Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εαρινή ισημερία μαζί με υπερπανσέληνο

Η υπερπανσέληνος από το Ναύπλιο

(Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Εαρινή ισημερία μαζί με υπερπανσέληνο

  • A-
  • A+
Ιδιαίτερα σπάνιο γεγονός να συμπίπτουν η εαρινή ισημερία με υπερπανσέληνο. Υπολογίζεται ότι κάτι τέτοιο συνέβη στο παρελθόν το 1905, ενώ δεν αναμένεται να επαναληφθεί πριν το 2144.

Η εαρινή ισημερία, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης συνέπεσε με την τρίτη και τελευταία υπερπανσέληνο του φετινού έτους, που συνέβη στις 03:43 (ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης.

Η εαρινή ισημερία μας εντάσσει επισήμως στην άνοιξη του 2019, καθώς στην Ελλάδα και το βόρειο ημισφαίριο γενικότερα η μέρα θα αρχίσει να μεγαλώνει συνεχώς, έως το θερινό ηλιοστάσιο. Αντίθετα, στο νότιο ημισφαίριο ξεκινά η φθινοπωρινή εποχή, ενώ η ημέρα ολοένα και θα μικραίνει. 

Αστρονομικά, η άνοιξη αρχίζει με την εαρινή ισημερία, ωστόσο, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, η φύση εισέρχεται όλο και πιο πρόωρα στον ανοιξιάτικο κύκλο της.

Η υπερπανσέληνος πραγματοποιείται όταν υπάρχει πανσέληνος και η τροχιά του φεγγαριού το φέρνει πιο κοντά στη Γη, με αποτέλεσμα η Σελήνη να φαίνεται μεγαλύτερη και πιο φωτεινή. Φέτος είχαν προηγηθεί άλλες δύο υπερπανσέληνοι στις 21 Ιανουαρίου και 19 Φεβρουαρίου.