• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 24.5°C
  0 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.5°C / 22.4°C
  0 BF
  72%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 17.0°C / 21.2°C
  1 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 21.4°C
  2 BF
  72%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  20°C 19.0°C / 21.8°C
  0 BF
  70%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.1°C / 16.8°C
  1 BF
  51%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 16.6°C / 20.6°C
  1 BF
  52%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.4°C / 23.7°C
  2 BF
  64%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.1°C / 24.6°C
  3 BF
  46%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  61%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 16.5°C / 20.9°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.5°C / 19.0°C
  0 BF
  100%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 18.8°C / 24.3°C
  3 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.9°C / 24.8°C
  1 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.3°C / 20.5°C
  2 BF
  75%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 19.7°C / 22.5°C
  1 BF
  95%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  47%

Η παιδοψυχίατρος, ψυχαναλύτρια Ελένη Λαζαράτου

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συναίσθημα και τραύμα. Από την ψυχανάλυση στη νευροβιολογία

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news
*Επιστημονικές ανταποκρίσεις*

Στις ανοιχτές για κάθε ενδιαφερόμενο/ενδιαφερόμενη «Συζητήσεις για τον λόγο», που θα πραγματοποιούνται στο πανέμορφο αμφιθέατρο «Κώστας Στεφανής» του Αιγινήτειου Νοσοκομείου, έχει προσκληθεί να μιλήσει το Σάββατο η πολύ γνωστή παιδοψυχίατρος, ψυχαναλύτρια Ελένη Λαζαράτου, η οποία θα παρουσιάσει το θέμα «Συναίσθημα και τραύμα», για το οποίο, σήμερα, υπάρχουν δύο φαινομενικά διαφορετικές προσεγγίσεις: η κλασική ψυχολογική-ψυχαναλυτική και η νέα νευροεπιστημονική. Ο στόχος της ομιλήτριας είναι να δείξει ότι: «Οι δύο προσεγγίσεις, ψυχαναλυτική και νευροβιολογική, δεν είναι αντιτιθέμενες αλλά αλληλεπιδρούν και αλληλοσυμπληρώνονται».

Σύμφωνα με το σχετικό δελτίο Τύπου: «Το τραύμα ψυχαναλυτικά παραπέμπει σε συμβάν της ζωής το οποίο ορίζεται από την έντασή του, από την αδυναμία του προσώπου να το αντιμετωπίσει κατά τρόπο κατάλληλο και από τις παθογόνους επιπτώσεις διαρκείας που επιφέρει στην ψυχική οργάνωση. Τα εξωτερικά συμβάντα έχουν ψυχικές επιπτώσεις μόνο στον βαθμό που δραστηριοποιούν ορισμένες φαντασιώσεις και προκαλούν εισροή ενορμητικών διεγέρσεων.

Αρχικά, ο Sigmund Freud πίστευε ότι όλες οι νευρώσεις ήταν αποτέλεσμα προηγούμενων τραυματικών εμπειριών, κυρίως με τη μορφή της σεξουαλικής αποπλάνησης. Διατύπωσε την πρωταρχική θεωρία (1890-1897) σύμφωνα με την οποία η αιτιολογία της υστερίας ανάγεται σε τραυματικές εμπειρίες του παρελθόντος. Οι υστερικοί ασθενείς πάσχουν κυρίως από αναμνήσεις. Στη θεωρία “εκ των υστέρων” συνδέει τις συνέπειες της σεξουαλικής αποπλάνησης ενός παιδιού με την παθολογία του ενήλικα.

Σε νευροβιολογικό επίπεδο γνωρίζουμε ότι οι μηχανισμοί αποτύπωσης της τραυματικής εμπειρίας συνδέονται άμεσα με την ενεργοποίηση του βιολογικού υποστρώματος του συναισθήματος. Νεότερες μελέτες έχουν δείξει ότι το τραύμα μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην πλαστικότητα του εγκεφάλου.

Υπό την επίδραση της τραυματικής εμπειρίας δημιουργούνται ισχυροί μνημονικοί κώδικες που δύσκολα αποσβένονται. Οι μνήμες αποθηκεύονται στο νευρωνικό κύκλωμα στο οποίο η αμυγδαλή παίζει κεντρικό ρόλο. Το πρώιμο stress οδηγεί, όταν είναι μέτριας έντασης, σε συγκεκριμένη νοητική λειτουργία που εξαρτάται από τον ιππόκαμπο ενώ, όταν είναι πολύ έντονο, μπορεί να καταστρέψει τη νευρωνική λειτουργία και την επιβίωση περιοχών του ιπποκάμπου άμεσα και μακροπρόθεσμα».

Επομένως, οι δύο μέχρι χθες παράλληλες και μη εφαπτόμενες προσεγγίσεις, ψυχαναλυτική και νευροβιολογική, δεν είναι πλέον αντιτιθέμενες αλλά αλληλεπιδρούν και αλληλοσυμπληρώνονται: «Ψυχαναλυτές και νευροεπιστήμονες με ευρείες θεωρητικές βάσεις συνδυάζουν τα δεδομένα και εμπλουτίζουν την κατανόηση των ψυχικών διαταραχών έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε αποτελεσματικότερες θεραπευτικές προσεγγίσεις».

Info

Σάββατο 15/12, στις 11.00 στο αμφιθέατρο «Κώστας Στεφανής», Αιγινήτειο Νοσοκομείο (Βασ. Σοφίας 72-74, Μετρό Μέγαρο Μουσικής)

 

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Συζητώντας περί ενσυναίσθησης στο Αιγινήτειο
Η μέχρι πρόσφατα υποτιμημένη επιστημονικά και παραμελημένη ιατρικά ικανότητά μας για ενσυναίσθηση έχει μετατραπεί, σήμερα, σε αντικείμενο συστηματικής διερεύνησης τόσο των νευροεπιστημών όσο και της...
Συζητώντας περί ενσυναίσθησης στο Αιγινήτειο
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Πρώτη φορά στους Δελφούς το «European Lab»
Tο ετήσιο ευρωπαϊκό φόρουμ «European Lab» θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα, στις 12 και 13 Οκτωβρίου, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών. Είναι μια επαγγελματική πλατφόρμα αφιερωμένη στον...
Πρώτη φορά στους Δελφούς το «European Lab»
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ρομποτική & συναισθηματική νοημοσύνη: μύθοι, φαντασιώσεις και πραγματικότητα
Tο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η γαλλική πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος συνδιοργανώνουν για μία ακόμη χρονιά τον πολύ επιτυχημένο κύκλο «CNRS–Ξεπερνώντας τα σύνορα της γνώσης». Η πρώτη διάλεξη του...
Ρομποτική & συναισθηματική νοημοσύνη: μύθοι, φαντασιώσεις και πραγματικότητα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Διάλεξη στο Ιδρυμα Ευγενίδου του νομπελίστα φυσικού George Smoot
Μία μοναδική ευκαιρία θα έχει, σήμερα, το κοινό της Αθήνας να γνωρίσει από κοντά τον βραβευμένο με Νόμπελ Φυσικής το 2006, George F. Smoot, κατά τη δημόσια διάλεξη που θα δώσει στις 19.00 στο Ιδρυμα Ευγενίδου...
Διάλεξη στο Ιδρυμα Ευγενίδου του νομπελίστα φυσικού George Smoot

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας