• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  17°C 13.2°C / 19.5°C
  2 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  17°C 14.2°C / 19.6°C
  2 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 13.0°C / 18.2°C
  1 BF
  74%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 14.9°C / 16.6°C
  2 BF
  52%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 11.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.6°C / 15.9°C
  1 BF
  78%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.4°C / 12.3°C
  1 BF
  71%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  1 BF
  48%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.8°C / 17.2°C
  3 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.3°C / 19.8°C
  1 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.3°C / 17.3°C
  2 BF
  56%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  1 BF
  60%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  12°C 11.9°C / 14.0°C
  0 BF
  87%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 11.5°C / 17.7°C
  0 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.8°C / 19.8°C
  2 BF
  64%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  14°C 12.8°C / 19.3°C
  0 BF
  82%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 17.7°C / 17.7°C
  1 BF
  81%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 14.7°C / 16.7°C
  1 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  69%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας γεννά και σοβαρές... ψυχικές ασθένειες

 • A-
 • A+

Το ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επηρεάζει σημαντικά την ανθρώπινη υγεία είναι ένα γεγονός επαρκώς επιβεβαιωμένο επιστημονικά, καθώς και κάτι που εύκολα διαπιστώνουν εμπειρικά οι πολίτες των μεγαλουπόλεων.

Τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, έχουν αυξηθεί οι έρευνες που υποδεικνύουν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση επιδρά καταστροφικά όχι μόνο στη σωματική αλλά και στην ψυχονοητική μας υγεία.

Σε αυτό το πολύ επίκαιρο -αλλά αμφιλεγόμενο- ερευνητικό πεδίο, δημοσιεύτηκε πριν από λίγες μέρες στο έγκυρο επιστημονικό περιοδικό «PLoS Biology» εκτενής και πολύ ενδιαφέρουσα επιδημιολογική έρευνα που συσχετίζει άμεσα την αύξηση των νευρολογικών παθήσεων σε έναν πληθυσμό με την επιβάρυνση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Η νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε αρχικά στις ΗΠΑ από ειδικούς του Πανεπιστημίου του Σικάγου, επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός ισχυρού συσχετισμού μεταξύ της έκθεσης στην έντονη ατμοσφαιρική ρύπανση και της αυξημένης συχνότητας εμφάνισης σοβαρών νευροψυχιατρικών διαταραχών.

Οπως αναφέρει το σχετικό άρθρο στο «PLoS Biology», οι ερευνητές, συγκρίνοντας τα σχετικά ιατρικά δεδομένα από τις ΗΠΑ και κατόπιν από τη Δανία, διαπίστωσαν ότι η κακή ποιότητα της ατμόσφαιραςφαίνεται πως σχετίζεται στενά με τα αυξημένα ποσοστά εμφάνισης της διπολικής διαταραχής και της μείζονος κατάθλιψης και στις δύο χώρες.

Η διπολική διαταραχή είναι μια σοβαρή πάθηση που ενίοτε περιγράφεται και ως «μανιοκατάθλιψη», επειδή οι ασθενείς παρουσιάζουν απότομες εναλλαγές διάθεσης ανάμεσα σε δύο αντίθετους πόλους (π.χ. από την παθολογική μανία στην παθολογική κατάθλιψη), ακραία επεισόδια που συνήθως συνοδεύονται από έντονη ψυχοσωματική δυσφορία.

«Οι μελέτες σε ΗΠΑ και Δανία δείχνουν ότι η διαβίωση σε περιοχές με ατμοσφαιρική ρύπανση, ειδικά στα πρώιμα στάδια της ζωής, είναι προγνωστικός δείκτης ψυχικών διαταραχών. Οι συγκεκριμένες νευροψυχιατρικές διαταραχές, που κοστίζουν τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, σχετίζονται άμεσα με το φυσικό περιβάλλον και ειδικά με την ποιότητα του αέρα», όπως δήλωσε ο Atif Khan, ένας από τους βασικούς συντελεστές αυτής της έρευνας.

Ο δρ Khan σε συνεργασία με τον διδάκτορα Andrey Rzhetsky και την Edna K. Papazian, καθηγήτρια Ιατρικής και Ανθρώπινης Γενετικής, ανέλυσαν επιδημιολογικά την αμερικανική βάση δεδομένων για 151 εκατομμύρια άτομα, που περιλαμβάνει τόσο ενδο- όσο και εξωνοσοκομειακά στοιχεία 11 ετών για αυτές τις νευροψυχιατρικές διαταραχές.

Συγκρίνοντας μάλιστα τη γεωγραφική κατανομή των ασθενών με τα αντίστοιχα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης 87 διαφορετικών περιοχών στις ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι οι περιοχές με τη χειρότερη ατμοσφαιρική ρύπανση εμφάνιζαν 27% αυξημένη συχνότητα διπολικής διαταραχής και 6% αύξηση στη συχνότητα της μείζονος κατάθλιψης, συγκριτικά με τις περιοχές που είχαν πολύ καλύτερη ποιότητα αέρα!

Επιπλέον, οι ερευνητές εντόπισαν μια στενή συσχέτιση ανάμεσα στην οικολογική υποβάθμιση του εδάφους και την πιθανότητα εμφάνισης νευροψυχιατρικών διαταραχών.

Και δεδομένου ότι οι αιτιακοί συσχετισμοί μεταξύ υποβάθμισης της ατμόσφαιρας και εμφάνισης αυτών των παθήσεων ήταν ασυνήθιστα ισχυροί, οι ειδικοί θέλησαν να επαληθεύσουν τα αποτελέσματά τους εφαρμόζοντας την ίδια μέθοδο σε μία άλλη χώρα.

Τα δεδομένα από τη Δανία επιβεβαιώνουν την έρευνα

ΦΩΤ.: ΑΡΧΕΙΟΥ

Επειδή η Δανία εμφανίζει οικολογική υποβάθμιση της ατμόσφαιρας ανάλογη με τις ΗΠΑ, στη δεύτερη φάση των ερευνών τους οι Αμερικανοί ειδικοί συνεργάστηκαν στενά με Δανούς ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Aarhus, ώστε να αναλύσουν τα αντίστοιχα ιατρικά δεδομένα από 1,4 εκατομμύριο Δανών που είχαν γεννηθεί στη σκανδιναβική χώρα κατά την περίοδο 1979-2002.

Τα δεδομένα που προέκυψαν σε αυτή τη δεύτερη φάση της έρευνας επιβεβαίωσαν τις αρχικές προβλέψεις: το 29% των Δανών που υπέφεραν από αυτές τις παθήσεις ζούσε, όπως και στις ΗΠΑ, σε περιβάλλοντα με οικολογικά υποβαθμισμένη ατμόσφαιρα.

Επίσης, επιβεβαίωσαν το γεγονός ότι και στη Δανία, η έκθεση σε μολυσμένη ατμόσφαιρα των ατόμων από την πρώτη παιδική ηλικία αυξάνει σαφώς -κατά 50%- την πιθανότητα αυτά τα παιδιά να εμφανίσουν ως ενήλικοι καταθλιπτικές συμπεριφορές και σοβαρές ψυχικές διαταραχές, σε σύγκριση με τα παιδιά που μεγαλώνουν σε καλύτερες οικολογικές συνθήκες!

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι οι ερευνητές που πραγματοποίησαν αυτή τη σημαντική έρευνα υπογραμμίζουν στο άρθρο τους ότι από την ανάλυση όλων αυτών των δεδομένων προκύπτει μόνο μια σαφής συσχέτιση και όχι μια γραμμική «αιτιακή σχέση».

Με άλλα λόγια, υποστηρίζουν: Το γεγονός ότι ενώ αυτά τα δύο φαινόμενα εκδηλώνονται παράλληλα στον χρόνο δεν σημαίνει αναγκαστικά και ότι υπάρχει μια αιτιακή σχέση μεταξύ τους!

Κάτι που υπογράμμισε και ο Παναγιώτης Ιωαννίδης (John P. A. Ioannidis), καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ και ένας από τους σημαντικότερους διεθνώς επιδημιολόγους. «Η αιτιακή συσχέτιση ανάμεσα στην ατμοσφαιρική μόλυνση και τις νευροψυχολογικές παθήσεις είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ερευνητική εικασία», γράφει ως σχόλιο στο άρθρο ο Ιωαννίδης.

Και προσθέτει: «Παρά τον μεγάλο αριθμό δεδομένων στα οποία στηρίζεται αυτή η έρευνα, οι σχετικές αποδείξεις παρουσιάζουν σοβαρά κενά και επομένως οι αυθαίρετες παρερμηνείες ενδέχεται να αποδυναμώσουν τις παρατηρούμενες διασυνδέσεις ανάμεσα σε αυτά τα φαινόμενα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η βιοϊατρική εκδοχή του Μαθουσάλα
​Μαθουσάλας ή Μετουσέλαχ ήταν ένα μυθικό πρόσωπο που, σύμφωνα με τη Βίβλο, έζησε 969 χρόνια και θεωρείται ο μακροβιότερος άνθρωπος. Σήμερα, το όνομα αυτό χρησιμοποιείται για τα υπερήλικα άτομα που διατηρούνται...
Η βιοϊατρική εκδοχή του Μαθουσάλα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Έρευνα: Τα πλαστικά και χημικά απόβλητα θέτουν πλέον σε κίνδυνο την ύπαρξή μας
Νέα επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η χημική ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος έχει βλάψει ανεπανόρθωτα τα οικοσυστήματα του πλανήτη, θέτοντας σε κίνδυνο την ανθρώπινη επιβίωση.
Έρευνα: Τα πλαστικά και χημικά απόβλητα θέτουν πλέον σε κίνδυνο την ύπαρξή μας
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
ΕΕ: Η κλιματική κρίση έχει προκαλέσει τα τελευταία πιο θερμά χρόνια στην ιστορία
Ο Κοπέρνικος, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για το Κλίμα, ανακάλυψε ότι η κλιματική κρίση έχει αυξήσει κατακόρυφα τη θερμοκρασία την τελευταία δεκαετία. •Το 2021 η πέμπτη θερμότερη χρονιά στην ιστορία.
ΕΕ: Η κλιματική κρίση έχει προκαλέσει τα τελευταία πιο θερμά χρόνια στην ιστορία
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η πρώτη μεγάλη εξαφάνιση των θηλαστικών
Oμάδα παλαιοντολόγων ανακάλυψε πρόσφατα ότι πριν από 30 εκατομμύρια χρόνια, κατά τη διάρκεια των μεγάλων κλιματικών αλλαγών εξαφανίστηκαν από την Αφρική και την αραβική χερσόνησο το 63% των θηλαστικών.
Η πρώτη μεγάλη εξαφάνιση των θηλαστικών
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Γιορτάζοντας τα 50 χρόνια από την πρώτη προσσελήνωση του ανθρώπου
Γιορτάζοντας τον πρώτο «περίπατο» του ανθρώπου πάνω στη Σελήνη, το Ιδρυμα Ευγενίδου διοργανώνει το επόμενο Σάββατο μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.
Γιορτάζοντας τα 50 χρόνια από την πρώτη προσσελήνωση του ανθρώπου

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας