Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Επιστήμονες «διάβασαν» το DNA του αβοκάντο -θα τρώμε καλύτερο γουακαμόλε;

Αβοκάντο

© Kuhar | Dreamstime.com

Επιστήμονες «διάβασαν» το DNA του αβοκάντο -θα τρώμε καλύτερο γουακαμόλε;

  • A-
  • A+

Αμερικανοί και Μεξικάνοι επιστήμονες κατόρθωσαν να αποκωδικοποιήσουν το γονιδίωμα του αβοκάντο, του πολύ δημοφιλούς καρπού που χρησιμοποιείται σε σαλάτες και σάλτες, με πιο γνωστό το μεξικάνικο γουακαμόλε.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων Texas Tech (Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Τέξας) και Μπάφαλο, καθώς και του Εθνικού Εργαστηρίου Γονιδιωματικής για τη Βιοποικιλότητα (LANGEBIO) του Μεξικού, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), κατάφεραν να ρίξουν φως στην αρχαία καταγωγή του αβοκάντο και όπως λένε ίσως βοηθήσουν στη μελλοντική βελτίωση της καλλιέργειάς του και πιθανώς, μεταξύ άλλων, στην ακόμη καλύτερη γεύση του γουακαμόλε.

Οι επιστήμονες βρήκαν ότι το σημερινό αβοκάντο -η δημοφιλέστερη διεθνώς και ευρύτερα καλλιεργούμενη από το μεσοπόλεμο ποικιλία Χας- έχει κληρονομήσει το DNA του κατά 61% από παλαιότερες μεξικανικές ποικιλίες και κατά 39% από ποικιλίες της Γουατεμάλα.

Πλέον, με την ανάγνωση του γονιδιώματος θα μπορέσουν να μελετήσουν τη λειτουργία επιμέρους γονιδίων, ώστε τα επόμενα χρόνια να αυξηθεί η παραγωγικότητα του δένδρου του αβοκάντο, να βελτιωθεί η αντίστασή του στις ασθένειες και να δημιουργηθούν καρποί με νέες γεύσεις.

Οι επιστήμονες δεν είναι βέβαιοι πόσο παλιό είναι το αβοκάντο και η ανάγνωση του DNA του δεν έχει δώσει σαφή απάντηση μέχρι στιγμής.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της δημοφιλίας του καρπού ακόμη και σε χώρες όπου δεν είναι ενδημικό είδος, η παγκόσμια αγορά αβοκάντο συνεχώς μεγεθύνεται, με ετήσιο τζίρο γύρω στα 13 δισ. δολάρια. Ο μεγαλύτερος παραγωγός παγκοσμίως είναι το Μεξικό, που εξάγει αβοκάντο αξίας περίπου 2,5 δισ. δολ. ετησίως.

Αν και υπάρχουν πολλά είδη αβοκάντο, ο περισσότερος κόσμος -διεθνώς- καταναλώνει μόνο την ποικιλία Hass. Ωστόσο, οι άλλες ποικιλίες, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αποτελούν σημαντικές γενετικές πηγές για το μέλλον του αβοκάντο.

Το αβοκάντο έγινε διεθνώς γνωστό στον 20ό αιώνα, αλλά για πολλούς αιώνες αποτελούσε βασική τροφή στην Κεντρική και τη Νότια Αμερική. Οι Αζτέκοι π.χ. έφτιαχναν από αβοκάντο μία σάλτσα που ονομαζόταν αχουακαμόλι.

Η σύνδεση με το σύγχρονο πιάτο είναι σαφής. Μένει να δούμε πόσο μπορεί να βελτιωθεί η σύγχρονη συνταγή με τις νέες «γεύσεις» του καρπού που υπόσχονται οι επιστήμονες.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
«Ψηφιακό» διαιτολόγιο με αναγνώριση φωνής
Σημαντική συνεισφορά στις καθιερωμένες μεθόδους ελέγχου της δίαιτας για την αποφυγή της παχυσαρκίας και των σοβαρών επιπτώσεων της στην υγεία αναμένεται να προσφέρει εξειδικευμένη εφαρμογή προωθημένης...
«Ψηφιακό» διαιτολόγιο με αναγνώριση φωνής
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Γίναμε άνθρωποι χάρη στο ωμό κρέας
Τα λίθινα εργαλεία, πριν από 2.500 χρόνια, που επέτρεψαν στον άνθρωπο να τρώει μικρά κομμάτια ωμού κρέατος, βοήθησαν το είδος μας να εξελιχθεί τόσο ανατομικά όσο και σε επίπεδο γλώσσας. Σύμφωνα με επιστήμονες,...
Γίναμε άνθρωποι χάρη στο ωμό κρέας
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Το InSight τράβηξε την πρώτη του «σέλφι» στον Άρη
Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) έδωσε στη δημοσιότητα την πρώτη φωτογραφία «σέλφι» που τράβηξε στον Άρη το διαστημικό επιστημονικό σκάφος InSight. Στη «σέλφι» φαίνονται καθαρά τα ξεδιπλωμένα ηλιακά...
Το InSight τράβηξε την πρώτη του «σέλφι» στον Άρη
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Χρησιμοποιούν ως πειραματόζωα περισσότερες μαϊμούδες από ποτέ
Σε αριθμό ρεκόρ όλων των εποχών, έχει φθάσει ο αριθμός των μαϊμούδων που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ ως πειραματόζωα για βιοϊατρικές έρευνες. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του αρμόδιου Υπουργείου Γεωργίας, το 2017...
Χρησιμοποιούν ως πειραματόζωα περισσότερες μαϊμούδες από ποτέ
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Περιορίστε το κρέας να σώσουμε το κλίμα
Η ανθρωπότητα πρέπει να περικόψει δραστικά την κατανάλωση κρέατος, έως και κατά 90%, για να αποφύγει την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής στο μέλλον, αναφέρουν οι επιστήμονες στην πιο ολοκληρωμένη μέχρι...
Περιορίστε το κρέας να σώσουμε το κλίμα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
DNA και απολιθώματα ξαναγράφουν τη χρονολογία γέννησης της ζωής
Συνδυάζοντας τεχνικές ανάλυσης και σύγκρισης των απολιθωμένων γονιδιωμάτων με τα γονιδιώματα των σύγχρονων οργανισμών, μια πρωτοποριακή ομάδα ερευνητών στη Βρετανία ανακάλυψε ότι οι πρώτες μορφές ζωής...
DNA και απολιθώματα ξαναγράφουν τη χρονολογία γέννησης της ζωής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας