• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 7.5°C / 10.2°C
  0 BF
  89%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 1.9°C / 5.7°C
  4 BF
  68%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 7.0°C / 9.9°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  3°C 0.9°C / 2.7°C
  0 BF
  83%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 6.3°C
  2 BF
  100%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 0.7°C / 4.4°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -1°C -0.6°C / -0.5°C
  2 BF
  80%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 6.3°C / 6.3°C
  1 BF
  92%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.8°C
  1 BF
  75%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 9.0°C / 9.0°C
  2 BF
  87%
 • Ερμούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 11.2°C
  2 BF
  77%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  4 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 11.1°C / 11.1°C
  2 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.7°C / 2.9°C
  0 BF
  90%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 3.5°C / 7.2°C
  2 BF
  84%
 • Ρόδος
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 9.3°C
  2 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.6°C / 6.6°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  2°C 1.4°C / 4.7°C
  1 BF
  86%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.3°C / 0.3°C
  2 BF
  86%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αρχιμήδης: ο κοχλίας, η τροχαλία και το αίνιγμα της Ραβέννας

 • A-
 • A+

Από σήμερα ξεκινά στη «Zivasart Gallery» μια πολύ ενδιαφέρουσα έκθεση αρχαιοελληνικών εργαλείων και μηχανών που προέρχονται από την πολύτιμη συλλογή αυθεντικών εργαλείων και μηχανισμών προβιομηχανικής και αρχαίας τεχνολογίας του Βασίλη Μιχελά. Την επιμέλεια, τον σχολιασμό και τα σχέδια που παρουσιάζονται στην έκθεση έχει αναλάβει ο διάσημος παγκοσμίως μελετητής αυτών των τεχνουργημάτων, καθηγητής Μανόλης Κορρές.

Ωστόσο, ο πραγματικός πρωταγωνιστής της έκθεσης είναι το ιδιοφυές έργο και η πνευματική κληρονομιά του Αρχιμήδη, του κορυφαίου μαθηματικού αλλά και δημιουργού μερικών από τις πιο ευφάνταστες μηχανές της αρχαιότητας. Αναζητώντας το νήμα για τη δημιουργική σκέψη του Αρχιμήδη, η οποία ήταν θεωρητική και ταυτοχρόνως πρακτική, η έκθεση εστιάζει σε δύο πανάρχαιες αλλά εντυπωσιακές τεχνολογικές εφαρμογές, τον κοχλία και την τροχαλία, επειδή η βασική μορφή, η δομή ακόμη και η ορολογία των οποίων διατηρούνται χωρίς ουσιαστικές μεταβολές επί χιλιετίες, ενώ, από πολύ παλιά, αυτά τα τεχνήματα έχουν περάσει ακόμη και στην ορολογία της Ανατομικής του ανθρώπινου σώματος (ως Cochlea, Trochlea).

Τις εκπληκτικές δυνατότητες αυτών των μηχανισμών ανέπτυξε και αποτύπωσε στις εφευρέσεις του ο μεγάλος αρχαίος Ελληνας μαθηματικός και μηχανικός, αφού προηγουμένως είχε ήδη μελετήσει και διατυπώσει τους νόμους που διέπουν τη λειτουργία τους.

Στην έκθεση παρουσιάζονται σπάνια εργαλεία εποχής (ηλικίας έως και διακοσίων ετών!) τα οποία με πολύ κόπο, θυσίες και πολύ μεράκι ο μηχανικός και κατασκευαστής μηχανισμών Βασίλης Μιχελάς συλλέγει εδώ και πολλά χρόνια: κοχλίες ξύλινοι και μεταλλικοί από μηχανισμούς συμπίεσης, ανύψωσης, μετάδοσης κίνησης κ.ά., εναλλάσσονται με ξύλινες τροχαλίες διαφόρων μεγεθών και συμπλεγμάτων από ιστιοφόρα, ανυψωτικές μηχανές.

Ο Μανόλης Κορρές, ως ανήσυχος και δημιουργικός ιστορικός της αρχαίας αρχιτεκτονικής και τεχνολογίας, όχι απλώς είχε την ευθύνη και την επιμέλεια αυτής της μοναδικής έκθεσης, αλλά ανέλαβε και να την πλουτίσει με τα ιδιαίτερα κατατοπιστικά και αναλυτικά κείμενά του σχετικά με την προσφορά του Αρχιμήδη στη δομή και τις εφαρμογές αυτών των εργαλείων. Ταυτόχρονα, όμως, με τη σχεδιαστική του δεινότητα υποστηρίζει και αναδεικνύει την εγγενή αισθητική διάσταση αρκετών εκθεμάτων. Τέλος, ο καθηγητής Κορρές αποκαλύπτει στους επισκέπτες της έκθεσης μέσω μιας σειράς ελεύθερων σχεδίων του το αίνιγμα της Ραβέννας, το πώς δηλαδή διαμορφώθηκε, μεταφέρθηκε και τοποθετήθηκε ο βάρους 350 τόνων μονολιθικός θόλος του Μαυσωλείου του Θευδέριχου, στην παλιά πρωτεύουσα της Αδριατικής, καθώς και πώς, πριν από δεκαπέντε αιώνες, χτίστηκε, μέσα στο έλος, αυτό το εντυπωσιακό πέτρινο μνημείο! Μέσα από αυτή τη μοναδική σχεδιαστική αφήγηση, ο θεατής αναγνωρίζει τον σημαντικό ρόλο του κοχλία και των τροχαλιών στην όλη τεχνική πορεία του εγχειρήματος.

Εγκαίνια Δευτέρα 10 Ιουνίου στις 8.00 μ.μ., στη Zivasart Gallery (Παντανάσσης 1, Μαρούσι). Διάρκεια έως 20 Σεπτεμβρίου, ώρες λειτουργίας: καθημερινά από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ. Τηλ. 210-6830648. Κιν. 693653170.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ο επιστημονικός λόγος στον Λόφο των Νυμφών
Για δεύτερη χρονιά, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (ΠΕΚ) επιστρέφουν και φέτος στον κήπο του Αστεροσκοπείου Αθηνών -στον Λόφο των Νυμφών στο Θησείο- για να μας προτείνουν τέσσερις νέες θεματικές βραδιές...
Ο επιστημονικός λόγος στον Λόφο των Νυμφών
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η θερινή κατασκήνωση της τεχνοεπιστήμης για παιδιά
Σε μερικές ημέρες ξεκινά το φετινό «summer camp» του Μουσείου Κοτσανά, ένα πρωτότυπο πρόγραμμα γεμάτο δημιουργικές δραστηριότητες για να ανακαλύψουν τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι τη σημασία της αρχαίας...
Η θερινή κατασκήνωση της τεχνοεπιστήμης για παιδιά
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Δημιούργησαν τους πρώτους τεχνητούς νευρώνες
Στο περιοδικό «Nature Communications» ανακοινώθηκε ένα νέο τεχνολογικό επίτευγμα: η δημιουργία των πρώτων τεχνητών νευρώνων, οι οποίοι είναι, από λειτουργικής απόψεως, όμοιοι με τους βιολογικούς νευρώνες και...
Δημιούργησαν τους πρώτους τεχνητούς νευρώνες
ΜΗΧΑΝΕΣ ΤΟΥ ΝΟΥ
Θ. Τάσιος: μια ξενάγηση στα άδυτα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας
Κορυφαίος ιστορικός της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας ο κ. Θεοδόσης Τάσιος, μας παρουσιάζει την αποφασιστική σημασία και την επικαιρότητά της καθώς και τις στενές σχέσεις εξάρτησης της σύγχρονης τεχνοεπιστήμης...
Θ. Τάσιος: μια ξενάγηση στα άδυτα της αρχαίας ελληνικής τεχνολογίας
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η Microsoft επενδύει 1 δισ. $ στην Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη του αύριο
Οριστικοποιήθηκε και ανακοινώθηκε η συμφωνία ανάμεσα στην Microsoft και την τεχνολογική εταιρεία OpenAI για την υλοποίηση ενός πολύ φιλόδοξου τεχνολογικού στόχου: τη δημιουργία ενός νέου συστήματος Τεχνητής...
Η Microsoft επενδύει 1 δισ. $ στην Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη του αύριο

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας