Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Πάνω από 90.000 κεραυνοί έπεσαν μέσα στον Ιούνιο

EUROKINISSI/ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΑΡΑΚΟΖΙΔΗΣ

Πάνω από 90.000 κεραυνοί έπεσαν μέσα στον Ιούνιο

  • A-
  • A+

Άστραψε και βρόντηξε μέσα στον Ιούνιο, καθώς το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων ZEUS του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) κατέγραψε πολύ υψηλή δραστηριότητα. Ενδιαφέρον μάλιστα έχει το γεγονός ότι όχι μόνο καταγράφηκαν δεκάδες χιλιάδες ηλεκτρικές εκκενώσεις, αλλά ότι δεν υπήρξε ούτε μια μέρα που να μην έπεσε κεραυνός στη χώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπηρεσία meteo του ΕΑΑ. συνολικά καταγράφηκαν 93.580 ηλεκτρικές εκκενώσεις, στην πλειοψηφία τους κεραυνοί, και μόνο ελάχιστες νησιωτικές περιοχές, όπως η Κάρπαθος και τα δυτικά τμήματα της Ικαρίας, δεν δέχθηκαν κεραυνούς.

Η πιο έντονη δραστηριότητα υπήρξε κατά τη διάρκεια του κύματος κακοκαιρίας «Μίνωας» από τις 15 έως τις 19 Ιουνίου, όταν το σύστημα ZEUS ανίχνευσε περισσότερους από 64.000 κεραυνούς και αστραπές στην Ελλάδα. Στο επόμενο κύμα κακοκαιρίας «Νεφέλη», από τις 24 έως τις 29 Ιουνίου, υπήρξαν περισσότερες καταστροφικές καταιγίδες, αλλά ανιχνεύθηκαν μόνο 12.500 ηλεκτρικά φαινόμενα, κυρίως στο βορειοδυτικό Αιγαίο και στη νοτιοδυτική Πελοπόννησο.

Η ημέρα με τους περισσότερους κεραυνούς τον Ιούνιο ήταν η 15η Ιουνίου (18.818) και ακολούθησε σε συχνότητα η 16η Ιουνίου (16.685). Οι ημέρες με τους λιγότερους κεραυνούς ήταν η 8η Ιουνίου (οκτώ) και η 30ή Ιουνίου (εννέα).

Σημειώνεται ότι οι κεραυνοί προκάλεσαν τον θάνατο δύο πολιτών στη Μακεδονία στις 2 και 3 Ιουνίου, καθώς και τον σοβαρό τραυματισμό ενός παιδιού στη Λάρισα στις 13 Ιουνίου. Επιπλέον, αναφέρθηκαν δασικές πυρκαγιές από κεραυνούς σε διάφορα μέρη της χώρας, από τη Θράκη μέχρι την Αττική και την Κρήτη.

 

Λευκός καρχαρίας
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Μυστικά για τον καρκίνο κρύβει το DNA του λευκού καρχαρία
Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, προκειμένου να κατανοηθεί η βιολογία του εμβληματικού θηρευτή των θαλασσών και διάσημου φόβου και τρόμου των...
Μυστικά για τον καρκίνο κρύβει το DNA του λευκού καρχαρία
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Η αποστολή «Sphere X» της NASA
Η έρευνα των απαρχών του Σύμπαντος και της εμφάνισης των βασικών φυσικοχημικών συστατικών που επέτρεψαν την εμφάνιση της ζωής στον Γαλαξία μας θα...
Η αποστολή «Sphere X» της NASA
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΝΕΑ
Εκφράζονται και πώς τα ανθρώπινα συναισθήματα στις νοηματικές γλώσσες;
Η έκφραση των συναισθημάτων είναι για πολλούς ανθρώπους μια εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία. Πολύ συχνά δεν βρίσκουμε ή δεν έχουμε λόγια για να τα...
Εκφράζονται και πώς τα ανθρώπινα συναισθήματα στις νοηματικές γλώσσες;