Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εχουμε 20 χρόνια για να αλλάξουμε τον κόσμο

Στο Γαλλικό Ινστιτούτο, 22-11-2018, στις 19.30, προβολή ντοκιμαντέρ για την Αγροοικολογία της H. Médigue. Ταινία στα γαλλικά με ελληνικούς υπότιτλους. Είσοδος ελεύθερη

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εχουμε 20 χρόνια για να αλλάξουμε τον κόσμο

  • A-
  • A+

Είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικό γεγονός ότι, σήμερα, το 60% των καλλιεργήσιμων εδαφών παγκοσμίως δεν αποδίδει πλέον και άρα οι πρακτικές της σύγχρονης μαζικής γεωργίας σύντομα δεν θα είναι σε θέση να παράγουν ποσότητες γεωργικών προϊόντων ικανές να θρέψουν όλους τους κατοίκους του πλανήτη.

Η έξοδος από την επικείμενη διατροφική κρίση ίσως να βρίσκεται στην Αγροοικολογία, στον συνδυασμό δηλαδή της γεωργίας με την οικολογία, που στοχεύει στον ανασχεδιασμό και τη διαχείριση βιώσιμων συστημάτων καλλιέργειας.

Στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Αειφόρος Ανάπτυξη», το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος μάς προσκαλεί στη μοναδική προβολή της ταινίας – ντοκιμαντέρ της Hélène Médigue «Εχουμε 20 χρόνια για να αλλάξουμε τον κόσμο», που προωθεί τις οικολογικές ιδέες μιας διαφορετικής γεωργίας, η οποία σέβεται τους καλλιεργητές, τους καταναλωτές και την βιοποικιλότητα.

Το ντοκιμαντέρ της Hélène Médigue καταγράφει τις επιλογές γυναικών και ανδρών που, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα για την εφαρμογή αυτής της εναλλακτικής προσέγγισης στη γεωργία, αποδεικνύουν ότι μπορούμε να παράγουμε τρόφιμα χωρίς φυτοφάρμακα και χημικά και, με τις πρωτοποριακές και επίπονες προσπάθειές τους, τα άτομα αυτά δείχνουν ότι είναι όντως εφικτός ένας διαφορετικός τρόπος παραγωγής αγροτικών τροφών.

Ιδού πώς συνοψίζει η ίδια η Hélène Médigue την ταινία της: «Η διατροφή είναι όπως ο αέρας που αναπνέουμε, είναι η ζωή. Δεν σκόπευα να κάνω μια ταινία με θέμα τη μόνιμη καλλιέργεια (permaculture) ή τις νέες τεχνολογίες, οι οποίες προωθούν την αγροοικολογία, αλλά να δώσω έμφαση κυρίως στην ανθρώπινη διάσταση, στην ενέργεια που καταβάλλει και στους αγώνες που δίνει μια ομάδα ανθρώπων καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς… Θέλω να δείξω, μέσω της ταινίας αυτής, ότι είμαστε όλοι αλληλοεξαρτημένοι και ότι από τις πρωτοβουλίες αυτές αναδύεται μια δύναμη, μια ανεξάντλητη ενέργεια, το αντίθετο του ατομικισμού, που κάνει τον κόσμο άδικο και τρελό».

Ετσι, οι πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι άνθρωποι που συμμετέχουν στο εγχείρημα της Fermes d’Avenir (Φάρμες του μέλλοντος), όπως ο Maxime de Rostolan, ο οποίος ίδρυσε τον συνεταιρισμό Fermes d’Avenir το 2013, με σκοπό την προώθηση της αγροοικολογίας και την επιτάχυνση της γεωργικής μετάβασης.

Ο συνεταιρισμός απευθύνεται στους διάφορους εμπλεκομένους στη γεωργική μετάβαση: γεωργούς και μελλοντικούς γεωργούς, επιχειρήσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, γαιοκτήμονες, πολίτες και καταναλωτές.

Οι δραστηριότητες του συνεταιρισμού ποικίλλουν: παραγωγή, κατάρτιση, ευαισθητοποίηση και χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τον Maxime de Rostolan, η Αγροοικολογία είναι πιο αποδοτική και πιο ανθεκτική από τη λεγόμενη συμβατική γεωργία.

Η φροντίδα των ανθρώπων και της φύσης δεν είναι μια επιλογή, είναι μια ανάγκη, ώστε να προσφέρουμε πιο υγιεινή διατροφή στους περισσότερους ανθρώπους.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
2019: Η πιο ζεστή πλανητικά χρονιά
Ο προηγούμενος Δεκέμβριος 2019 ήταν κατά 3,2°C θερμότερος στην Ευρώπη και 3°C στην Αυστραλία, σε σχέση με τη μέση θερμοκρασία τους αντίστοιχους μήνες της περιόδου 1981-2010.
2019: Η πιο ζεστή πλανητικά χρονιά
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η κακή διατροφή σκοτώνει περισσότερο από το κάπνισμα
Eνας στους πέντε ανθρώπινους θανάτους το 2017 προκλήθηκε από καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και διαβήτη, ασθένειες που, με τη σειρά τους, σχετίζονται άμεσα με τη μη ισορροπημένη δίαιτα.
Η κακή διατροφή σκοτώνει περισσότερο από το κάπνισμα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Εκατομμύρια νεκροί εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Νέες μετρήσεις ανεβάζουν σε 8,8 εκατομμύρια ετησίως τους ανθρώπινους θανάτους εξαιτίας της ανθρωπογενούς ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Μόνο στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι πεθαίνουν περίπου 790 χιλιάδες άνθρωποι κάθε...
Εκατομμύρια νεκροί εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Νέοι τρόποι διατροφής και παραγωγής τροφίμων
Ο κύκλος εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος «Αειφόρος Ανάπτυξη» επικεντρώνεται φέτος στο θέμα των βιώσιμων συστημάτων τροφίμων, με πρώτη εκδήλωση τη διάλεξη του διακεκριμένου Γάλλου επιστήμονα Gilles...
Νέοι τρόποι διατροφής και παραγωγής τροφίμων
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Πότε και πώς θα σβήσει ο Ηλιος
Νέο βρετανικό μοντέλο για το τέλος του αστέρα του ηλιακού μας συστήματος • H φυσική πορεία προς το τέλος ενός αστεριού, δηλαδή ο τρόπος και ο χρόνος που αυτό θα σβήσει εξαρτάται από τη μάζα του. Αν το...
Πότε και πώς θα σβήσει ο Ηλιος
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Αύξηση της θνησιμότητας από θερμοπληξία
​Aν η συγκέντρωση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα συνεχίσει να αυξάνεται σε όλη τη διάρκεια του αιώνα, τότε το 2100 θα υπάρξει σαφής αύξηση της ανθρώπινης θνησιμότητας 6,4% λόγω υπερθέρμανσης του...
Αύξηση της θνησιμότητας από θερμοπληξία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας