Aπό δύο πρόσφατες διεθνείς εκθέσεις επιβεβαιώνεται ότι η διασφάλιση της υγείας και της καλής υγειονομικής περίθαλψης των προσφύγων και των μεταναστών είναι προς το συμφέρον τόσο των μεταναστών όσο και των κατοίκων της χώρας υποδοχής.
Από τις εκτενείς πλανητικές έρευνες στις οποίες βασίστηκαν τα συμπεράσματα των συγκεκριμένων εκθέσεων τεκμηριώνεται επαρκώς ότι εκτός από την καθαρά ηθική υποχρέωση για αλληλεγγύη, η επένδυση στην καλή υγεία των μεταναστών/προσφύγων συμβάλλει όχι μόνο στην προστασία της δημόσιας υγείας αλλά είναι και ιδιαίτερα επωφελής οικονομικά.
Επιπλέον, τα νέα δεδομένα διαψεύδουν την εσφαλμένη αλλά ιδιαίτερα διαδεδομένη άποψη ότι οι πρόσφυγες-μετανάστες είναι φορείς κάποιων –πάντα απροσδιόριστων αλλά δήθεν– θανατηφόρων ασθενειών.
Πρόκειται για μία επίμονη ξενοφοβική προκατάληψη που, εντούτοις, διαψεύδεται από όλες τις σχετικές υγειονομικές και βιοϊατρικές-στατιστικές μελέτες, οι οποίες μάλλον το αντίθετο επιβεβαιώνουν: «Κατά κανόνα είναι οι μετανάστες που αρρωσταίνουν λόγω της πείνας και των άσχημων συνθηκών ζωής στις χώρες υποδοχής»!
Γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις δύο νέες εκθέσεις που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα: την έκθεση της «UCL-Lancet Commission on Migration and Health», τον συντονισμό της οποίας είχε ο γνωστός επιδημιολόγος Ibrahim Abubakar, καθηγητής του University College London (UCL), και την έκθεση της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO).
Η πρώτη έκθεση, όπως επισημαίνει ο Abubakar, «είναι η πληρέστερη, μέχρι σήμερα, απογραφή όλων των διαθέσιμων δεδομένων σχετικά με τη μετανάστευση σε παγκόσμια κλίμακα και αμφισβητεί πολλούς διαδεδομένους μύθους που τροφοδοτούν ξενοφοβικές πολιτικές».
Οσο για τη δεύτερη έκθεση, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 21-1-19, περιέχει τα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την υγεία των μεταναστών στις ευρωπαϊκές χώρες.
Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα αυτών των ερευνών αφορά τις οικονομικές αναλύσεις, που αναφέρουν ότι, μακροπρόθεσμα, οι μετανάστες συμβάλλουν στην αύξηση του πλούτου της χώρας που τους φιλοξενεί.
Για παράδειγμα, στις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες, κάθε αύξηση κατά 1% του αριθμού των μεταναστών στο σύνολο του ενήλικου πληθυσμού της χώρας υποδοχής συμβάλλει στην αύξηση κατά 2% του ετήσιου κατά κεφαλήν εισοδήματος.
Συνεπώς, οι ξενοφοβικές πολιτικές δαιμονοποίησης των μεταναστών ή των προσφύγων δεν είναι μόνον ηθικοπολιτικά απαράδεκτες αλλά και οικονομικά επιζήμιες. Κάτι που επιβεβαιώνεται και από τη δεύτερη διεθνή έκθεση με τίτλο «Report on the health of refugees and migrants in the WHO European Region: no public health without refugee and migrant health, 2018».
Αυτή αναδεικνύει τη σχιζοειδή στρατηγική των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών, στις οποίες τα προγράμματα για την κάλυψη των υγειονομικών αναγκών των νεόφερτων μεταναστών συνυπάρχουν με τις πολιτικές που περιορίζουν την πρόσβασή τους στο τοπικό σύστημα υγείας.
Ωστόσο, οι δυσκολίες ένταξης των νέων μεταναστών στο σύστημα υγείας των χωρών υποδοχής δεν οφείλονται αποκλειστικά σε ανεπαρκή πολιτική βούληση αλλά και στην έλλειψη επαρκών στοιχείων για τις ιδιαίτερες ιατρικές τους ανάγκες.
Σύμφωνα με την έκθεση του WHO για την Ευρώπη, οι δείκτες θνησιμότητας των μεταναστών σχετίζονται κυρίως με μολύνσεις, ασθένειες του αίματος και καρδιαγγειακές παθήσεις.
Οι μολυσματικές ασθένειες είναι αυτές που διαπιστώνονται συχνότερα και για τις οποίες διαθέτουμε, σήμερα, περισσότερα δεδομένα. Από τις δύο διεθνείς εκθέσεις, όμως, προκύπτει ότι αυτές οι μολυσματικές ασθένειες εμφανίζονται συχνότερα μετά την είσοδό τους στη χώρα υποδοχής, λόγω των ανθυγιεινών συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, της μεγάλης ψυχοσωματικής πίεσης που βιώνουν καθημερινά οι πρόσφυγες, με αποτέλεσμα να εξασθενεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα.
Οσον αφορά τις μη μολυσματικές παθήσεις, τα διαθέσιμα στοιχεία είναι ακόμη ελλιπή και πολύ συγκεχυμένα, όμως, απ’ ό,τι φαίνεται οι δείκτες θνησιμότητας από αυτές τις παθήσεις είναι μικρότεροι, κατά την άφιξη των προσφύγων/μεταναστών, και σταδιακά εξομοιώνονται με τους δείκτες θνησιμότητας του τοπικού πληθυσμού.
Το συμπέρασμα από αυτές τις πρόσφατες ιατρικές μελέτες είναι ότι η σκοπίμως καλλιεργούμενη ξενοφοβική καχυποψία, πως οι μετανάστες είναι φορείς κάποιων «άγνωστων» ή και θανατηφόρων ασθενειών, είναι ένας μύθος που όχι μόνο δεν επιβεβαιώνεται αλλά, αντίθετα, διαψεύδεται από τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας