• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  5°C 0.8°C / 6.9°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  1°C -0.2°C / 3.5°C
  1 BF
  66%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.0°C / 9.4°C
  2 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  -4°C -4.1°C / -4.1°C
  1 BF
  86%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  75%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.8°C / 1.5°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.6°C / -3.7°C
  0 BF
  63%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  4°C 3.6°C / 9.0°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 2.8°C / 7.5°C
  3 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C -5.1°C / 3.9°C
  2 BF
  52%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 5.1°C / 8.4°C
  3 BF
  71%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  2 BF
  66%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  -2°C -2.5°C / -2.5°C
  0 BF
  59%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  5°C -2.5°C / 6.7°C
  1 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  7°C -0.2°C / 6.8°C
  2 BF
  47%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  4°C 1.0°C / 7.1°C
  1 BF
  74%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  4°C -1.7°C / 4.4°C
  2 BF
  50%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.3°C / 3.6°C
  1 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -6°C -6.2°C / -6.2°C
  2 BF
  54%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Το Σύμπαν για όλους»

 • A-
 • A+

«Tο Σύμπαν για όλους» είναι ο τίτλος του καινοτόμου προγράμματος για εκπαιδευτικούς Φυσικής, Πληροφορικής και Τεχνολογίας της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που σύντομα ξεκινά σε πιλοτική φάση και φέρει την υπογραφή κορυφαίων οργανισμών από όλον τον πλανήτη.

Το πρόγραμμα διοργανώνουν το πείραμα CMS (ένα από τα δύο μεγάλα πειράματα του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Σωματιδιακής Φυσικής, CERN), το περίφημο Ινστιτούτο Θεωρητικής Φυσικής του Καναδά Perimeter και το σπουδαίο European Gravitational Observatory, ενώ από την Ελλάδα συμμετέχουν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών, ΣΕΜΦΕ), το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Τμήμα Φυσικής), το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο (Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεματικής), το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, το Ιδρυμα Ευγενίδου, η Σχολή Χιλλ και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πειραιά «Ουρουγουάη».

«Το Σύμπαν για όλους», που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, περιλαμβάνει σε αυτήν την πρώτη φάση έναν πιλοτικό κύκλο επιμορφωτικών μαθημάτων από κορυφαίους εισηγητές από όλο τον κόσμο γύρω από τρία γνωστικά αντικείμενα:

1. Παρουσίαση των σύγχρονων θεωριών της Φυσικής μέσα από πειράματα Φυσικής με απλά υλικά.
2. Εξοικείωση με σύγχρονες τεχνολογίες, νέες επιστημονικές ανακαλύψεις, επιστημονικά νέα.
3. Επαφή με τα μεγάλα ερευνητικά κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού και γνωριμία με ερευνητές αυτών των κέντρων.

Οι στόχοι του προγράμματος είναι: Η ενθάρρυνση των εκπαιδευτικών στο να μεταδώσουν επιστημονικό τρόπο σκέψης και ερευνητική κουλτούρα στους μαθητές τους. Η έρευνα, η ανάπτυξη και η εφαρμογή καινοτόμων και συμμετοχικών εκπαιδευτικών δράσεων μέσα και έξω από την τάξη, μέσω του σχεδιασμού βιωματικών πειραμάτων προσαρμοσμένων στις ανάγκες των μαθητών.

Ο απώτερος όμως στόχος είναι, μέσα από την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, να ωφεληθούν οι μαθητές των σχολείων που θα συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Πιο συγκεκριμένα το πρόγραμμα αποβλέπει:

Στην ενίσχυση της αυτονομίας των παιδιών, την κοινωνικοποίηση και την ουσιαστική επαφή τους με τον κόσμο που τα περιβάλλει μέσω των hands on εργαστηρίων και των δράσεων του προγράμματος που θα τους ανοίξει νέους ορίζοντες.

Στην εισαγωγή των μαθητών στον συναρπαστικό κόσμο της σύγχρονης Φυσικής, της τεχνολογίας και της καινοτομίας μεταδίδοντάς τους την κουλτούρα της επιστήμης και των διεθνών ερευνητικών κέντρων. Στην προσέγγιση των παιδιών στην έννοια της επιστήμης ώστε να μην αισθάνονται ότι είναι κάτι μακρινό και απρόσιτο που δεν τα αφορά.

Με άλλα λόγια, στοχεύει στη μετάδοση της ερευνητικής κουλτούρας και του επιστημονικού τρόπου σκέψης σε δημόσια σχολεία και μαθητικές κοινότητες που έχουν περιορισμένη πρόσβαση στη σύγχρονη επιστήμη.

Την επιστημονική ομάδα του προγράμματος συντονίζει ο διεθνούς κύρους φυσικός Σταύρος Κατσανέβας, καθηγητής του Paris IV, διευθυντής European Gravitational Observatory (EGO), και οι: Τίνα Νάντσου, φυσικός, επιστημονική συνεργάτιδα του Τμήματος Φυσικής ΕΚΠΑ, Χρύσα Σοφιανοπούλου, επίκουρη καθηγήτρια Χαροκοπείου Πανεπιστημίου, και Νίκος Τράκας, καθηγητής (ΣΕΜΦΕ/ΕΜΠ).

Για αυτή την πρώτη πιλοτική φάση –που χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Ευγενίδου– θα επιλεγούν 30 εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (που διδάσκουν Φυσική, Πληροφορική ή Τεχνολογία στις δύο τελευταίες τάξεις του Δημοτικού, στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο) από τον Νομό Αττικής. Στην αμέσως επόμενη φάση το πρόγραμμα θα συμπεριλάβει εκπαιδευτικούς από όλη την Ελλάδα.

Χρήσιμες πληροφορίες

Η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι δωρεάν. Ημερομηνίες διεξαγωγής: Σάββατο και Κυριακή 2 και 3 Νοεμβρίου 2019, Σάββατο και Κυριακή 9 και 10 Νοεμβρίου 2019, Σάββατο και Κυριακή 23 και 24 Νοεμβρίου 2019. Και ο χώρος διεξαγωγής θα είναι το Ιδρυμα Ευγενίδου (λεωφ. Συγγρού 387, 175 64, Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11).

Οι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να κατατεθούν μέχρι τις 6 Οκτωβρίου 2019. Τα ονόματα των εκπαιδευτικών που θα επιλεγούν θα ανακοινωθούν στις 18 Οκτωβρίου 2019. Η υποβολή αιτήσεων συμμετοχής γίνεται αποκλειστικά και μόνο μέσω της ηλεκτρονικής φόρμας. Η εφαρμογή στην τάξη θα γίνει σε δύο διδακτικές ώρες και θα δοθεί στους επιμορφούμενους καθηγητές χρόνος 2 μηνών για την προετοιμασία και την υλοποίηση. Εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες και έχετε ερωτήσεις για το πρόγραμμα, μπορείτε να τις αποστείλετε ηλεκτρονικά: [email protected]

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Γιορτάζοντας τα 50 χρόνια από την πρώτη προσσελήνωση του ανθρώπου
Γιορτάζοντας τον πρώτο «περίπατο» του ανθρώπου πάνω στη Σελήνη, το Ιδρυμα Ευγενίδου διοργανώνει το επόμενο Σάββατο μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.
Γιορτάζοντας τα 50 χρόνια από την πρώτη προσσελήνωση του ανθρώπου
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Συζήτηση για την ψευδοεπιστήμη
Την Πέμπτη 27 Ιουνίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Βιβλίο του Σύμπαντος, Γραφές των ανθρώπων», στον κήπο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, τρεις Έλληνες επιστήμονες θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν για το πρόβλημα...
Συζήτηση για την ψευδοεπιστήμη
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Το ταξίδι του διαστημικού τηλεσκοπίου JWST ξεκίνησε!
Οταν φτάσει στο σημείο προορισμού το τεχνολογικό «μάτι» του τηλεσκοπίου θα αρχίσει να διερευνά -σε ασύλληπτο μέχρι σήμερα βάθος χρόνου και έκταση- μια σειρά από αινιγματικά κοσμικά φαινόμενα.
Το ταξίδι του διαστημικού τηλεσκοπίου JWST ξεκίνησε!
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η σκοτεινή πλευρά του Κόσμου
Ο Νταβίντ Ελμπάζ με το έργο του έχει συμβάλει στην έρευνα της σκοτεινής ύλης-ενέργειας και είναι ένας ικανότατος εκλαϊκευτής της επιστήμης, συγγραφέας πολυάριθμων επιστημονικών άρθρων και δύο μυθιστορημάτων.
Η σκοτεινή πλευρά του Κόσμου
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ανοίγοντας τα σχολεία χωρίς σαφή υγειονομικά πρωτόκολλα
Τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι σχετικές οδηγίες για τη δεύτερη σχολική χρονιά σε καιρό πανδημίας δεν είναι σε θέση να εγγυηθούν την ασφαλή και ανώδυνη επανεκκίνηση της εκπαιδευτικής μηχανής στον τόπο μας.
Ανοίγοντας τα σχολεία χωρίς σαφή υγειονομικά πρωτόκολλα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Σήμερα, ομιλία-συζήτηση με θέμα «Βίος εν δικτύω»
Με την ομιλία του καθηγητή Πληροφορικής και συγγραφέα Χρίστου Παπαδημητρίου συνεχίζεται η σειρά Διακεκριμένες Διαλέξεις του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Παν/μίου Κρήτης.
Σήμερα, ομιλία-συζήτηση με θέμα «Βίος εν δικτύω»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας