητα να εφευρίσκει και να καινοτομεί για να περιορίσει την απειλή».

Επομένως κοινός στόχος των ομιλιών και των συζητήσεων είναι να αναζητηθούν οι ακριβείς απαντήσεις σε μια σειρά από επίκαιρα ερωτήματα όπως: Ποιες είναι οι λύσεις που προκύπτουν σήμερα προκειμένου να περιοριστεί η απειλή των φυσικών καταστροφικών φαινομένων στη ζωή μας; Ποια είναι τα μείζονα διακυβεύματα του μέλλοντος σε θέματα φυσικών απειλών και ποια θα μπορούσε να είναι η κατάσταση στον κόσμο το 2030;

Το πρόγραμμα της βραδιάς αναλυτικά

Παρουσίαση και συντονισμός της βραδιάς από τους Γιώργο Τούλα, δημοσιογράφο, εκδότη του free press περιοδικού «Παράλλαξη», και Γιώργο Γονιάδη, διεθνολόγο με ειδίκευση στις στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης.

18.30-19.00 (εισαγωγή):

Εναρξη της βραδιάς από τον Philippe Ray, γενικό πρόξενο και διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Ακολουθεί ο Mohamed Rochdi, ακόλουθος Επιστημονικής και Πανεπιστημιακής Συνεργασίας της πρεσβείας της Γαλλίας στην Ελλάδα. Καλωσόρισμα από Ελληνες επισήμους.

Εναρκτήρια ομιλία του καθ. Κωνσταντίνου Λ. Κατσιφαράκη, κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Εισαγωγικό σχόλιο του καθηγητή Νικόλαου Θεοδοσίου, διευθυντή του Εργαστηρίου Τεχνικής και Διαχείρισης Υδατικών Πόρων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών (ΑΠΘ).

19.00-20.15 (παρουσιάσεις):

Οι καινοτόμες λύσεις για την αντιμετώπιση των φυσικών κινδύνων:

«Χρηματοδότηση και οργάνωση έκτακτης βοήθειας σε περίπτωση φυσικής καταστροφής» - Μαρία Μαρκούδη και Χριστίνα Κωστάκη, υπεύθυνη του γραφείου της Θεσσαλονίκης και υπεύθυνη των προγραμμάτων και εθελοντών του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμός.

«Βελτίωση δεδομένων και προβλέψεων καιρού» - Στυλιανός Κωτσόπουλος, project manager, Draxis.

«Εργαλεία τηλεπισκόπησης για τη διαχείριση των δασικών πυρκαγιών» - Ιωάννης Γήτας, διευθυντής Εργαστηρίου Δασικής Διαχειριστικής και Τηλεπισκόπησης Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος (ΑΠΘ).

«Χρήση των κοινωνικών δικτύων ως ανιχνευτών πολίτη σε περίπτωση φυσικής καταστροφής» - Samuel Auclair, μηχανικός, σεισμολόγος της Εθνικής Γεωλογικής Υπηρεσίας (BRGM).

«Ανάλυση και διαχείριση κινδύνων μέσω της επιτήρησης με χρήση μη επανδρωμένων αεροχημάτων, (UAV)» - Κυριάκος Υάκινθος, διευθυντής του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών & Στροβιλομηχανών, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (ΑΠΘ).

«Χρήση και εκτροπή ηλεκτρονικών τεχνολογιών και συσκευών για την καλύτερη προστασία των πληθυσμών» - Gaël Musquet, διευθυντής του Hackers Against Natural Disasters (HANDS).

20.15-21.15 (συζήτηση):

Ποια η μελλοντική στρατηγική σε θέματα μετριασμού των κινδύνων; Ποιες οι προβλέψεις για την επανάληψη και την ένταση των κινδύνων έως το 2030; Ποιες οι επιχειρηματικές ευκαιρίες στον τομέα της διαχείρισης κινδύνων; Ποιες οι προτεραιότητες για την αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων στο εγγύς μέλλον;

Συμμετέχουν: Samuel Auclair, Ιωάννης Γήτας, Χαράλαμπος Κοντοές, Gaël Musquet, Nικόλαος Θεοδοσίου, Κυριάκος Υάκινθος.

21.15: Λήξη.

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Οι κλιματικές αλλαγές απειλούν άμεσα την υγεία μας
Ερευνες καταγράφουν τον τελευταίο αιώνα συνολική αύξηση της θερμοκρασίας της Γης κατά 0,6 βαθμούς Κελσίου, ενώ προβλέπεται ότι η μέση θερμοκρασία θα αυξηθεί από 0,9 έως και 2 βαθμούς μέχρι το έτος 2050. Ομως,...
Οι κλιματικές αλλαγές απειλούν άμεσα την υγεία μας
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η θερινή κατασκήνωση της τεχνοεπιστήμης για παιδιά
Σε μερικές ημέρες ξεκινά το φετινό «summer camp» του Μουσείου Κοτσανά, ένα πρωτότυπο πρόγραμμα γεμάτο δημιουργικές δραστηριότητες για να ανακαλύψουν τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι τη σημασία της αρχαίας...
Η θερινή κατασκήνωση της τεχνοεπιστήμης για παιδιά
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Τα γάντια αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από τον κορονοϊό
Aπό την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, η χρήση μάσκας και πλαστικών γαντιών υπήρξε αντικείμενο σοβαρών διενέξεων μεταξύ των γιατρών.
Τα γάντια αυξάνουν τον κίνδυνο λοίμωξης από τον κορονοϊό
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Διάγνωση του κορονοϊού με την... όσφρηση
Ερευνα στη Φινλανδία έδειξε ότι τα σκυλιά μπορούν να διακρίνουν μέσω της όσφρησης αν ένας άνθρωπος έχει μόλις μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό και μάλιστα πέντε ημέρες νωρίτερα απ’ ό,τι τα κλασικά ιατρικά τεστ
Διάγνωση του κορονοϊού με την... όσφρηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας