Eνας στους πέντε ανθρώπινους θανάτους το 2017 προκλήθηκε από καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και διαβήτη, ασθένειες που, με τη σειρά τους, σχετίζονται άμεσα με τη μη ισορροπημένη δίαιτα.
Βασικοί υπαίτιοι θεωρούνται αφενός μεν η μεγάλη κατανάλωση αλατιού, επεξεργασμένου κρέατος και ζαχαρούχων ποτών, αφετέρου δε η περιορισμένη κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, φρούτων και λαχανικών, αποξηραμένων φρούτων, ξηρών καρπών αλλά και των φυτικών ελαίων.
Μόνο ο συστηματικός περιορισμός των πρώτων τροφών σε συνδυασμό με την αυξημένη κατανάλωση των δεύτερων μπορεί να θεωρηθεί ένα ασφαλές κριτήριο ισορροπημένης διατροφής.
Σύμφωνα με μια διεθνή έρευνα που μόλις δημοσιεύτηκε στο έγκυρο περιοδικό Lancet, μόνο το 2017 η διατροφική ανισορροπία ήταν ένα από τα βασικά αίτια για τον θάνατο 11 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Ο δραματικός απολογισμός προέκυψε από μια διεθνή έρευνα που πραγματοποίησαν 130 επιστήμονες, οι οποίοι συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση 15 διαφορετικών κατηγοριών τροφής σε 195 διαφορετικές χώρες.
Τα δεδομένα που προέκυψαν από τη συγκεκριμένη έρευνα αναλύθηκαν, κατόπιν, από την ερευνητική ομάδα του Αμερικανού γιατρού Christopher Murray, διευθυντή του περίφημου Ινστιτούτου Ιατρικής Τεκμηρίωσης στο Σικάγο (Institute for Health Metrics and Evaluation).
Αναλύοντας τα διατροφικά ήθη από το 1990 έως το 2017 σε 195 διαφορετικές χώρες του κόσμου, η συγκεκριμένη έρευνα μας αποκαλύπτει με ακριβή ποσοτικά δεδομένα το πώς η μη ισορροπημένη διατροφή επηρεάζει τη σωματική υγεία, μειώνοντας δραματικά το προσδόκιμο ζωής των ανθρώπων.
«Η έρευνα επιβεβαίωσε ό,τι υποψιαζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια, το γεγονός δηλαδή ότι μία μη ισορροπημένη δίαιτα ευθύνεται για τον πρόωρο θάνατο των ανθρώπων, περισσότερο από κάθε άλλο αίτιο υψηλού κινδύνου», όπως δήλωσε ο Murray.
Το πρακτικό συμπέρασμα από αυτή την έρευνα είναι ότι δεν αρκεί να εστιάζουμε μόνο στους κινδύνους από την υπερβολική κατανάλωση σακχάρων, αλατιού ή ζωικών λιπών, αλλά πρέπει, ταυτοχρόνως, να αναδεικνύουμε τις καταστροφικές συνέπειες από τη στέρηση τροφών όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ξηροί καρποί, οι φυτικές ίνες και τα ψάρια και οστρακοειδή, μοναδικές πηγές της Ω-3.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας