Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Μεταδίδοντας λεκτικά μηνύματα μέσω του δέρματος

Μεταδίδοντας λεκτικά μηνύματα μέσω του δέρματος

  • A-
  • A+

Πρωτοποριακή έρευνα στην περίφημη Πολυτεχνική Σχολή του Purdue University στις ΗΠΑ δημιούργησε μια συσκευή που είναι σε θέση να μεταφράζει απτικά ερεθίσματα σε λέξεις.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη εφαρμογή της απτικής τεχνολογίας που μας επιτρέπει να συνδέουμε ήχους και λέξεις της αγγλικής με παλμικά ερεθίσματα που φτάνουν στον πήχη, το τμήμα του χεριού μεταξύ του αγκώνα και του καρπού.

Το νέο τεχνολογικό επίτευγμα ήρθε ως απάντηση στο ερώτημα-πρόκληση που έθεσε η Facebook: «Μπορούν να μεταδοθούν μηνύματα μέσω του δέρματος;».

Η απάντηση είναι θετική όπως έδειξε αυτή η έρευνα, κατασκευάζοντας μια πολύ εύχρηστη συσκευή που προβλέπεται να έχει πολυάριθμες εφαρμογές ως εναλλακτική μέθοδος επικοινωνίας.

Πρόκειται για μια φιλική προς τους χρήστες τεχνολογία, αφού μέσα σε λίγες ώρες μπορούν να μάθουν να ερμηνεύουν τις δονήσεις που φτάνουν στον πήχη του χεριού τους σε διαφορετικούς ήχους, λέξεις και νοήματα.

Για την ώρα, αυτό είναι εφικτό μόνο στην αγγλική, οι ερευνητές όμως δεν αποκλείουν την εφαρμογή και σε άλλες γλώσσες.

Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος συνεργασίας μεταξύ του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) και της Facebook Inc. Πώς, όμως, λειτουργεί;

Η βασική ιδέα είναι πολύ απλή: στέλνοντας μηνύματα υπό τη μορφή δονήσεων πάνω στην επιφάνεια του δέρματος του χεριού ενός ατόμου (βλ. σχετική φωτ.).

Ο Hong Z. Tan, καθηγητής ηλεκτρικής μηχανικής και πληροφορικής, μαζί με την ενθουσιώδη ερευνητική του ομάδα δημιούργησαν τη συσκευή που παράγει στο άκρο του χεριού μια διαφορετική δόνηση και η οποία αντιστοιχεί σε έναν διαφορετικό φθόγγο ή φώνημα της αγγλικής γλώσσας.

Τα διαφορετικά ερεθίσματα-δονήσεις συντονίζονται μεταξύ τους ανάλογα με το πώς σχηματίζεται και εκφέρεται από τη στοματική κοιλότητα κάθε ξεχωριστός φθόγγος.

Για παράδειγμα, στην αγγλική γλώσσα οι φθόγγοι «p» ή «b», που σχηματίζονται στο πάνω μέρος της στοματικής κοιλότητας, παράγουν δονήσεις μόνο στον καρπό του χεριού, ενώ οι φθόγγοι «g» ή «k», που σχηματίζονται στο πίσω μέρος, παράγουν τις αντίστοιχες δονήσεις στην περιοχή γύρω από τον αγκώνα.

Οι ερευνητές αυτοί δημιούργησαν ένα πρόγραμμα υπολογιστή ικανό να παράγει ξεχωριστά απτικά ερεθίσματα για κάθε μέρος του λόγου: σύμφωνα και φωνήεντα, μακρά και βραχέα φωνήεντα.

Τα διαφορετικά φωνήματα της αγγλικής γλώσσας διακρίνονται εύκολα από τα διαφορετικά απτικά ερεθίσματα (δονήσεις) σε προκαθορισμένα σημεία του χεριού κι αυτό επιτρέπει στους χρήστες να συνδέουν τις δονήσεις με το αντίστοιχο φώνημα.

«Από τα τεστ διαπιστώσαμε ότι οι εθελοντές δεν συγχέουν ποτέ ένα σύμφωνο με ένα φωνήεν γιατί καθένα από αυτά αντιστοιχεί σε ένα διαφορετικό ερέθισμα-δόνηση στο δέρμα», επισημαίνει ο H. Z. Tan.

«Ξεκινήσαμε με έναν μικρό αριθμό φωνημάτων, ο οποίος σταδιακά αυξανόταν επιτρέποντας στους εθελοντές να αναγνωρίζουν μέχρι 500 λέξεις. Οι επιδόσεις του δείγματος των εθελοντών που εξετάσαμε διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ωστόσο, πολλοί από αυτούς κατάφεραν σταδιακά να μαθαίνουν μία λέξη το λεπτό».

Οι επικοινωνιακές δυνατότητες και εφαρμογές της νέας απτικής τεχνολογίας είναι ατελείωτες και εν πολλοίς ασύλληπτες.

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Μεγάλη Βρετανία: Ναι στη γενετική τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων
Το βιοτεχνολογικό όνειρο της έγκαιρης προγεννητικής διάγνωσης των περισσότερων ασθενειών από τις οποίες μπορεί να νοσήσει ένας άνθρωπος και η...
Μεγάλη Βρετανία: Ναι στη γενετική τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Annabel: το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που έμαθε να μιλά με τρόπο ανθρώπινο
Αραγε ένα υπολογιστικό δίκτυο μπορεί να μάθει να επικοινωνεί μαζί μας σε μια ανθρώπινη γλώσσα και μάλιστα με τρόπο παρόμοιο με αυτόν ενός ανθρώπινου...
Annabel: το μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης που έμαθε να μιλά με τρόπο ανθρώπινο
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Εκφράζονται και πώς τα ανθρώπινα συναισθήματα στις νοηματικές γλώσσες;
Η έκφραση των συναισθημάτων είναι για πολλούς ανθρώπους μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία. Πολύ συχνά δεν βρίσκουμε ή δεν έχουμε λόγια για να τα...
Εκφράζονται και πώς τα ανθρώπινα συναισθήματα στις νοηματικές γλώσσες;
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ενσυναίσθηση: γλωσσοδέτης ή ένα πολλά υποσχόμενο ερευνητικό πεδίο;
Μια ακόμη ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα: «Η Νευροεπιστήμη της ενσυναίσθησης: γλωσσοδέτης ή υποσχόμενο ερευνητικό πεδίο;», οργανώνει η Μονάδα...
Ενσυναίσθηση: γλωσσοδέτης ή ένα πολλά υποσχόμενο ερευνητικό πεδίο;