Για δεύτερη χρονιά, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (ΠΕΚ) επιστρέφουν και φέτος στον κήπο του Αστεροσκοπείου Αθηνών -στον Λόφο των Νυμφών στο Θησείο- για να μας προτείνουν τέσσερις νέες θεματικές βραδιές λόγου υπό τον γενικό τίτλο: «Βιβλίο του Σύμπαντος, γραφές των ανθρώπων». Ιδού ποιο είναι αναλυτικά το πρόγραμμα των φετινών ομιλιών που κινούνται σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων: από την Αρχαιολογία μέχρι την παραπλανητική επίδραση της ψευδοεπιστήμης.
Αύριο Τρίτη 25 Ιουνίου, στις 9 μ.μ., η δρ Εύη Μαργαρίτη, επίκουρη καθηγήτρια Αρχαιολογίας και συνδιευθύντρια των σημαντικών ανασκαφών στην Κέρο, θα μιλήσει με θέμα «Το αίνιγμα της Κέρου κι οι σπόροι του Δασκαλιού: ένα πρωτο-αστικό κέντρο της Εποχής του Χαλκού στο μικροσκόπιο».
Τα βιοαρχαιολογικά μυστικά της Κέρου
H Κέρος, ένα ακατοίκητο σήμερα νησί στην καρδιά των Κυκλάδων, είναι γνωστή κυρίως για τον μεγάλο αριθμό των σπασμένων μαρμάρινων ειδωλίων που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια πολυετών ανασκαφών υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Κόλιν Ρένφριου (Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή στην Αθήνα), ευρήματα που μαρτυρούν μοναδικές τελετουργικές πρακτικές κατά την Πρώιμη Εποχή του Χαλκού, καθιστώντας την Κέρο το πρώτο θαλάσσιο ιερό στον κόσμο.
Οι πιο πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες επικεντρώθηκαν στον οικισμό του Δασκαλιού, ένα μικρό πυραμιδοειδές νησί σε πολύ μικρή απόσταση δυτικά της Κέρου, το οποίο στην αρχαιότητα αποτελούσε κομμάτι της.
Στη διάλεξή της, η Εύη Μαργαρίτη αφού κάνει μια σύντομη ανασκόπηση στα αρχαιολογικά δεδομένα που κατέστησαν δυνατή την ερμηνεία της Κέρου ως μοναδικού ιερού της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, θα επικεντρωθεί στον οικισμό του Δασκαλιού.
Τα τελευταία χρόνια, οι ανασκαφές στο Δασκαλιό έφεραν στο φως σημαντικά κτίρια και έναν ολόκληρο προϊστορικό οικισμό της πρώιμης Εποχής του Χαλκού (3η χιλιετία π.Χ.). Γεγονός που ανέδειξε τη θέση στο Δασκαλιό σε μία από τις σημαντικότερες προϊστορικές θέσεις στο Αιγαίο.
Πράγματι, το Δασκαλιό αποτελεί τον πιο καλοδιατηρημένο οικισμό της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού στις Κυκλάδες και προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία για να κατανοηθεί η καθημερινή ζωή των ανθρώπων της 3ης χιλιετίας π.Χ., η οικονομική οργάνωση, αλλά και οι κοινωνικές αλλαγές που οδήγησαν στην ανάδυση των πρωτο-αστικών κέντρων στο Αιγαίο και την αυγή της αστικοποίησης στην Ευρώπη.
Στόχος της διάλεξης είναι επομένως να παρουσιαστούν τα πρόσφατα ευρήματα, εστιάζοντας πρώτα στη μνημειώδη αρχιτεκτονική και τη μεταλλουργία, κατόπιν θα επικεντρωθεί στις αγροτικές πρακτικές, την παραγωγή και την κατανάλωση της τροφής, καθώς και τον ρόλο, αν υπάρχει, της γεωργίας στη δημιουργία του πρωτο-αστικού οικισμού στο Δασκαλιό της Κέρου.
Πάντως, το εξαιρετικό ενδιαφέρον αυτής της βραδιάς λόγου είναι η δημόσια παρουσίαση των ευρημάτων στο Δασκαλιό που αφορούν την αρχαιοβοτανολογία και τη βιοαρχαιολογία, δύο νέους τομείς της αρχαιολογικής έρευνας στους οποίους διαπρέπει με τις πρωτοποριακές έρευνές της η δρ Εύη Μαργαρίτη.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας