• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.2°C / 29.6°C
  3 BF
  46%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.4°C / 26.2°C
  1 BF
  73%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.0°C / 29.4°C
  3 BF
  44%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  0 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 23.2°C
  1 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.4°C / 19.0°C
  2 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.6°C / 27.6°C
  1 BF
  45%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 28.6°C
  3 BF
  60%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 25.1°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 26.4°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 26.7°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  1 BF
  74%
 • Λάρισα
  Θύελλα
  21°C 20.9°C / 24.5°C
  4 BF
  78%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 23.9°C / 26.2°C
  1 BF
  65%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  3 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.4°C / 28.6°C
  3 BF
  48%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.3°C / 26.0°C
  2 BF
  57%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 22.7°C / 26.2°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  86%

Ο Σάτια Ναραγιάνα Ναντέλα, διευθύνων σύμβουλος και αναμφισβήτητη ηγετική φυσιογνωμία για την πολιτική της Microsoft

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η Microsoft επενδύει 1 δισ. $ στην Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη του αύριο

 • A-
 • A+

Ο Σάτια Ναραγιάνα Ναντέλα, διευθύνων σύμβουλος και αναμφισβήτητη ηγετική φυσιογνωμία για την πολιτική της Microsoft, υποστηρίζει ότι η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Microsoft και OpenAI συμβάλλει αποφασιστικά «στον εκδημοκρατισμό της ΤΝ», καθώς και ότι μόνο η υπερ-υπολογιστική πλατφόρμα της Microsoft μπορεί να επιτρέψει την υλοποίηση και να εγγυηθεί την ευρύτερη εφαρμογή των μελλοντικών κατακτήσεων της ΤΝ.  

Στα τέλη Ιουλίου οριστικοποιήθηκε και ανακοινώθηκε επίσημα η συμφωνία ανάμεσα στην πλανητικά παντοδύναμη Microsoft και την πρωτοποριακή τεχνολογική εταιρεία OpenAI για την υλοποίηση ενός πολύ φιλόδοξου τεχνολογικού στόχου: τη δημιουργία ενός νέου συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ), ικανού να αναπαράγει όχι μόνο κάποιες επιμέρους και ειδικές ανθρώπινες νοητικές ικανότητες, αλλά τη χαρακτηριστική ικανότητά μας να επιδεικνύουμε μια γενική ή καθολική νοημοσύνη.

Αντίθετα από τις μέχρι σήμερα προσεγγίσεις και εφαρμογές της ΤΝ, αυτή η νέου τύπου «Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη» ή «AGI» (Artificial General Intelligence), όπως αποκαλείται από τους ειδικούς της OpenAI, θα πρέπει να διαθέτει εντυπωσιακές συνδυαστικές ικανότητες σε πολλούς διαφορετικούς τομείς: οφείλει δηλαδή να είναι ένα σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης με πολυεπιστημονικές και διεπιστημονικές ικανότητες, ικανό να συνδυάζει τις διαθέσιμες πληροφορίες από όλους τους τομείς της ανθρώπινης γνώσης.

Τα σημερινά συστήματα ΤΝ βασίζονται κυρίως στην υψηλή μηχανοποίηση και την εξαντλητική αλγοριθμική περιγραφή των προγραμμάτων που είναι ικανά να προσομοιώνουν κάποιες περιορισμένες και εξειδικευμένες ανθρώπινες νοητικές λειτουργίες.

Το σύστημα «AGI», αντίθετα, χάρη στις συνδυαστικές του ικανότητες, ενδέχεται να αποδειχτεί ιδιαίτερα λειτουργικό τόσο για τις πιο αφηρημένες όσο και για τις καθημερινές ανθρώπινες δραστηριότητες. Οι πολυεπιστημονικές και διεπιστημονικές του ικανότητες ίσως να του επιτρέψουν να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τα ιδιαιτέρως περίπλοκα, εκ φύσεως, προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, προτείνοντας στους χρήστες κάποιες απρόσμενες λύσεις.

Εκδημοκρατισμός της ΤΝ

Ο Σάτια Ναραγιάνα Ναντέλα συνομιλεί με τον Σαμ Αλτμαν

Επομένως, ο φιλόδοξος στόχος του νέου προγράμματος συνεργασίας είναι η δημιουργία και, πρώτη φορά, η μαζική εφαρμογή της «AGI», η οποία δικαίως θεωρείται το «ιερό δισκοπότηρο» του συγκεκριμένου ερευνητικού τομέα, αφού η υλοποίησή της θα σήμαινε ότι το εκάστοτε πληροφορικό σύστημα θα είναι σε θέση να αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα εξίσου καλά -ή και πολύ καλύτερα- από τον ανθρώπινο νου!

«Η δημιουργία της AGI θα αποτελέσει την πλέον σημαντική τεχνολογική πρόοδο στην ανθρώπινη ιστορία... Πιστεύουμε επομένως ότι είναι ζωτικής σημασίας η AGI να αναπτυχθεί με ασφάλεια και τα οικονομικά οφέλη της να διανέμονται ευρέως. Είμαστε ενθουσιασμένοι για το ότι η Microsoft μοιράζεται μαζί μας αυτό το όραμα», όπως πολύ χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπεύθυνος της OpenAI, Σαμ Αλτμαν.

Εξίσου ενθουσιώδης ήταν και η στάση της Microsoft, η οποία αποφάσισε να επενδύσει στην ανάπτυξη της τεχνολογίας AGI και στην ταχύτατη εφαρμογή της στο Microsoft Azure.

Το Azure είναι η πολύ γνωστή πλατφόρμα της Microsoft που φιλοδοξεί, χάρη στην ανοιχτή αρχιτεκτονική της, την ευελιξία και την προσαρμοστική της ικανότητα, να μεταμορφώσει το παραδοσιακό data center, προσφέροντας τη δυνατότητα παροχής των ευέλικτων και υψηλών προδιαγραφών υπηρεσιών που χρειάζονται οι πιο ετερογενείς χρήστες -από τα μεμονωμένα άτομα έως τις πολυεθνικές εταιρείες- οι οποίοι επιθυμούν να εργάζονται με ένα συγκροτημένο και ασφαλή τρόπο από οπουδήποτε και με οποιαδήποτε συσκευή.

Ομως, κάθε άλλο παρά ανιδιοτελής είναι η επιλογή της Microsoft να επενδύσει στις πιο ριζοσπαστικές εφαρμογές της ΤΝ, αφού το απώτερο σχέδιό της είναι να γίνει το Azure η κυριότερη (πλανητικά) και η πιο εύχρηστη (μαζικά) διαδικτυακή πλατφόρμα, ικανή να ενσωματώνει τις πιο σημαντικές εξελίξεις και τις μελλοντικές εφαρμογές της ΤΝ.

Αν πράγματι αυτές οι ήδη ορατές τεχνολογικές εξελίξεις τεθούν τελικά στην υπηρεσία της ανθρωπότητας (συνολικά και χωρίς διακρίσεις), τότε είναι βέβαιο ότι ένα δισεκατομμύριο δολάρια είναι μια πολύ καλή επένδυση για την πλανητική κυριαρχία της εταιρείας.

Πίσω από την ωραιοποιημένη εικόνα του τεχνολογικού μας μέλλοντος κρύβεται το επιχειρηματικό όραμα πλανητικής μονοκρατορίας, όπως, εξάλλου, αποκαλύπτεται και από τις σχετικές δηλώσεις του Σάτια Ναραγιάνα Ναντέλα (Satya Nadella).

Ο ινδικής καταγωγής διευθύνων σύμβουλος και αναμφισβήτητη ηγετική φυσιογνωμία για την πολιτική της Microsoft, υποστήριξε ρητά στις σχετικές δηλώσεις του στα διεθνή ΜΜΕ ότι η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ Microsoft και OpenAI συμβάλλει αποφασιστικά «στον εκδημοκρατισμό της ΤΝ»!

Περιγράφοντας μάλιστα τις δυνατότητες και τις κοινωνικές συνέπειες αυτού του προγράμματος δήλωσε απερίφραστα ότι μόνο η υπερ-υπολογιστική πλατφόρμα της Microsoft μπορεί να επιτρέψει την υλοποίηση και να εγγυηθεί την ευρύτερη δυνατή εφαρμογή των μελλοντικών κατακτήσεων της ΤΝ.

 


 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Μεταδίδοντας λεκτικά μηνύματα μέσω του δέρματος
Πρωτοποριακή έρευνα στην περίφημη Πολυτεχνική Σχολή του Purdue University στις ΗΠΑ δημιούργησε μια συσκευή που είναι σε θέση να μεταφράζει απτικά ερεθίσματα σε λέξεις. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη εφαρμογή...
Μεταδίδοντας λεκτικά μηνύματα μέσω του δέρματος
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η θερινή κατασκήνωση της τεχνοεπιστήμης για παιδιά
Σε μερικές ημέρες ξεκινά το φετινό «summer camp» του Μουσείου Κοτσανά, ένα πρωτότυπο πρόγραμμα γεμάτο δημιουργικές δραστηριότητες για να ανακαλύψουν τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι τη σημασία της αρχαίας...
Η θερινή κατασκήνωση της τεχνοεπιστήμης για παιδιά
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Δημιούργησαν τους πρώτους τεχνητούς νευρώνες
Στο περιοδικό «Nature Communications» ανακοινώθηκε ένα νέο τεχνολογικό επίτευγμα: η δημιουργία των πρώτων τεχνητών νευρώνων, οι οποίοι είναι, από λειτουργικής απόψεως, όμοιοι με τους βιολογικούς νευρώνες και...
Δημιούργησαν τους πρώτους τεχνητούς νευρώνες
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ο επιστημονικός λόγος στον Λόφο των Νυμφών
Για δεύτερη χρονιά, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (ΠΕΚ) επιστρέφουν και φέτος στον κήπο του Αστεροσκοπείου Αθηνών -στον Λόφο των Νυμφών στο Θησείο- για να μας προτείνουν τέσσερις νέες θεματικές βραδιές...
Ο επιστημονικός λόγος στον Λόφο των Νυμφών
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η έναρξη του Εθνικού Δικτύου Κλιματικής Αλλαγής
Την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Κλιματικής Αλλαγής και των επιπτώσεών της ανακοίνωσαν ο αναπληρωτής υπουργός Κ. Φωτάκης και η Γ.Γ Ερευνας και Τεχνολογίας Πατρίτσια Κυπριανίδου
Η έναρξη του Εθνικού Δικτύου Κλιματικής Αλλαγής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας