• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.2°C / 27.4°C
  1 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.6°C / 22.5°C
  1 BF
  81%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.0°C / 24.4°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  15°C 14.9°C / 20.3°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 18.0°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.6°C / 21.9°C
  2 BF
  76%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 17.3°C
  2 BF
  67%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.6°C / 24.0°C
  1 BF
  85%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.6°C
  2 BF
  78%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  2 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.9°C / 26.3°C
  3 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  89%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.5°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.5°C / 22.8°C
  2 BF
  51%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 19.8°C / 25.4°C
  1 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.4°C / 27.6°C
  1 BF
  57%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.9°C / 22.7°C
  2 BF
  79%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.7°C / 22.6°C
  1 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.8°C / 16.8°C
  1 BF
  83%

Ο T. Ράχελ ανάμεσα στον Κ. Φωτάκη και την Πατρίτσια Κυπριανίδου κατά την πρόσφατη υπογραφή της πολυθεματικής συμφωνίας

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναβάθμιση της ερευνητικής συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας

 • A-
 • A+
Ακολουθήστε μας στο Google news

Tη διεύρυνση και αναβάθμιση του διακρατικού προγράμματος συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας στην Ερευνα και την Καινοτομία συζήτησαν και αποφάσισαν από κοινού ο κοινοβουλευτικός υφυπουργός του ομοσπονδιακού υπουργείου Παιδείας και Ερευνας, Tόμας Ράχελ (Thomas Rachel), ο αναπληρωτής υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, και η γ.γ. Ερευνας και Τεχνολογίας, Πατρίτσια Κυπριανίδου, σε επίσκεψη αντιπροσωπείας στελεχών του γερμανικού υπουργείου στο ΥΠΠΕΘ.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που εξέδωσε την Παρασκευή 20-7-18 το υπουργείο Παιδείας, η χρηματοδότηση του συγκεκριμένου διακρατικού προγράμματος από δημόσιους πόρους ανέρχεται συνολικά στα 18 εκατ. €, 9 εκατ. € από την κάθε χώρα, για δύο έτη.

Στο πλαίσιο του προγράμματος, μετά από ανοιχτή προκήρυξη και αξιολόγηση από τις δύο χώρες, επελέγησαν για χρηματοδότηση 24 κοινά ερευνητικά έργα στους τομείς Υγείας και Βιοεπιστημών, Αγροδιατροφής, Ενέργειας, Υλικών, Βασικών Τεχνολογιών Γενικής Εφαρμογής (KETs), καθώς και στη διεπιστημονική συνεργασία στους τομείς των Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, Πολιτισμού & Τουρισμού.

Ενδεικτικός της μεγάλης ανταπόκρισης στο πρόγραμμα, από την ελληνική και τη γερμανική επιστημονική και επιχειρηματική κοινότητα, είναι ο αριθμός των προτάσεων, που έφτασαν τις 213, γεγονός που καταδεικνύει το ενδιαφέρον και την υψηλή προτεραιότητα που προσδίδουν και οι δύο χώρες στη διακρατική συνεργασία.

Η συζήτηση για την αναβάθμιση της συνεργασίας κινήθηκε σε δύο άξονες, με πρώτο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων επιχειρηματικής αξιοποίησης των ώριμων ερευνητικών αποτελεσμάτων της τρέχουσας δράσης, με βάση τη συνεργασία του Ιδρύματος Fraunhofer-Venture με ελληνικούς φορείς.

Δεύτερο άξονα της συζήτησης αποτέλεσε η προοπτική αναβάθμισης της διμερούς συνεργασίας, με τη δημιουργία νέου προγράμματος που θα στηρίζει τη μακροπρόθεσμη σύμπραξη ελληνικών και γερμανικών ερευνητικών οργανισμών που δραστηριοποιούνται σε παρόμοια πεδία και έχουν ήδη δεσμούς ερευνητικής συνεργασίας. Οι συμπράξεις αυτές θα μπορούσαν να συνδυαστούν με το ελληνικό πρόγραμμα «εμβληματικών πρωτοβουλιών» που εστιάζει σε ερευνητικές δράσεις με έντονη κοινωνική απήχηση.

Ο αν. υπουργός Ερευνας και Καινοτομίας, Κώστας Φωτάκης, με αφορμή τη μεγάλη ανταπόκριση της επιστημονικής κοινότητας στην προκήρυξη και τη συνέχιση της διμερούς συνεργασίας, δήλωσε:

«Μέσω της διακρατικής συμφωνίας έχει αναπτυχθεί ήδη μια επιτυχημένη και σταθερή συνεργασία ανάμεσα στους ερευνητικούς φορείς των δύο κρατών, με επόμενο βήμα την αποτελεσματική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων μέσα από τη σύμπραξη φορέων και επιχειρήσεων, καθώς και την αναβάθμισή της με την ενδεχόμενη “διδυμοποίηση” ελληνικών και γερμανικών ερευνητικών φορέων σε συγκεκριμένα ερευνητικά θέματα με σαφές κοινωνικό πρόσημο».

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ακόμη μια απόφαση για τη στήριξη της επιστημονικής έρευνας
Την κάλυψη 152 νέων θέσεων εργασίας με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε ερευνητικούς και τεχνολογικούς φορείς που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας ανακοίνωσε, πριν από τρεις ημέρες,...
Ακόμη μια απόφαση για τη στήριξη της επιστημονικής έρευνας
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η θερινή κατασκήνωση της τεχνοεπιστήμης για παιδιά
Σε μερικές ημέρες ξεκινά το φετινό «summer camp» του Μουσείου Κοτσανά, ένα πρωτότυπο πρόγραμμα γεμάτο δημιουργικές δραστηριότητες για να ανακαλύψουν τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι τη σημασία της αρχαίας...
Η θερινή κατασκήνωση της τεχνοεπιστήμης για παιδιά
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Δημιούργησαν τους πρώτους τεχνητούς νευρώνες
Στο περιοδικό «Nature Communications» ανακοινώθηκε ένα νέο τεχνολογικό επίτευγμα: η δημιουργία των πρώτων τεχνητών νευρώνων, οι οποίοι είναι, από λειτουργικής απόψεως, όμοιοι με τους βιολογικούς νευρώνες και...
Δημιούργησαν τους πρώτους τεχνητούς νευρώνες
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η Microsoft επενδύει 1 δισ. $ στην Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη του αύριο
Οριστικοποιήθηκε και ανακοινώθηκε η συμφωνία ανάμεσα στην Microsoft και την τεχνολογική εταιρεία OpenAI για την υλοποίηση ενός πολύ φιλόδοξου τεχνολογικού στόχου: τη δημιουργία ενός νέου συστήματος Τεχνητής...
Η Microsoft επενδύει 1 δισ. $ στην Τεχνητή Γενική Νοημοσύνη του αύριο
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ο επιστημονικός λόγος στον Λόφο των Νυμφών
Για δεύτερη χρονιά, οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης (ΠΕΚ) επιστρέφουν και φέτος στον κήπο του Αστεροσκοπείου Αθηνών -στον Λόφο των Νυμφών στο Θησείο- για να μας προτείνουν τέσσερις νέες θεματικές βραδιές...
Ο επιστημονικός λόγος στον Λόφο των Νυμφών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας