• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.1°C / 27.4°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.5°C / 27.0°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.8°C / 27.1°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  64%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 24.3°C
  1 BF
  61%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 22.0°C
  1 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 24.9°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.5°C / 24.9°C
  0 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.5°C
  4 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  3 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  80%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.0°C / 24.0°C
  1 BF
  55%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.5°C / 26.0°C
  0 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 25.8°C
  2 BF
  56%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 26.5°C
  2 BF
  45%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  0 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.4°C / 25.0°C
  2 BF
  88%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  67%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δωρεάν οι γενετικές εξετάσεις σε ασθενείς με καρκίνο μέσω του ΜΙΑ

 • A-
 • A+

Η ιατρική ακριβείας στοχεύει στον ακριβή -σε μοριακό και γονιδιακό επίπεδο- προσδιορισμό των γενετικών διαταραχών, δηλαδή των αλλοιώσεων του DNA στο ανθρώπινο γονιδίωμα που οδηγούν σε διάφορες σοβαρές ασθένειες. Ασθένειες που, όπως προέκυψε από τις σχετικές έρευνες, συνδέονται στενά με τη γενετική κληρονομιά ενός ατόμου καθώς και με το περιβάλλον ή τον τρόπο ζωής του.

Μετά τις καρδιαγγειακές ασθένειες, ο καρκίνος έρχεται δεύτερος σε διάδοση στη Δύση. Βασικό ζητούμενο της εποχής επομένως αποτελεί όχι μόνο η αποτελεσματική αντιμετώπισή του, αλλά και η έγκαιρη πρόληψή του. Με αυτό ως δεδομένο, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η επίσημη ανακοίνωση πριν από μερικές μέρες ότι οι εξειδικευμένες γονιδιωματικές εξετάσεις για διάγνωση και την ενδεχόμενη προδιάθεση καρκίνου θα διενεργούνται πλέον δωρεάν στην Ελλάδα από τις Μονάδες του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία (ΜΙΑ).

Οι εξετάσεις αυτές αφορούν τη λεγόμενη «ιατρική ακριβείας», δηλαδή μια σειρά ακριβών μεθόδων για τον εντοπισμό και την ταυτοποίηση συγκεκριμένων «βιοδεικτών» που σχετίζονται στενά με την εμφάνιση ορισμένων νεοπλασιών (συμπαγείς όγκοι και αιματολογικές κακοήθειες).

Οπως εξηγεί ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, «η ιατρική ακριβείας αφορά τον προσδιορισμό γενετικών-μοριακών διαταραχών, δηλαδή αλλοιώσεων στην αλυσίδα του DNA του ανθρώπινου γονιδιώματος που οδηγούν σε διάφορες ασθένειες. Ασθένειες οι οποίες μπορεί να συνδέονται με την κληρονομικότητα, το περιβάλλον όπου ζει κάποιος ή τον τρόπο ζωής του. Μέσω της ιατρικής ακριβείας μπορεί όχι μόνο να εντοπιστεί η προδιάθεση για εκδήλωση μιας συγκεκριμένης νόσου, αλλά και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, εφόσον αυτή έχει ήδη εκδηλωθεί, με στοχευμένη ιατροφαρμακευτική πρόληψη και εξατομικευμένη θεραπεία, λιγότερες παρενέργειες και μείωση του κόστους περίθαλψης».

Το κλειδί της επιτυχίας αυτής της νέας ιατρικής προσέγγισης είναι ότι επιτρέπει όχι μόνο την έγκαιρη διάγνωση, αλλά και την εξατομικευμένη επιλογή τής πιο κατάλληλης θεραπείας για τον ή την κάθε ασθενή ξεχωριστά.

Συμμαχία ενάντια στον καρκίνο

Από πέρσι δύο υπουργεία -ΥΠΠΕΘ & υπουργείο Υγείας- συνεργάζονται στενά με στόχο την επίτευξη -επιτέλους και στον τόπο μας- της εξατομικευμένης θεραπείας, η οποία θεωρείται παγκοσμίως η κυρίαρχη τάση και προδιαγράφει τις εξελίξεις για την ιατρική του μέλλοντος.

Ομως, όπως συμβαίνει με τις περισσότερες νέες διαγνωστικές μεθόδους, αυτές στοιχίζουν πολύ ακριβά, εξ ου και η απόφαση να παρακαμφθεί αυτό το σοβαρό οικονομικό πρόβλημα μέσω της σύστασης του ΜΙΑ. Το γιατί αυτής της γενναίας απόφασης το διευκρινίζει ο εμπνευστής της Κ. Φωτάκης:

«Σε όσους καταφεύγουν σε ιδιωτικούς φορείς το κόστος είναι υψηλό –εξαρτάται από τον αριθμό των γονιδίων που ελέγχονται και αποτιμάται από τους ειδικούς σε μερικές χιλιάδες ευρώ. Το Δίκτυο θα καλύπτει το κόστος αυτό δίνοντας πρόσβαση για εξειδικευμένες εξετάσεις σε μεγαλύτερο κομμάτι του πληθυσμού.

»Οι εξετάσεις αυτές θα πραγματοποιούνται μόνο σε ασθενείς που παραπέμπονται από τους θεράποντες ιατρούς τους προς τις μονάδες του Δικτύου χωρίς καμία οικονομική συμμετοχή από πλευράς του ασθενούς, ενώ ο χρόνος αναμονής μπορεί να κυμαίνεται από μία μέχρι μερικές μέρες, ανάλογα με τον αριθμό των γονιδίων που ελέγχονται και των δειγμάτων που εξετάζονται».

Το πρώτο βήμα για την επίτευξη αυτού του φιλόδοξου προγράμματος ήταν η απόφαση της δημιουργίας, πριν από ένα χρόνο, του νέου «Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας» στην ογκολογία, ενός ενιαίου και στενά συνεργαζόμενου δικτύου ερευνητικών φορέων και ογκολογικών κλινικών το οποίο θα αναλάβει να συντονίσει και κυρίως να αξιοποιήσει το σύνολο του επιστημονικού δυναμικού της χώρας που δραστηριοποιείται στον αναδυόμενο και πολύ δυναμικό τομέα της ιατρικής ακριβείας.

Με χρηματοδότηση από εθνικούς πόρους μεγαλύτερη των 5,4 εκατ. €, και διετή διάρκεια υλοποίησης, το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία ξεκινά πια επίσημα τη λειτουργία του με τέσσερις Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας (ΜΙΑ) – δύο στην Αθήνα, μία στην Θεσσαλονίκη και μία στην Κρήτη.

Σε αυτή την πρώτη φάση οι Μονάδες του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας στην Ογκολογία (ΜΙΑ), στις οποίες θα διενεργούνται δωρεάν οι σχετικές εξετάσεις, είναι: Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών, Ερευνητικό Κέντρο Αλ. Φλέμινγκ, Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του ΕΚΠΑ στην Αθήνα, Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών του ΕΚΕΤΑ στη Θεσσαλονίκη και Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ στο Ηράκλειο Κρήτης.

Για τους ασθενείς η εξατομίκευση της θεραπείας μέσω της ιατρικής ακριβείας συνεπάγεται αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του καρκίνου και λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες βελτιώνοντας σαφώς την ποιότητα ζωής τους, ενώ για το σύστημα υγείας οι νέες δυνατότητες για ορθολογικό σχεδιασμό της αντιμετώπισης των ασθενών, που προσφέρει το Δίκτυο, θα οδηγήσουν σε οικονομία κλίμακας, με περιστολή περιττών δαπανών και εξοικονόμηση πόρων που μπορεί να διατεθούν για περαιτέρω αποτελεσματικές παρεμβάσεις.

Τέλος, για τους βιοεπιστήμονες που ασχολούνται ερευνητικά με την Ογκολογία η συγκέντρωση πολύτιμων δεδομένων από τη γενετική ανάλυση πολλών ασθενών θα συμβάλει στη συσσώρευση νέας γνώσης, η οποία θα χρησιμοποιηθεί από τη βιοϊατρική έρευνα με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του καρκίνου και την ανάπτυξη νέων θεραπειών.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Συμμαχία ενάντια στον καρκίνο
Δύο υπουργεία (ΥΠΠΕΘ & υπουργείο Υγείας) συνεργάζονται με στόχο την επίτευξη -και στον τόπο μας- της εξατομικευμένης θεραπείας, η οποία θεωρείται, παγκοσμίως, η κυρίαρχη τάση που προδιαγράφει τις εξελίξεις για...
Συμμαχία ενάντια στον καρκίνο
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ανακάλυψαν σημαντική αντικαρκινική πρωτεΐνη
Ανακοινώθηκε επίσημα η ανακάλυψη μιας πρωτεΐνης που παίζει αποφασιστικό ρόλο στην καλή λειτουργία των κυτταρικών μας συστημάτων για την επιδιόρθωση των ανωμαλιών που εμφανίζονται κατά την αντιγραφή ή την...
Ανακάλυψαν σημαντική αντικαρκινική πρωτεΐνη
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η ιατρική αντεπίθεση στον Covid-19
Η διεθνής επιστημονική κοινότητα εργάζεται πυρετωδώς σε αναζήτηση νέων θεραπευτικών-φαρμακολογικών πρακτικών και εμβολίων για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού.
Η ιατρική αντεπίθεση στον Covid-19
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η ιατρική αντεπίθεση στον Covid-19
Η διεθνής επιστημονική κοινότητα εργάζεται πυρετωδώς σε αναζήτηση νέων θεραπευτικών-φαρμακολογικών πρακτικών και εμβολίων για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού.
Η ιατρική αντεπίθεση στον Covid-19
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Εξέταση αίματος ανιχνεύει οκτώ τύπους καρκίνου
Μια αιματολογική εξέταση που μπορεί να διαγνώσει 8 μορφές καρκίνου ανέπτυξαν επιστήμονες του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Όπως εκτιμάται η επιστημονική αυτή ανακάλυψη, που βασίζεται στο γεγονός ότι τα...
Εξέταση αίματος ανιχνεύει οκτώ τύπους καρκίνου
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η μικροχειρουργική του ανθρώπινου DNA
Πριν από μόλις τρεις ημέρες, μια γνωστή διεθνώς ομάδα Κινέζων μοριακών βιολόγων ανακοίνωσε επίσημα στο BBC και εκτενέστερα στο έγκυρο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό «Protein and Cell» ότι κατάφερε, μέσω μιας...
Η μικροχειρουργική του ανθρώπινου DNA

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας