• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  39°C 35.6°C / 41.0°C
  2 BF
  26%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  36°C 32.4°C / 39.9°C
  2 BF
  40%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  39°C 27.0°C / 41.5°C
  1 BF
  37%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 40.9°C
  3 BF
  23%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  37°C 34.6°C / 36.9°C
  3 BF
  25%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.8°C / 41.0°C
  3 BF
  12%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  38°C 35.4°C / 40.4°C
  0 BF
  33%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  41°C 31.6°C / 41.8°C
  2 BF
  11%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.8°C / 37.7°C
  2 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  36°C 35.9°C / 37.9°C
  2 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  35°C 31.8°C / 35.8°C
  4 BF
  34%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.6°C / 30.7°C
  3 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 32.9°C
  2 BF
  51%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  37°C 33.5°C / 36.9°C
  0 BF
  26%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  38°C 33.5°C / 41.7°C
  2 BF
  23%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  36°C 34.9°C / 39.8°C
  2 BF
  30%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  39°C 35.8°C / 41.2°C
  2 BF
  20%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.7°C / 33.3°C
  1 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  34°C 32.5°C / 41.7°C
  4 BF
  53%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  41°C 35.8°C / 40.8°C
  2 BF
  9%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τεχνητή Νοημοσύνη... παρκαδόρος

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news
Επιστημονικές ανταποκρίσεις

Από την πρόσφατη συνεργασία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Βιέννης (Techniche Universitat Wien) με το κορυφαίο αμερικανικό Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (Massachusetts Institute of Technology ή MIT) προέκυψε ένα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο ικανό να μανουβράρει και να παρκάρει με ακρίβεια ένα μικρό αυτοκίνητο-ρομπότ (κεντρική φωτ.).

Πρόκειται για ένα σχετικά απλό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, τη δομή και τη συνδεσμολογία του οποίου εμπνεύστηκαν οι ερευνητές από ένα πολύ γνωστό πειραματόζωο, τον νηματώδη σκώληκα Caenorhabditis elegans.

Ο νηματώδης σκώληκας Caeno-rhabditis elegans είναι ένα ιδανικό πειραματικό σύστημα για νευροβιολογικές μελέτες αλλά και τεχνολογικές προσομοιώσεις, επειδή διαθέτει ένα απλό νευρικό σύστημα που αποτελείται συνολικά από περίπου 300 κύτταρα και οι ερευνητές γνωρίζουν επακριβώς πώς συνδέονται και επικοινωνούν μεταξύ τους αυτά τα νευρικά κύτταρα.

Η προσομοίωση, λοιπόν, από ένα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο της δομής και της λειτουργίας του νευρικού συστήματος του σκώληκα είναι πολύ πιο απλή συγκριτικά με το νευρικό σύστημα του ανθρώπου που αποτελείται από εκατοντάδες δισεκατομμύρια νευρικά κύτταρα.

Για το παρκάρισμα αρκούν 12 νευρώνες

Το τεχνητό νευρικό κύκλωμα που δημιούργησαν έδειξε σαφώς ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη αναπαράγει και ελέγχει πολύ καλύτερα μια σύνθετη λειτουργία, στη συγκεκριμένη περίπτωση το παρκάρισμα, όταν το τεχνητό σύστημα διαθέτει την αρχιτεκτονική ενός υπαρκτού βιολογικού κυκλώματος.

Για να ελέγξουν στην πράξη αυτή την υπόθεση, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα τεχνητό νευρωνικό δίκτυο, που διέθετε όχι μόνο τη δομή αλλά και την υπολογιστική οργάνωση που του επέτρεπε να εκπαιδευτεί στο να προσομοιώνει τη λειτουργία του βιολογικού νευρωνικού συστήματος του σκώληκα.

«Καταφέραμε να επαναπρογραμματίσουμε το τεχνητό δίκτυο ώστε να είναι σε θέση να αναπαράγει τις κινητικές λειτουργίες του νευρικού κυκλώματος του Caenorhabditis elegans», δήλωσε ο Mathias Lechner, ένας από τους πρωταγωνιστές αυτής της έρευνας.

Η επιτυχία αυτής της στρατηγικής ήταν άμεση και ορατή για το τεχνητό νευρωνικό δίκτυο που, όπως και το βιολογικό πρότυπό του, αποτελείται μόνο από 12 αλληλένδετους υπολογιστικούς κόμβους ή «νευρώνες», οι οποίοι ήταν σε θέση να εκδηλώνουν τις αντίστοιχες κινητικές λειτουργίες του νευρωνικού κυκλώματος του σκώληκα: για παράδειγμα, να μανουβράρουν σε μια προκαθορισμένη πορεία τις κινήσεις ενός μικρού ρομποτικού αυτοκινήτου και να το παρκάρουν.

«Η έρευνά μας έδειξε ότι το νευρωνικό δίκτυο που δημιουργήσαμε είναι σε θέση να λειτουργεί τόσο σε προσομοιωμένα όσο και σε φυσικά περιβάλλοντα», διευκρινίζει ο Ramin Hasani, ένας από τους βασικούς συντελεστές αυτού του επιτεύγματος.

Ωστόσο, η νέα ερευνητική προσέγγιση παρουσιάζει ένα επιπλέον γνωστικό πλεονέκτημα: Επιτρέπει στους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα την οργάνωση και τη λειτουργία των πολύ πιο πολύπλοκων βιολογικών δικτύων που προσομοιώνονται από αυτά τα απλά αλλά ακριβή τεχνητά δίκτυα.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Συμμαχία ενάντια στον καρκίνο
Δύο υπουργεία (ΥΠΠΕΘ & υπουργείο Υγείας) συνεργάζονται με στόχο την επίτευξη -και στον τόπο μας- της εξατομικευμένης θεραπείας, η οποία θεωρείται, παγκοσμίως, η κυρίαρχη τάση που προδιαγράφει τις εξελίξεις για...
Συμμαχία ενάντια στον καρκίνο
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Δημιουργώντας στο εργαστήριο αντικοινωνικά μυρμήγκια
Τροποποιώντας εργαστηριακά ορισμένα γονίδια ενός οργανισμού, οι μοριακοί γενετιστές μπορούν, άραγε, να αλλάξουν ολοσχερώς μια θεμελιώδη συμπεριφορά του; Η απάντηση σε αυτό το αποφασιστικό ερώτημα φαίνεται πως...
Δημιουργώντας στο εργαστήριο αντικοινωνικά μυρμήγκια
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ξαναγράφοντας τον γενετικό κώδικα
Eνα ακόμα αποφασιστικό βήμα προς τη δημιουργία «συνθετικής ζωής» η οποία θα είναι ολοκληρωτικά σχεδιασμένη στο εργαστήριο ανακοινώθηκε αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ. Πρωταγωνιστής αυτού του παράτολμου εγχειρήματος...
Ξαναγράφοντας τον γενετικό κώδικα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Πιο... ανεξάρτητα τα υβριδικά αυτοκίνητα
Η συνεχής έρευνα για ολοένα πιο οικονομικά αυτοκίνητα υβριδικής τεχνολογίας πρόσφατα ανέδειξε μια μέθοδο έξυπνης διαχείρισης μέσω λογισμικού της ταυτόχρονης χρήσης ηλεκτροκινητήρα και εσωτερικής καύσης για...
Πιο... ανεξάρτητα τα υβριδικά αυτοκίνητα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Αυτοκίνητα άνευ οδηγού
Πειραματικά αυτοκίνητα χωρίς οδηγό που βελτιώνονται συνεχώς για αυξημένη οδική ασφάλεια. Eρευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (USCD) ήδη έχουν μια σημαντική πρόταση που βασίζεται στην...
Αυτοκίνητα άνευ οδηγού
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Με μαζική ανεργία «απειλεί» η τεχνητή νοημοσύνη
Η τεχνητή νοημοσύνη εξελίσσεται γοργά χάρις στις εκτεταμένες μελέτες σε πολλά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα. Οι διαφαινόμενες προοπτικές είναι εκπληκτικές μεν, αλλά και η δύναμη της στο μέλλον δεν μπορεί...
Με μαζική ανεργία «απειλεί» η τεχνητή νοημοσύνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας