Ο κύκλος εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος «Αειφόρος Ανάπτυξη» επικεντρώνεται φέτος στο θέμα των βιώσιμων συστημάτων τροφίμων, με πρώτη εκδήλωση τη διάλεξη του διακεκριμένου Γάλλου επιστήμονα Gilles Trystram, με τίτλο «Πώς μπορεί η καινοτομία να φέρει την επανάσταση στα βιώσιμα συστήματα τροφίμων του αύριο;».
Την εκδήλωση προλογίζει ο πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, καθηγητής της Σχολής Τροφίμων, Βιοτεχνολογίας και Ανάπτυξης, κ. Σπυρίδων Κίντζιος.
Τα τελευταία χρόνια, οι επιστημονικές καινοτομίες στον τομέα της διατροφής παρουσιάζουν εντυπωσιακή ανάπτυξη, λαμβάνοντας ολοένα και περισσότερο υπ’ όψιν τις επιθυμίες των καταναλωτών.
Τι τρόφιμα όμως θα υπάρχουν αύριο στο πιάτο μας; Πώς μπορούμε να θρέψουμε με τρόπο υγιεινό και ισορροπημένο τους πάνω από 9 δισεκατομμύρια ανθρώπους που υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 θα κατοικούν στη Γη;
Στην πολυαναμενόμενη διάλεξή του στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, ο γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου AgroParis Tech θα παρουσιάσει κάποιες σαφείς επιστημονικές απαντήσεις σε αυτά τα πολύ κρίσιμα ερωτήματα.
Μολονότι η συμβατική γεωργία κατηγορείται ότι φέρει την κύρια ευθύνη για το περίπου 1/4 των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, για τη μείωση της βιοποικιλότητας, τη ρύπανση των υδάτων και την εξάντληση των εδαφών, ο Gilles Trystram διατυπώνει ορισμένες καινοτόμες ιδέες που στοχεύουν στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της υφιστάμενης βιομηχανίας τροφίμων, αλλά και στην έρευνα για νέα συστήματα τροφίμων, δεδομένου ότι, στο άμεσο μέλλον, η πραγματική πρόκληση θα είναι ο σχεδιασμός και η ανάπτυξη βιώσιμων συστημάτων τροφίμων ως ένα είδος συμβιβασμού μεταξύ της απόλαυσης που προσφέρει η άμεση κατανάλωση και της διαφύλαξης του περιβάλλοντος και της υγείας.
Ο Gilles Trystram είναι καθηγητής και γενικός διευθυντής του Ινστιτούτου AgroParis Tech, ενός ιδρύματος ανώτατης εκπαίδευσης με πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα της έρευνας και της ανάπτυξης στον χώρο των βιοεπιστημών, της γεωπονίας και του περιβάλλοντος.
Επίσης είναι πρόεδρος του επιστημονικού συμβουλίου ACTIA, του εθνικού κέντρου συντονισμού το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων και το οποίο συνδέει τις δραστηριότητες όλων των τεχνολογικών ινστιτούτων του αγροδιατροφικού τομέα της Γαλλίας.
Συγκαταλέγεται επίσης στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τη Διατροφή στη Γαλλία και συμμετέχει σε πολλές άλλες επιτροπές εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας