• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.6°C / 34.5°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.1°C / 34.0°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.0°C / 37.0°C
  3 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 33.0°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.5°C / 34.4°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.8°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 30.4°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 30.7°C
  5 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 29.6°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  54%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 33.4°C / 33.4°C
  1 BF
  27%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.5°C / 33.8°C
  2 BF
  37%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.9°C / 34.0°C
  3 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.2°C / 32.2°C
  3 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  1 BF
  49%
Dreamstime
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ρόλος της τεστοστερόνης στις ανδρικές καταναλωτικές προτιμήσεις

 • A-
 • A+

Επιστημονικές ανταποκρίσεις

Η τεστοστερόνη είναι μια βασική ανδρογόνος ορμόνη. Από τα φυσιολογικά ή όχι επίπεδα συγκέντρωσής της εξαρτάται όχι μόνο η ερωτική ζωή, αλλά το σύνολο της ψυχοσωματικής συμπεριφοράς των ανδρών.

Μάλιστα, μια πολύ πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η δράση αυτής της ορμόνης επηρεάζει ακόμη και τις αγοραστικές συμπεριφορές και τις κοινωνικές «προτιμήσεις» των ανδρών: όσο υψηλότερη είναι η συγκέντρωσή της στον οργανισμό, τόσο οι προτιμήσεις τείνουν προς την επιλογή και την απόκτηση εκείνων των καταναλωτικών προϊόντων που, σύμφωνα με τα κυρίαρχα κοινωνικά πρότυπα και τις διαφημίσεις, ενισχύουν την κοινωνική εικόνα του αγοραστή.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε μια ερευνητική συνεργασία μεταξύ διαφόρων Αμερικανών ερευνητών με Ευρωπαίους συναδέλφους τους από το Ευρωπαϊκό Επιχειρηματικό Ινστιτούτο (INSEAD) στη Φοντενεμπλό της Γαλλίας. Μια ενδιαφέρουσα για τις κοινωνικές συνέπειές της έρευνα που, πριν από λίγες ημέρες, δημοσιεύτηκε στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Nature Communications».

Στο αμερικανικό πείραμα συμμετείχαν περισσότεροι από 243 εθελοντές ηλικίας από 18 έως 55 ετών, τους οποίους χώρισαν σε δύο ομάδες: στη μία χορηγούσαν μια δόση τεστοστερόνης, ενώ στη δεύτερη ομάδα ένα φαρμακευτικό υποκατάστατό της (πλασέμπο).

Κατόπιν, οι ερευνητές τούς ζητούσαν να επιλέξουν και να βαθμολογήσουν σε μια κλίμακα από το 1 έως το 10, ανάμεσα σε μια σειρά από μάρκες βιομηχανικών προϊόντων, μερικές απ’ τις οποίες αποτελούν διεθνώς σύμβολα υψηλής κοινωνικής-οικονομικής ευχέρειας, ενώ κάποιες άλλες μάρκες -μολονότι ποιοτικά εφάμιλλες με τις πρώτες- δεν αναγνωρίζονται ως σύμβολα κοινωνικής επιτυχίας.

Στη μεγάλη πλειονότητά τους, τα άτομα στα οποία είχαν χορηγήσει πρωτύτερα τεστοστερόνη επέλεγαν σχεδόν αποκλειστικά τα επώνυμα προϊόντα που θεωρούνται σύμβολο κοινωνικής ανωτερότητας.

Ανάλογα αποτέλεσμα προέκυψαν από ένα δεύτερο πείραμα, στο οποίο προέβαλαν στους εθελοντές δύο διαφορετικά διαφημιστικά φιλμ: το ένα υπογράμμιζε και αναδείκνυε την ποιότητα του προϊόντος που διαφήμιζε, ενώ το άλλο το αίσθημα χλιδής και εξουσίας που δημιουργούσε η κατοχή του. Οι εθελοντές που είχαν πάρει τεστοστερόνη έβρισκαν πολύ πιο πειστικό το δεύτερο διαφημιστικό από ό,τι οι εθελοντές στους οποίους είχε χορηγηθεί το υποκατάστατο.

Σύμφωνα με την ερμηνεία αυτών των δεδομένων από τον Κόλιν Γκάμερερ (Colin Gamerer), καθηγητή Ψυχολογίας της οικονομικής επενδυτικής συμπεριφοράς στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας (Caltech) που διηύθυνε την αμερικανική έρευνα: «Πολλές ανθρώπινες συμπεριφορές δεν είναι τίποτα περισσότερο από την επανεμφάνιση συμπεριφορών που παρατηρούνται στους πιο στενούς συγγενείς μας, τα ανώτερα θηλαστικά. Με αυτές τις επιλογές και προτιμήσεις μας, υποκαθιστούμε απλώς τη φυσική με την καταναλωτική επιθετικότητα».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Συμμαχία ενάντια στον καρκίνο
Δύο υπουργεία (ΥΠΠΕΘ & υπουργείο Υγείας) συνεργάζονται με στόχο την επίτευξη -και στον τόπο μας- της εξατομικευμένης θεραπείας, η οποία θεωρείται, παγκοσμίως, η κυρίαρχη τάση που προδιαγράφει τις εξελίξεις για...
Συμμαχία ενάντια στον καρκίνο
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ποια μουσική διεγείρει την πρωτότυπη σκέψη
Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι όταν αντιμετωπίζουμε ένα μη κοινότοπο πρόβλημα, η λύση του οποίου απαιτεί από εμάς ένα άλμα δημιουργικότητας, το να ακούμε μια ευχάριστη και συναισθηματικά διεγερτική μουσική μάς...
Ποια μουσική διεγείρει την πρωτότυπη σκέψη
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η βιοϊατρική εκδοχή του Μαθουσάλα
​Μαθουσάλας ή Μετουσέλαχ ήταν ένα μυθικό πρόσωπο που, σύμφωνα με τη Βίβλο, έζησε 969 χρόνια και θεωρείται ο μακροβιότερος άνθρωπος. Σήμερα, το όνομα αυτό χρησιμοποιείται για τα υπερήλικα άτομα που διατηρούνται...
Η βιοϊατρική εκδοχή του Μαθουσάλα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Ξαναγράφοντας τον γενετικό κώδικα
Eνα ακόμα αποφασιστικό βήμα προς τη δημιουργία «συνθετικής ζωής» η οποία θα είναι ολοκληρωτικά σχεδιασμένη στο εργαστήριο ανακοινώθηκε αυτές τις μέρες στις ΗΠΑ. Πρωταγωνιστής αυτού του παράτολμου εγχειρήματος...
Ξαναγράφοντας τον γενετικό κώδικα
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Μεγάλη Βρετανία: Ναι στη γενετική τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων
Το βιοτεχνολογικό όνειρο της έγκαιρης προγεννητικής διάγνωσης των περισσότερων ασθενειών από τις οποίες μπορεί να νοσήσει ένας άνθρωπος και η υπόσχεση της εξάλειψης ή θεραπείας των γονιδίων που ευθύνονται γι’...
Μεγάλη Βρετανία: Ναι στη γενετική τροποποίηση ανθρώπινων εμβρύων
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Παρά τις διαφορές των δύο φύλων είμαστε εγκεφαλικά... αμφιφυλικοί!
Οτι οι γυναίκες σκέφτονται διαφορετικά από τους άνδρες είναι γνωστό σε όλους και το διαπιστώνουμε καθημερινά, άλλοτε με ιδιαίτερα ευχάριστο και άλλοτε με επώδυνο τρόπο. Αραγε, αυτό σημαίνει ότι ο εγκέφαλος των...
Παρά τις διαφορές των δύο φύλων είμαστε εγκεφαλικά... αμφιφυλικοί!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας