• Αθήνα
    Αίθριος καιρός
    26°C 23.9°C / 26.8°C
    4 BF
    43%
  • Θεσσαλονίκη
    Αίθριος καιρός
    27°C 24.3°C / 28.3°C
    2 BF
    54%
  • Πάτρα
    Αίθριος καιρός
    27°C 26.5°C / 27.1°C
    3 BF
    48%
  • Ιωάννινα
    Αίθριος καιρός
    23°C 20.3°C / 22.9°C
    1 BF
    56%
  • Αλεξανδρούπολη
    Αίθριος καιρός
    21°C 20.9°C / 20.9°C
    2 BF
    56%
  • Βέροια
    Αίθριος καιρός
    25°C 23.0°C / 25.4°C
    2 BF
    57%
  • Κοζάνη
    Σποραδικές νεφώσεις
    19°C 19.4°C / 21.8°C
    1 BF
    56%
  • Αγρίνιο
    Αίθριος καιρός
    25°C 25.2°C / 25.2°C
    2 BF
    41%
  • Ηράκλειο
    Αίθριος καιρός
    25°C 22.1°C / 24.8°C
    5 BF
    61%
  • Μυτιλήνη
    Αίθριος καιρός
    22°C 20.7°C / 21.9°C
    2 BF
    49%
  • Ερμούπολη
    Αίθριος καιρός
    23°C 23.3°C / 23.8°C
    4 BF
    56%
  • Σκόπελος
    Αίθριος καιρός
    23°C 23.5°C / 23.5°C
    4 BF
    60%
  • Κεφαλονιά
    Αίθριος καιρός
    27°C 27.5°C / 27.5°C
    3 BF
    46%
  • Λάρισα
    Αίθριος καιρός
    22°C 21.9°C / 22.3°C
    0 BF
    60%
  • Λαμία
    Αίθριος καιρός
    26°C 20.5°C / 26.6°C
    0 BF
    43%
  • Ρόδος
    Αίθριος καιρός
    25°C 24.8°C / 25.4°C
    2 BF
    73%
  • Χαλκίδα
    Αίθριος καιρός
    25°C 24.2°C / 27.0°C
    3 BF
    47%
  • Καβάλα
    Αίθριος καιρός
    24°C 24.4°C / 24.4°C
    1 BF
    54%
  • Κατερίνη
    Αίθριος καιρός
    26°C 25.6°C / 26.7°C
    2 BF
    50%
  • Καστοριά
    Αίθριος καιρός
    21°C 21.3°C / 21.3°C
    1 BF
    73%

Ο Gilles Trystram, καθηγητής και γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου AgroParis Tech

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νέοι τρόποι διατροφής και παραγωγής τροφίμων

  • A-
  • A+

Ο κύκλος εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος «Αειφόρος Ανάπτυξη» επικεντρώνεται φέτος στο θέμα των βιώσιμων συστημάτων τροφίμων, με πρώτη εκδήλωση τη διάλεξη του διακεκριμένου Γάλλου επιστήμονα Gilles Trystram, με τίτλο «Πώς μπορεί η καινοτομία να φέρει την επανάσταση στα βιώσιμα συστήματα τροφίμων του αύριο;».

Την εκδήλωση προλογίζει ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής της Σχολής Τροφίμων, Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης, κ. Σπυρίδων Κίντζιος.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστημονικές καινοτομίες στον τομέα της διατροφής παρουσιάζουν εντυπωσιακή ανάπτυξη, λαμβάνοντας ολοένα και περισσότερο υπ’ όψιν τις επιθυμίες των καταναλωτών.

Τι τρόφιμα όμως θα υπάρχουν αύριο στο πιάτο μας; Πώς μπορούμε να θρέψουμε με τρόπο υγιεινό και ισορροπημένο τους πάνω από 9 δισεκατομμύρια ανθρώπους που υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 θα κατοικούν στη Γη;

Στην πολυαναμενόμενη διάλεξή του στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου AgroParis Tech θα παρουσιάσει κάποιες σαφείς επιστημονικές απαντήσεις σε αυτά τα πολύ κρίσιμα ερωτήματα.

Μολονότι η συμβατική γεωργία κατηγορείται ότι φέρει την κύρια ευθύνη για το περίπου 1/4 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, για τη μείωση της βιοποικιλότητας, τη ρύπανση των υδάτων και την εξάντληση των εδαφών, ο Gilles Trystram διατυπώνει ορισμένες καινοτόμες ιδέες που στοχεύουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της υφιστάμενης βιομηχανίας τροφίμων, αλλά και στην έρευνα για νέα συστήματα τροφίμων, δεδομένου ότι, στο άμεσο μέλλον, η πραγματική πρόκληση θα είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη βιώσιμων συστημάτων τροφίμων ως ένα είδος συμβιβασμού μεταξύ της απόλαυσης που προσφέρει η άμεση κατανάλωση και της διαφύλαξης του περιβάλλοντος και της υγείας.

Ο Gilles Trystram είναι καθηγητής και γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου AgroParis Tech, ενός ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης με πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης στον χώρο των βιοεπιστημών, της γεωπονίας και του περιβάλλοντος.

Επίσης είναι πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου ACTIA, του εθνικού κέντρου συντονισμού το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων και το οποίο συνδέει τις δραστηριότητες όλων των τεχνολογικών ινστιτούτων του αγροδιατροφικού τομέα της Γαλλίας.

Συγκαταλέγεται επίσης στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διατροφή στη Γαλλία και συμμετέχει σε πολλές άλλες επιτροπές εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Το νέο εγκεφαλικό υπόστρωμα της βουλιμίας
Το πόσο φαγητό τρώμε καθημερινά και το πότε νιώθουμε χορτάτοι δεν εξαρτάται από τους πυρήνες του υποθαλάμου, αλλά από δυο διαφορετικές γειτονικές δομές του διάμεσου εγκεφάλου.
Το νέο εγκεφαλικό υπόστρωμα της βουλιμίας
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η κακή διατροφή σκοτώνει περισσότερο από το κάπνισμα
Eνας στους πέντε ανθρώπινους θανάτους το 2017 προκλήθηκε από καρδιαγγειακές παθήσεις, καρκίνο και διαβήτη, ασθένειες που, με τη σειρά τους, σχετίζονται άμεσα με τη μη ισορροπημένη δίαιτα.
Η κακή διατροφή σκοτώνει περισσότερο από το κάπνισμα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Εχουμε 20 χρόνια για να αλλάξουμε τον κόσμο
Στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Αειφόρος Ανάπτυξη», το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος οργανώνει μια μοναδική προβολή της ταινίας – ντοκιμαντέρ της Hélène Médigue «Εχουμε 20 χρόνια για να αλλάξουμε τον κόσμο»,...
Εχουμε 20 χρόνια για να αλλάξουμε τον κόσμο
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ξεκίνησαν και επίσημα «Οι δρόμοι της ελιάς»
Την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση της δράσης «Οι δρόμοι της ελιάς». Μετά από μήνες προετοιμασίας, οι συντελεστές που συμμετέχουν, αντάλλαξαν απόψεις για την απρόσκοπτη υλοποίηση...
Ξεκίνησαν και επίσημα «Οι δρόμοι της ελιάς»
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
«Οι Δρόμοι της Ελιάς» με όχημα τη... βιοτεχνολογία
Στο πλαίσιο της ανάληψης εμβληματικών πρωτοβουλιών για τη στήριξη οριζόντιων ερευνητικών δράσεων σε αναδυόμενους επιστημονικούς τομείς με ισχυρή κοινωνική απήχηση, συστάθηκε πρόσφατα από τον τομέα Ερευνας και...
«Οι Δρόμοι της Ελιάς» με όχημα τη... βιοτεχνολογία
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η ευχάριστη γεύση ή η θρεπτική αξία των τροφών καθορίζει τα διατροφικά μας ήθη;
Mέχρι τώρα πιστεύαμε ότι το γεγονός ότι μας αρέσουν τόσο πολύ τα γλυκά οφείλεται στην υψηλή θερμιδική τους αξία, η οποία μεταφράζεται σε μεγάλο ενεργειακό όφελος...
Η ευχάριστη γεύση ή η θρεπτική αξία των τροφών καθορίζει τα διατροφικά μας ήθη;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας