Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Νέα ευρωπαϊκή διάκριση για το ΙΤΕ

Ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του ΙΤΕ, Μανώλης Στρατάκης

Νέα ευρωπαϊκή διάκριση για το ΙΤΕ

  • A-
  • A+

Μια εξαιρετική διεθνή επιστημονική επιτυχία, με βαρύτητα στην παραγωγή και στην οικονομία των νέων τεχνολογιών, σημείωσε το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), αφού επιστημονικό πρόγραμμα που συντονίζει το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ αξιολογήθηκε ως 11ο από 643 προτάσεις που υποβλήθηκαν συνολικά στην Ευρώπη και θα τύχει ειδικής χρηματοδότησης.

Στις δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα, η εν λόγω επιτυχία αποκτά μεγαλύτερη σημασία, αφού καταδεικνύει τις δυνατότητες που υπάρχουν στους στρατηγικούς τομείς ανάπτυξης για την Ελλάδα. Πρακτικά, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανοίγει ο δρόμος για την κατασκευή πρωτοποριακών μικρονανοχημικών στοιχείων, που θα έχουν τεράστια αντοχή στη φθορά, τις τριβές, μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον διαχωρισμού νερού, πετρελαίου και σε άλλες βιομηχανικές εφαρμογές. Θεμελιωτής της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι ο σημερινός αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης.

Ειδικότερα, όπως τονίζουν εκπρόσωποι του ΙΤΕ, «δεδομένου ότι υποβλήθηκαν συνολικά 643 προτάσεις από όλη την Ευρώπη και χρηματοδοτήθηκαν μόλις 24, το ποσοστό επιτυχίας ήταν μικρότερο του 4%. Ανάμεσα στις προτάσεις που χρηματοδοτήθηκαν, και μάλιστα στην 11η θέση, βρίσκεται αυτή που συντονίζει η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Μικρο-Νανοδόμησης με Υπερβραχείς Παλμούς Λέιζερ (ΕΜΝΥΛ) του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ ‘‘Σάββας Γεωργίου’’». Η ερευνητική ομάδα έχει επικεφαλής τον ερευνητή του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ Εμμανουήλ Στρατάκη και αποτελείται από την Ανθή Ρανέλλα, τον Γεώργιο Τσιμπίδη, 2 μεταδιδακτορικούς ερευνητές, 4 διδακτορικούς και 6 μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Η έρευνα

Για το αντικείμενο και το περιεχόμενο της προτεινόμενης έρευνας τονίζεται: «Είναι η ανάπτυξη τεχνικών βιομιμητικής κατεργασίας υλικών με λέιζερ για την κατασκευή επιφανειών ιεραρχικής κλίμακας με σημαντικές εφαρμογές στη μικρορευστονική. Κατά καιρούς, έχουν εφαρμοστεί πολλές στρατηγικές μέθοδοι παρασκευής επιφανειών με εξαιρετικές φυσικοχημικές, οπτικές, μηχανικές και βιολογικές ιδιότητες. Μια από τις σπουδαιότερες βασίζεται στη μίμηση των μοναδικών χαρακτηριστικών των φυσικών επιφανειών, όπως αυτά προσδίδονται από τη μητέρα φύση. Η μελέτη και η προσομοίωση βιολογικών συστημάτων με επιθυμητές ιδιότητες είναι ευρέως γνωστές ως βιομιμητική. Αυτή η προσέγγιση περιλαμβάνει τη μετατροπή των ιδεών, εννοιών και αρχών που αναπτύχθηκαν από τη φύση σε ανθρωπογενείς τεχνολογίες».

Η ερευνητική προσπάθεια της ομάδας αποσκοπεί στην εφαρμογή καινοτόμων τεχνικών κατεργασίας λέιζερ για την ανάπτυξη επιφανειών που μιμούνται, αφενός τις θαυμαστές ιδιότητες συγκομιδής, μεταφοράς και καθοδήγησης υγρών, ιδιότητες που εμφανίζουν τα εξωτερικά στρώματα των κελυφών σπάνιων υδρόβιων ερπετών (ενδεικτικά το είδος Dysodius magnus), αφετέρου εμφανίζουν και εξαιρετικές ιδιότητες αντίστασης στη φθορά και την τριβή που χαρακτηρίζουν τα κελύφη σπάνιων σκαθαριών (ενδεικτικά το είδος Phrynosoma cornutum).

Ο Μανόλης Στρατάκης, για τις πρακτικές εφαρμογές του εγχειρήματος -μεταξύ άλλων- αναφέρει ότι «η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας του εν λόγω έργου αναμένεται να οδηγήσει σε μια καινοτόμο τεχνολογία κατασκευής προηγμένων μικρονανομηχανικών στοιχείων, με ενισχυμένη αντοχή στην τριβή και φθορά, π.χ. ανάπτυξη υψηλής απόδοσης ρουλεμάν ολίσθησης και μικρομηχανικών εξαρτημάτων αντλιών. Επιπλέον, αναμένεται να ανοίξει ο δρόμος για μοναδικές εφαρμογές που αφορούν τον διαχωρισμό νερού και πετρελαίου, τη μειωμένη αντίσταση στις υποβρύχιες εφαρμογές και την αποτελεσματική ψύξη ηλεκτρονικών υψηλής ισχύος».

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Μέτρησαν την ασυμμετρία στη Φύση
Τη μέτρηση του πολύπλοκου φαινομένου της χειρομορφίας, σε απόλυτη τιμή μάλιστα, πέτυχε για πρώτη φορά διεθνώς ερευνητική ομάδα του Φυσικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής...
Μέτρησαν την ασυμμετρία στη Φύση
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ελληνική τεχνογνωσία για εμβόλιο κατά του κοροναϊού
Η Ειρήνη Αθανασάκη, καθηγήτρια του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, εξηγεί πως η Ελλάδα διαθέτει από το 2016 την κατάλληλη επιστημονική τεχνογνωσία αιχμής και μπορεί να δημιουργήσει άμεσα στην Κίνα...
Ελληνική τεχνογνωσία για εμβόλιο κατά του κοροναϊού
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Έρευνα του ΙΤΕ ρίχνει φως στη λειτουργία των ενδονευρώνων ταχείας πυροδότησης
Η ανακάλυψη των ερευνητών του ΙΤΕ φέρνει στο φως τον τρόπο με τον οποίο τα κύτταρα αυτά ενσωματώνουν τα ερεθίσματα που δέχονται με τη χρήση πολύπλοκων, μη γραμμικών υπολογισμών στους δενδρίτες τους, αποτέλεσμα...
Έρευνα του ΙΤΕ ρίχνει φως στη λειτουργία των ενδονευρώνων ταχείας πυροδότησης
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Γιορτάζοντας τα 50 χρόνια από την πρώτη προσσελήνωση του ανθρώπου
Γιορτάζοντας τον πρώτο «περίπατο» του ανθρώπου πάνω στη Σελήνη, το Ιδρυμα Ευγενίδου διοργανώνει το επόμενο Σάββατο μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.
Γιορτάζοντας τα 50 χρόνια από την πρώτη προσσελήνωση του ανθρώπου
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η έναρξη του Εθνικού Δικτύου Κλιματικής Αλλαγής
Την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Κλιματικής Αλλαγής και των επιπτώσεών της ανακοίνωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Κ. Φωτάκης και η Γ.Γ Ερευνας και Τεχνολογίας Πατρίτσια Κυπριανίδου
Η έναρξη του Εθνικού Δικτύου Κλιματικής Αλλαγής
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
«Τα βιομιμητικά συστήματα μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα ευρύ φάσμα υλικών»
Με έμπνευση τη φύση και ειδικά τη λειτουργία των νούφαρων αλλά και τις μικροδομές του δέρματος θαλάσσιων οργανισμών, ερευνητές του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας, δημιούργησαν βιομιμητικά συστήματα, οι...
«Τα βιομιμητικά συστήματα μπορούν να εφαρμοστούν σε ένα ευρύ φάσμα υλικών»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας