Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
«Ορίζοντας Ευρώπη» και στην τεχνοεπιστήμη

Ο Κ. Φωτάκης, στο βήμα της εκδήλωσης και ο Ζαν-Ερίκ Πακέ, αριστερά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ορίζοντας Ευρώπη» και στην τεχνοεπιστήμη

  • A-
  • A+
Ποια θα είναι η θέση της Ελλάδας στην πιο φιλόδοξη ευρωπαϊκή επένδυση στην έρευνα και καινοτομία; Οι αξιοσημείωτες πρόοδοι και οι εντυπωσιακές δυνατότητες της Ελλάδας στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας επιβεβαιώθηκαν σε εκδήλωση που διοργανώθηκε την Τετάρτη 27 Μαρτίου από τη γενική γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας, στη οποία κεντρικοί ομιλητές ήταν ο Ζαν-Ερίκ Πακέ, γενικός διευθυντής Ερευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ο Κ. Φωτάκης, αναπληρωτής υπουργός YΠΕΘ.

Πρόκειται αναμφίβολα για το πιο φιλόδοξο, μέχρι σήμερα, πρόγραμμα για την έρευνα και την καινοτομία, στο οποίο θα επενδύσει 100 δισ. ευρώ ο επόμενος προϋπολογισμός της Ε.Ε. για την περίοδο 2021-2027. Ενα μακρόπνοο πρόγραμμα επένδυσης στην επιστημονική συνεργασία, την καινοτομία και την αριστεία.

Μια απολύτως εύλογη απόφαση αφού, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, περίπου τα δυο τρίτα της οικονομικής ανάπτυξης της Ευρώπης είχαν κινητήρια δύναμη την καινοτομία. Και το νέο πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» αναμένεται να δημιουργήσει νέα γνώση και καινοτόμες τεχνολογίες που, με τη σειρά τους, θα έχουν άμεσες θετικές επιδράσεις σε ανάπτυξη, εμπόριο και επενδύσεις, αλλά και σημαντικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

Μολονότι η Ευρώπη αντιπροσωπεύει μόλις το 7% του παγκόσμιου πληθυσμού, στο έδαφός της πραγματοποιείται περίπου το 20% των παγκόσμιων επενδύσεων στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας και παράγεται το ένα τρίτο του συνόλου των επιστημονικών δημοσιεύσεων υψηλής ποιότητας, ενώ η Ευρώπη κατέχει ηγετική θέση παγκοσμίως σε βιομηχανικούς τομείς, όπως τα φαρμακευτικά και τα χημικά προϊόντα, η υψηλής τεχνολογίας μηχανολογία και η μόδα.

Τις τελευταίες δεκαετίες, η χρηματοδότηση της Ε.Ε. έχει επιτρέψει σε καινοτόμους επιστημονικούς κλάδους και σε ερευνητικές ομάδες από τις 27 χώρες-μέλη να συνεργαστούν και να πραγματοποιήσουν σημαντικές ανακαλύψεις, καθιστώντας την Ευρώπη πρωταγωνίστρια σε παγκόσμιο επίπεδο στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας.

Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα «Ορίζοντας Ευρώπη» ανακοινώθηκε επίσημα τον προηγούμενο Ιούνιο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει τις αναγκαίες επαφές με τους αρμόδιους φορείς κάθε χώρας, ώστε τα σχέδια των ερευνητικών προγραμμάτων να δημοσιευτούν εγκαίρως, πριν από την τυπική ημερομηνία έναρξης του μακρόπνοου προγράμματος (1η Ιανουαρίου 2021).

Ο J.-E. Paquet στην Ελλάδα

Ο Ζαν-Ερίκ Πακέ (δεξιά)στην Κρήτη με τον Ν. Ταβερναράκη, πρόεδρο του ΙΤΕ.

Στο πλαίσιο αυτών των επαφών, την προηγούμενη εβδομάδα επισκέφτηκε την Αθήνα ο γενικός διευθυντής Ερευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Ερίκ Πακέ (Jean-Eric Paquet). Ετσι, την Τετάρτη (27-3-19), στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Ερευνητικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Φωτάκης τον υποδέχτηκε και ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τη γενική γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του ΥΠΕΘ.

Απευθυνόμενος σε μέλη της ελληνικής ερευνητικής, επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας, ο Ζαν-Ερίκ Πακέ τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ανάδειξης της αξίας της έρευνας στην κοινωνία, ενώ εξήρε τα επιτεύγματα και τις εντυπωσιακές δυνατότητες της χώρας μας. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας, τα τρία τελευταία χρόνια, στην απορρόφηση πόρων για την ανάπτυξη της έρευνας και την ενίσχυση του ανθρώπινου επιστημονικού της κεφαλαίου.

Στη συνέχεια, παρουσίασε τους τρεις πυλώνες του προγράμματος «Ορίζοντας Ευρώπη»: την ανοιχτή επιστήμη, τις παγκόσμιες προκλήσεις και την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, την ανοιχτή καινοτομία.

Στην παρέμβασή του ο Κ. Φωτάκης τόνισε ότι οι δαπάνες για Ερευνα και Ανάπτυξη στην Ελλάδα σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ το 2017, ξεπερνώντας τα 2 δισ. ευρώ και φτάνοντας το 1,14% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Ενώ η γενική γραμματέας Ερευνας και Τεχνολογίας, Πατρίτσια Κυπριανίδου, που είχε αναλάβει τον συντονισμό της εκδήλωσης, δήλωσε: «Η Ελλάδα συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής μας όπως το “Artificial intelligence for Europe”, το “European HPC”, το “EOSC” και μέσα από τη δράση του “Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ” χρηματοδοτεί τεχνολογίες της λεγόμενης 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, με δημόσια δαπάνη 66 εκατ. ευρώ ήδη από τον Α’ κύκλο».

Μετά τις ομιλίες του Κ. Φωτάκη και του Ζαν-Ερίκ Πακέ ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με το ακροατήριο. Κατόπιν ο γενικός διευθυντής Ερευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συναντήθηκε με εκπροσώπους start-up εταιρειών, αλλά και της ερευνητικής και ακαδημαϊκής κοινότητας και συζήτησε μαζί τους για τις δυνατότητες αξιοποίησης δράσεων του «Ορίζοντας Ευρώπη» για την ενίσχυση των δραστηριοτήτων τους.

Στη συνέχεια, ο κ. Πακέ, αφού επισκέφτηκε το Μουσείο της Ακρόπολης, το βράδυ αναχώρησε για το Ηράκλειο Κρήτης προκειμένου, την επόμενη μέρα, να επισκεφτεί το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ), το πρωτοποριακό ερευνητικό Ιδρυμα που κατέχει τον μεγαλύτερο αριθμό υλοποιούμενων προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ερευνας (ERC) στην Ελλάδα. Από τις επισκέψεις του αυτές ο Ζ.-Ε. Πακέ δήλωσε ενθουσιασμένος με το υψηλότατο επίπεδο και τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής έρευνας.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Γιορτάζοντας τα 50 χρόνια από την πρώτη προσσελήνωση του ανθρώπου
Γιορτάζοντας τον πρώτο «περίπατο» του ανθρώπου πάνω στη Σελήνη, το Ιδρυμα Ευγενίδου διοργανώνει το επόμενο Σάββατο μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.
Γιορτάζοντας τα 50 χρόνια από την πρώτη προσσελήνωση του ανθρώπου
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Συζήτηση για την ψευδοεπιστήμη
Την Πέμπτη 27 Ιουνίου στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Βιβλίο του Σύμπαντος, Γραφές των ανθρώπων», στον κήπο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, τρεις Έλληνες επιστήμονες θα παρουσιάσουν και θα συζητήσουν για το πρόβλημα...
Συζήτηση για την ψευδοεπιστήμη
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ο επιστημονικός λόγος στον Λόφο των Νυμφών
Για δεύτερη χρονιά, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (ΠΕΚ) επιστρέφουν και φέτος στον κήπο του Αστεροσκοπείου Αθηνών -στον Λόφο των Νυμφών στο Θησείο- για να μας προτείνουν τέσσερις νέες θεματικές βραδιές...
Ο επιστημονικός λόγος στον Λόφο των Νυμφών
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Το Μέλλον στο Διάστημα στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο
Αύριο Τρίτη 19 Μαρτίου με αφορμή την εαρινή ισημερία (η οποία πραγματοποιείται μερικές μέρες μετά), το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου προσκαλεί το ενδιαφερόμενο κοινό στην προβολή της...
Το Μέλλον στο Διάστημα στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Εκατομμύρια νεκροί εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Νέες μετρήσεις ανεβάζουν σε 8,8 εκατομμύρια ετησίως τους ανθρώπινους θανάτους εξαιτίας της ανθρωπογενούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μόνο στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι πεθαίνουν περίπου 790 χιλιάδες άνθρωποι κάθε...
Εκατομμύρια νεκροί εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας