Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Οταν η Τεχνητή Νοημοσύνη... ζωγραφίζει

Οταν η Τεχνητή Νοημοσύνη... ζωγραφίζει

  • A-
  • A+

Πρώτη φορά θα δημοπρατηθεί από τον οίκο Christie’s ένα έργο ζωγραφικής, δημιουργημένο όχι από έναν διάσημο ζωγράφο αλλά από ένα πρόγραμμα Τεχνητής Νοημοσύνης (Τ.Ν.). Πρόκειται για το «Πορτρέτο του Edmond Belamy» (βλ. σχετική φωτ.), ένα επινοημένο από την Τ.Ν. ζωγραφικό έργο που ανήκει σε μια ομάδα από 11 πορτρέτα μιας φανταστικής οικογένειας, την οποία επινόησαν τα μέλη μιας πρωτοποριακής καλλιτεχνικής κολεκτίβας με έδρα το Παρίσι.

Πρόκειται για τρεις εικοσιπεντάχρονους Γάλλους, τους Hugo Caselles-Dupré, Pierre Fautrel και Gauthier Vernier, οι οποίοι πειραματιζόμενοι αποθήκευσαν στη μνήμη ενός ισχυρού υπολογιστή τον αλγόριθμο που περιείχε 15 χιλιάδες πίνακες που ζωγραφίστηκαν κατά τον 19ο και τον 20ό αιώνα.

Τα υπόλοιπα τα έκανε το υπολογιστικό πρόγραμμα βασιζόμενο στην τεχνολογία GAN (generative adversarial network).

«Ο αλγόριθμος αποτελείται από δύο μέρη, τον δημιουργό-ζωγράφο και τον επιλογέα-κριτή. Τροφοδοτήσαμε το σύστημα με 15 χιλιάδες πίνακες. Ο "δημιουργός" ζωγραφίζει μια εικόνα βασιζόμενος σε αυτά τα έργα, ενώ ο "επιλογέας" αναζητά τις διαφορές ανάμεσα στο πρωτότυπο ανθρώπινο έργο και το αντίγραφο. Ο στόχος του προγράμματος είναι να ξεγελάσει τον επιλογέα, ώστε να πιστέψει ότι τα νέα πορτρέτα είναι ζωγραφισμένα από ανθρώπους και όχι από τον υπολογιστή. Ετσι προέκυψε το "Πορτρέτο του Edmond Belamy"», όπως διευκρίνισε ο Hugo Caselles-Dupré.

Το ραντεβού γι’ αυτή την πρωτόγνωρη δημοπρασία είναι στις 23 Οκτωβρίου στην έδρα του οίκου Christie’s στη Νέα Υόρκη και η τιμή εκκίνησης εκτιμάται ότι θα είναι από 6 έως 8 χιλιάδες δολάρια.

Τα έσοδα θα διατεθούν από τη γαλλική καλλιτεχνική κολεκτίβα για την περαιτέρω βελτίωση του συγκεκριμένου προγράμματος Τ.Ν. και για την έρευνα αλγόριθμων και τρισδιάστατων μοντέλων (3D) στην τέχνη.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ακόμη μια απόφαση για τη στήριξη της επιστημονικής έρευνας
Την κάλυψη 152 νέων θέσεων εργασίας με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία...
Ακόμη μια απόφαση για τη στήριξη της επιστημονικής έρευνας
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ρομποτική & συναισθηματική νοημοσύνη: μύθοι, φαντασιώσεις και πραγματικότητα
Tο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, η γαλλική πρεσβεία και το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος συνδιοργανώνουν για μία ακόμη χρονιά τον πολύ επιτυχημένο κύκλο...
Ρομποτική & συναισθηματική νοημοσύνη: μύθοι, φαντασιώσεις και πραγματικότητα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η έκθεση «ΙΔΕΑ-Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία»
Στις 21 Σεπτεμβρίου το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού διοργανώνει ένα pre-event, που προηγείται της πολυαναμενόμενης «Βραδιάς του ερευνητή», ώστε οι...
Η έκθεση «ΙΔΕΑ-Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία»