• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 13.6°C / 19.2°C
  2 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.2°C / 19.2°C
  2 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  17°C 15.0°C / 17.6°C
  3 BF
  55%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 15.3°C
  1 BF
  76%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  15°C 12.4°C / 14.9°C
  0 BF
  82%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 14.0°C / 18.2°C
  0 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  10°C 10.4°C / 14.5°C
  2 BF
  54%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  16°C 15.6°C / 15.6°C
  2 BF
  51%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.1°C / 17.8°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.2°C / 17.9°C
  1 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  18°C 17.8°C / 18.4°C
  4 BF
  55%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  3 BF
  62%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.7°C / 18.7°C
  2 BF
  62%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  13°C 12.9°C / 14.0°C
  0 BF
  71%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  17°C 11.5°C / 18.4°C
  1 BF
  56%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  1 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  15°C 13.8°C / 19.0°C
  2 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 18.3°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.7°C / 18.9°C
  2 BF
  76%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  14°C 13.5°C / 13.5°C
  1 BF
  43%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το πιο πρόσφατο επίτευγμα της Τεχνητής Νοημοσύνης

 • A-
 • A+
Ολοένα και συχνότερα οι ερευνητές στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης χρησιμοποιούν σχολικά τεστ για να αξιολογήσουν τη νοημοσύνη των νέων υπολογιστικών συστημάτων. Πρώτη φορά ένα τέτοιο πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης, το υπολογιστικό σύστημα «Aristo», κατάφερε να περάσει επιτυχώς μία απαιτητική σχολική δοκιμασία: ένα τεστ ερωτήσεων που υποβάλλονται, στις ΗΠΑ, σε μαθητές της 3ης Γυμνασίου.

Πριν από μερικές ημέρες, στη στήλη επιστήμης-τεχνολογίας των New York Times ανακοινώθηκε ότι πρώτη φορά ένα σύνθετο υπολογιστικό πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης κατάφερε να περάσει μία απαιτητική σχολική δοκιμασία, ένα τεστ ερωτήσεων που στις ΗΠΑ υποβάλλονται σε μαθητές της 8ης τάξης, το αντίστοιχο της 3ης Γυμνασίου. Το νέο τεχνολογικό επίτευγμα προέκυψε στο πλαίσιο ενός αμερικανικού τεχνολογικού διαγωνισμού που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια και στον οποίο συμμετείχαν 700 ερευνητές από πολλά γνωστά εργαστήρια Πληροφορικής των ΗΠΑ.

Στόχος του διαγωνισμού ήταν η δημιουργία ενός λογισμικού (software) Τεχνητής Νοημοσύνης, ικανού να απαντά επαρκώς σε (τουλάχιστον) ένα από αυτά τα σχολικά τεστ. Και μολονότι το έπαθλο του διαγωνισμού ήταν 80 χιλιάδες δολάρια, κανένα από τα ανταγωνιστικά λογισμικά δεν τα είχε καταφέρει μέχρι πρόσφατα.

Τελικά μόνον οι ερευνητές του «Allen Institute for Artificial Intelligence» φαίνεται πως κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα τέτοιο λογισμικό... μαθητικής αριστείας. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Aristo», όπως το βάφτισαν οι επινοητές του υιοθετώντας μία ελληνική λέξη, αφού είναι ικανό να απαντά σωστά στο 90% των ερωτήσεων του σχολικού τεστ.

Τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί εντυπωσιακή πρόοδος στις επιδόσεις των συστημάτων Τεχνητής Νοημοσύνης, τα οποία μπορούν να απαντούν (σωστά και γρήγορα) σε απλές ερωτήσεις που απαιτούν «απλώς» την ανάκληση προαποθηκευμένων πληροφοριών, κάτι που έχει ήδη επιτευχθεί με αξιοσημείωτη επιτυχία π.χ. από την Google. Ωστόσο, σύμφωνα με αυτήν την είδηση, μπορούν επίσης να απαντούν και σε πολύ πιο δύσκολες ερωτήσεις, οι οποίες προϋποθέτουν μεγάλες συνδυαστικές και συλλογιστικές ικανότητες, όπως αυτές που επιδεικνύει το πρόγραμμα «Aristo»: ικανό να προσομοιώνει κάποιες τυπικά ανθρώπινες νοητικές ικανότητες των μαθητών του Γυμνασίου!

Πράγματι, σήμερα ολοένα και περισσότεροι ερευνητές στο πεδίο της Τεχνητής Νοημοσύνης χρησιμοποιούν τα σχολικά τεστ για να αξιολογήσουν τη νοημοσύνη των νέων τεχνητών συστημάτων, επειδή η επιτυχία τους σε τέτοια σχολικά τεστ αποτελεί πολύ πιο ασφαλή δείκτη νοημοσύνης απ’ ό,τι η επιτυχία τους στα ανθρώπινα παιχνίδια στρατηγικής, όπως π.χ. το σκάκι και το τάβλι.

Παιχνίδια στρατηγικής, που δεν θεωρούνται πλέον ασφαλές κριτήριο νοημοσύνης, επειδή οι κανόνες τους κωδικοποιούνται και εκτελούνται πολύ εύκολα σε ένα σύνθετο υπολογιστικό πρόγραμμα, το οποίο, κατά τα άλλα, είναι εντελώς ανόητο.

Αξιολογώντας τη σημασία αυτού του επιτεύγματος, ο Jingjing Liu, διακεκριμένος ερευνητής της Microsoft και ένας από τους συνεργάτες του Ινστιτούτου «Allen» που δημιούργησε το νέο πρόγραμμα, δήλωσε ότι δεν μπορούμε ακόμη να συγκρίνουμε τη νοητική και συλλογιστική ικανότητα αυτού του προγράμματος με τις ικανότητες των μαθητών, των οποίων η δυνατότητα σκέψης εξακολουθεί να είναι ανώτερη.

Παρ’ όλα αυτά, είναι βέβαιο ότι στο άμεσο μέλλον η τεχνολογική καινοτομία του προγράμματος «Aristo» θα υιοθετηθεί από τις μηχανές αναζήτησης καθώς και από διάφορες υπηρεσίες του Διαδικτύου.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η ιστορική παιδεία ως αντίδοτο στην κρίση
Μια ομάδα Ελλήνων πανεπιστημιακών δασκάλων εργάστηκε δημιούργησε τα πρώτα ελληνικά «Ανοικτά Διαδικτυακά Μαθήματα». Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι το «Mathesis» (mathesis.cup.gr). Παρουσιάσαμε εκτενώς...
Η ιστορική παιδεία ως αντίδοτο στην κρίση
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
#Cool_Online_εργαστήρια στις νέες τεχνολογίες
Τα νέα εργαστήρια για μαθητές/τριες Γυμνασίου-Λυκείου που προσφέρονται δωρεάν από το Ιδρυμα Ευγενίδου ξεκινούν αυτή την εβδομάδα. Ιδού πώς παρουσιάζονται στο σχετικό Δελτίο Τύπου.
#Cool_Online_εργαστήρια στις νέες τεχνολογίες
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ομιλία του Κ. Δασκαλάκη στο Ιδρυμα Ευγενίδου
Για τον αινιγματικό κόσμο της Τεχνητής Νοημοσύνης αλλά και τις διανοητικές προκλήσεις του θα μιλήσει αύριο Τρίτη στις 18.45 ο κορυφαίος επιστήμονας Κωνσταντίνος Δασκαλάκης.
Ομιλία του Κ. Δασκαλάκη στο Ιδρυμα Ευγενίδου
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ανάκτηση χαμένων έργων τέχνης μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης
Δύο σημαντικές επιστημονικές έρευνες, μία ολλανδική και μία βρετανική, που δημοσιεύτηκαν φέτος, μας αποκάλυψαν μια απρόσμενη εφαρμογή της Τεχνητής Νοημοσύνης στη μελέτη της ζωγραφικής.
Ανάκτηση χαμένων έργων τέχνης μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Οι μαθηματικές και φιλοσοφικές πτυχές της Τεχνητής Νοημοσύνης
Κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα μικρό αλλά πολύ πυκνό σε ιδέες βιβλίο με τίτλο «Μαθηματικά, Φιλοσοφία και Τεχνητή Νοημοσύνη». Ο Γιώργος Λ. Ευαγγελόπουλος εισηγήθηκε, επιμελήθηκε τη μετάφραση και έγραψε έναν...
Οι μαθηματικές και φιλοσοφικές πτυχές της Τεχνητής Νοημοσύνης
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Επιστημονική γνώση μέσα από το παιχνίδι
Πρόκειται για το νέο και πρωτοποριακό πρόγραμμα μαθημάτων «Επιστήμη για όλους» του Κέντρου Ανοικτών Διαδικτυακών Μαθημάτων «Mathesis», που στόχος του είναι να «μολύνει» τον στείρο εγκυκλοπαιδισμό του...
Επιστημονική γνώση μέσα από το παιχνίδι

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας