• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 30.5°C / 36.8°C
  4 BF
  33%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  35°C 31.2°C / 36.4°C
  3 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 37.0°C
  3 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.9°C / 33.9°C
  3 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 33.0°C
  3 BF
  25%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 35.5°C
  2 BF
  23%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.4°C / 30.4°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  37°C 37.3°C / 37.3°C
  3 BF
  25%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 31.1°C
  4 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  4 BF
  43%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  4 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.7°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  55%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 33.9°C
  2 BF
  31%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.5°C / 34.5°C
  3 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.3°C / 36.0°C
  3 BF
  24%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  3 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 28.9°C / 33.7°C
  3 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  48%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ιδρυμα Ευγενίδου: Εργαστήριο Τεχνολογίας UTech Lab

 • A-
 • A+

Το Ιδρυμα Ευγενίδου καλωσορίζει το μαθητικό κοινό με σειρά εντυπωσιακών δράσεων, που σκοπό έχουν να φέρουν τους μαθητές σε επαφή με την επιστήμη και την τεχνολογία και να τους εμφυσήσουν το ενδιαφέρον για ενασχόληση με αυτές.

Δράσεις εκπαιδευτικές και ταυτόχρονα ψυχαγωγικές που λαμβάνουν χώρα στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, στη Βιβλιοθήκη, στο Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας (UTech Lab) καθώς και στο νέο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας Αthena, που φέτος ανοίγει πρώτη φορά τις πύλες του στο κοινό.

Ειδικότερα το Εργαστήριο Τεχνολογίας UTech Lab του Ιδρύματος Ευγενίδου, που λειτουργεί με εξαιρετική επιτυχία από το 2014 και απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου (13-19 ετών), προτείνει για φέτος, μεταξύ πολλών άλλων δράσεων, τέσσερα νέα εργαστήρια:

Δράση 1 - HTML: Σχεδίασε την πρώτη σου web εφαρμογή

Στο εργαστήριο αυτό οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τη γλώσσα περιγραφής ιστοσελίδων HTML και αναπτύσσουν τη δική τους web εφαρμογή. Στη συνέχεια διαμορφώνουν την εμφάνιση της εφαρμογής χρησιμοποιώντας τη γλώσσα CSS. Τέλος, χρησιμοποιούν γλώσσα προγραμματισμού JavaScript για να προσθέσουν συγκεκριμένες λειτουργίες στην εφαρμογή.

Δράση 2 - Sketchup: Σχεδιάζοντας για τους αστροναύτες

Οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν τον κόσμο της δημιουργίας, μαθαίνοντας τι σημαίνει σχεδιασμός από την ιδέα μέχρι την κατασκευή ενός αντικειμένου, και γνωρίζουν το σχεδιαστικό πρόγραμμα Sketchup. Στη συνέχεια σχεδιάζουν ένα αντικείμενο για χρήση στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Κατά τον σχεδιασμό καλούνται να λάβουν υπόψη τους τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν σε αυτόν τον χώρο, όπως η έλλειψη βαρύτητας, και να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αστροναύτες.

Δράση 3: Εισαγωγή στο Arduino

Στο εργαστήριο αυτό παρουσιάζονται εισαγωγικές έννοιες του Arduino και του προγραμματισμού του. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες έρχονται σε επαφή με τον μικροελεγκτή και τον τρόπο χρήσης του. Εξοικειώνονται με τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που χρειάζεται κάποιος για μια πειραματική κατασκευή και έτσι φτιάχνουν το πρώτο τους κύκλωμα.

Τέλος, προγραμματίζοντας την πλακέτα Arduino βλέπουν πώς μπορεί να ελεγχθεί το κύκλωμα, το οποίο στη συνέχεια, με φαντασία και πειραματισμό, τροποποιούν.

Δράση 4: Επαυξημένη Πραγματικότητα

Σκοπός αυτού του εργαστηρίου είναι να εισαγάγει τους συμμετέχοντες στην έννοια της επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality). Μέσα από αποσπάσματα video και συζήτηση οι συμμετέχοντες θα αντιληφθούν τη διάκριση μεταξύ πραγματικότητας, εικονικής και επαυξημένης. Πάντα με τη χρήση αποσπασμάτων video ενημερώνονται για το εύρος των εφαρμογών αυτής της τεχνολογίας και στη συνέχεια καλούνται να δημιουργήσουν τη δική τους εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας.

Παράλληλα πραγματοποιούνται τα εργαστήρια: Swift Playgrounds: Εισαγωγή στη Swift, 3D Printing και Δημιουργία ιστοσελίδας με το WordPress καθώς και το project Κατασκευή Polargraph.

Ολα τα εργαστήρια πραγματοποιούνται δωρεάν. Για πληροφορίες καλέστε στο τηλέφωνο 210-9469694.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
«Lucia: Το μυστικό των πεφταστεριών»
Μία νέα ψηφιακή πλανηταριακή παράσταση για παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω παρουσιάζει το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου από αύριο. Πρόκειται για την ψηφιακή παράσταση με τίτλο: «Lucia: Το...
«Lucia: Το μυστικό των πεφταστεριών»
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Με αφορμή το Θερινό Ηλιοστάσιο
Την Τρίτη 20 Ιουνίου, μία ημέρα πριν από το Θερινό Ηλιοστάσιο, το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου προσκαλεί το κοινό (μικρούς και μεγάλους) σε μια σειρά από ενδιαφέρουσες δράσεις και εκδηλώσεις...
Με αφορμή το Θερινό Ηλιοστάσιο
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ο διαστημικός σίφουνας που σβήνει τα νέα αστέρια
Aστρονόμοι ανακάλυψαν πρόσφατα την ύπαρξη ενός σφοδρότατου και ταχύτατου ανέμου που ταξιδεύει με ταχύτητα περίπου 33.000 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, διαλύοντας τα διαστημικά νέφη γύρω του και στο εσωτερικό...
Ο διαστημικός σίφουνας που σβήνει τα νέα αστέρια
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η θερινή κατασκήνωση της τεχνοεπιστήμης για παιδιά
Σε μερικές ημέρες ξεκινά το φετινό «summer camp» του Μουσείου Κοτσανά, ένα πρωτότυπο πρόγραμμα γεμάτο δημιουργικές δραστηριότητες για να ανακαλύψουν τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι τη σημασία της αρχαίας...
Η θερινή κατασκήνωση της τεχνοεπιστήμης για παιδιά
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
#Cool_Online_εργαστήρια στις νέες τεχνολογίες
Τα νέα εργαστήρια για μαθητές/τριες Γυμνασίου-Λυκείου που προσφέρονται δωρεάν από το Ιδρυμα Ευγενίδου ξεκινούν αυτή την εβδομάδα. Ιδού πώς παρουσιάζονται στο σχετικό Δελτίο Τύπου.
#Cool_Online_εργαστήρια στις νέες τεχνολογίες
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Δημιούργησαν τους πρώτους τεχνητούς νευρώνες
Στο περιοδικό «Nature Communications» ανακοινώθηκε ένα νέο τεχνολογικό επίτευγμα: η δημιουργία των πρώτων τεχνητών νευρώνων, οι οποίοι είναι, από λειτουργικής απόψεως, όμοιοι με τους βιολογικούς νευρώνες και...
Δημιούργησαν τους πρώτους τεχνητούς νευρώνες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας