• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  36°C 34.1°C / 37.4°C
  3 BF
  24%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 22.6°C / 32.4°C
  4 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.0°C / 34.3°C
  2 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.2°C
  3 BF
  42%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  4 BF
  69%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 22.0°C / 31.8°C
  5 BF
  23%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 27.2°C / 27.4°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  30°C 29.2°C / 33.5°C
  3 BF
  30%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.2°C / 31.4°C
  2 BF
  73%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.9°C / 31.9°C
  1 BF
  37%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.9°C / 33.4°C
  3 BF
  35%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 31.6°C / 35.7°C
  2 BF
  30%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 28.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  35°C 34.9°C / 35.5°C
  5 BF
  21%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  35°C 29.0°C / 35.5°C
  4 BF
  24%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.8°C / 29.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  37°C 34.7°C / 37.7°C
  4 BF
  17%
 • Καβάλα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  28°C 28.3°C / 28.3°C
  2 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  27°C 22.7°C / 35.2°C
  2 BF
  32%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 27.8°C
  6 BF
  30%

Η χρωματισμένη περιοχή στη φωτ. αντιστοιχεί στον μετωπιαίο φλοιό του ανθρώπινου εγκεφάλου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ομιλία του Μιχαήλ K. Πετρίδη

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Αύριο Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00 στη Μεγάλη Αίθουσα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (στο κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου), θα αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Αθηνών ο Μιχαήλ K. Πετρίδης, καθηγητής Νευρολογίας, Νευροχειρουργικής και Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά. Μετά την αναγόρευσή του, ο Μ. Πετρίδης θα δώσει μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη με τίτλο: «Ο εποπτικός ρόλος του μετωπιαίου φλοιού, η Μνήμη και ο Λόγος».

Ο τίτλος της ομιλίας συνοψίζει το αντικείμενο των πολυετών ερευνών του που αφορούν τη σχέση της νόησης με τους μηχανισμούς του εγκεφάλου και ειδικότερα τη διερεύνηση της λειτουργίας του μετωπιαίου φλοιού και των αλληλεπιδράσεών του με τις άλλες περιοχές του εγκεφαλικού φλοιού κατά την επιτέλεση των νοητικών δραστηριοτήτων.

Η προσφορά του σε αυτό το ερευνητικό πεδίο αναγνωρίζεται διεθνώς και θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους μελετητές της κυτταρικής δομής, της ανατομίας και της νευρωνικής δραστηριότητας που υπόκειται στην εποπτεία της σκέψης.

Μερικά βασικά ευρήματα αυτού του έργου-ορόσημο έχουν μάλιστα αποδειχτεί εξαιρετικής σημασίας για τους ασθενείς με βλάβες του εγκεφάλου. Η ακριβής γνώση του ρόλου του μετωπιαίου φλοιού στη διαχείριση των πληροφοριών, στην επιλογή των κατάλληλων απαντήσεων από τον εγκέφαλο και στη λειτουργία του ανθρώπινου Λόγου επιτρέπει στους ειδικούς γιατρούς να εντοπίζουν επακριβώς τα νευρολογικά αίτια των διαταραχών της συμπεριφοράς αυτών των ασθενών.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης αναλυτικά

Προσφώνηση από τον αναπληρωτή πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητή Αθανάσιο Z. Τσακρή.

Παρουσίαση του έργου και της προσωπικότητας του τιμωμένου από τον αναπληρωτή καθηγητή Νευρολογίας και Νευροψυχολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών της Υγείας του ΕΚΠΑ Κωνσταντίνο Πόταγα.

Ανάγνωση των κειμένων του ψηφίσματος του τμήματος, της αναγόρευσης και του διδακτορικού διπλώματος από τον πρόεδρο του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθηγητή Πέτρο Π. Σφηκάκη.

Περιένδυση του τιμωμένου με την τήβενο της σχολής από την κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας, καθηγήτρια Χάιδω Αθ. Σπηλιοπούλου.

Ομιλία του τιμώμενου καθηγητή Μιχαήλ Κ. Πετρίδη με τίτλο: «Ο εποπτικός ρόλος του μετωπιαίου φλοιού, η Μνήμη και ο Λόγος».

Ποιος είναι

Ο Μιχάλης Πετρίδης σπούδασε Πειραματική Ψυχολογία στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, όπου έκανε και τις μεταπτυχιακές του σπουδές στις Νευρολογικές Επιστήμες. Στη συνέχεια έκανε τη διδακτορική του διατριβή στη Νευροεπιστήμη της Συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο Cambridge.

Δούλεψε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Νευρολογικό Ινστιτούτο του Montreal και στο Πανεπιστήμιο Harvard της Βοστόνης και κατόπιν άρχισε τη συνεργασία του με το Πανεπιστήμιο McGill του Καναδά, του οποίου σήμερα είναι τακτικός καθηγητής.

Από το 1990 ανέλαβε τη διεύθυνση του εργαστηρίου και της Μονάδας Νευροψυχολογίας & Νοητικών Νευροεπιστημών στο περίφημο Montreal Neurological Institute του Πανεπιστημίου McGill, όπου εργάστηκαν και εκπαιδεύτηκαν πολλοί διάσημοι νευροεπιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Οι πρωτοποριακές έρευνές του επάνω στις λειτουργίες και την ανατομία του μετωπιαίου φλοιού στον άνθρωπο και τα μη ανθρώπινα πρωτεύοντα τον οδήγησαν στην παραγωγή ενός σημαντικότατου επιστημονικού έργου και συνθέτουν την υποδειγματική σταδιοδρομία του στη νευροψυχολογία που του χάρισε διεθνή βραβεία και διακρίσεις.

Το συγγραφικό επιστημονικό του έργο περιλαμβάνει 8 βιβλία μεταξύ των οποίων τρία με τους πιο διαδεδομένους και έγκυρους σήμερα χάρτες του εγκεφάλου.

Περισσότερα από 230 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, μεταξύ των οποίων τα εγκυρότατα περιοδικά Nature, Science, Proceedings of the National Academy of Sciences, Philosophical Transactions of the Royal Society, Neuron κ.ά., και πάνω από 230 παρουσιάσεις και ομιλίες ως βασικός ομιλητής σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η πανδημία Covid-19 ως επιστημονική και κοινωνική πρόκληση τον 21ο αιώνα
Διαδικτυακή ημερίδα-συζήτηση με αφορμή το βιβλίο του δρος Βασίλη Ζουμπουρλή «Η πανδημία Covid-19 ως επιστημονική και κοινωνική πρόκληση τον 21ο αιώνα».
Η πανδημία Covid-19 ως επιστημονική και κοινωνική πρόκληση τον 21ο αιώνα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Το Pint of Science επιστρέφει!
Το διαδικτυακό για φέτος Pint of Science και ένα αφιέρωμα στον Μηχανισμό των Αντικυθήρων έρχονται αυτή την εβδομάδα προσφέροντας εκδηλώσεις για την επιστημονική γνώση και έρευνα.
Το Pint of Science επιστρέφει!
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Σήμερα, ομιλία-συζήτηση με θέμα «Βίος εν δικτύω»
Με την ομιλία του καθηγητή Πληροφορικής και συγγραφέα Χρίστου Παπαδημητρίου συνεχίζεται η σειρά Διακεκριμένες Διαλέξεις του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών του Παν/μίου Κρήτης.
Σήμερα, ομιλία-συζήτηση με θέμα «Βίος εν δικτύω»
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Εκδήλωση για την τριπλή επανάσταση στις μεταφορές
Τo Ιδρυμα Ευγενίδου πραγματοποιεί την Τετάρτη επιστημονική εκδήλωση webcast με τίτλο «Η τριπλή επανάσταση των μεταφορών», με καλεσμένο ομιλητή τον καθηγητή Κωνσταντίνο Αντωνίου.
Εκδήλωση για την τριπλή επανάσταση στις μεταφορές
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Εκδηλώσεις: «Τα Μαθηματικά και η Φυσική των Ελλήνων πριν και μετά την Επανάσταση του 1821»
Διαδικτυακή εκδήλωση από τον κύκλο «Συναντήσεις Επιστήμης» του Ιδρύματος Ευγενίδου, με θέμα την ιστορία των Μαθηματικών και της Φυσικής στην Ελλάδα από την πτώση της Κωνστατνινούπολης.
Εκδηλώσεις: «Τα Μαθηματικά και η Φυσική των Ελλήνων πριν και μετά την Επανάσταση του 1821»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας